Tuti Tippek

Húzzunk hasznot a Luca-napból 2017-ben is!

A régi néphagyományok manapság már csak az óvodákban, vagy az általános iskola alsó tagozatában kerülnek elő a hagyományőrző foglalkozásokon. Pedig felelevenítésükkel otthon is sok vidám percet tudunk szerezni egymásnak. A december 13-i Luca-naphoz sok, mai szemmel, vicces hiedelem kapcsolódik.

Az egyik legtöbb népszokással kísért ünnep a Luca-nap, december 13-án. Egyértelműen a lányok, asszonyok napja, hiszen a hozzá kapcsolódó babonák és hiedelmek Szent Luca köré csoportosulnak.

Luca-napi munkaszünet

Szent Lucát a néphagyomány boszorkányos tulajdonságokkal felruházott, ártó nőalaknak tartotta. Ezért is gondolták, hogy ilyenkor boszorkányok, rontó szellemek garázdálkodhatnak szabadon, és jól bezavarhatnak a mindennapi tevékenységekbe. Ezért is volt tilos Luca-napon dolgozniuk a nőknek, nehogy a munkát tönkretegyék a gonosz szellemek. Ha nincs munka, nincs sírás.

Tinder helyett Luca-napi cédulák

A pasizás vagy legalábbis a jövendőbeli kiválasztása is a Luca-naphoz kötődik. Ha nem szeretnénk egész évben az okos telefonunk érintőképernyőjét húzogatni jobbra meg balra, egyszerűbb ha 12 potenciális pasinevet felírunk egy-egy cetlire, gombócokba nyomkodjuk, amiket aztán jól kifőzünk. Amelyik gombóc legelőször feljön a víz tetejére, az lesz a nyerő. Már csak a szerencsés nyertessel kell ezt közölnünk valamilyen módon.

Lányok, ma megtudhatjátok jövendőbelitek nevét! Hogyan? Olvassátok el a mai, Luca-napi néphagyományokról szóló írásunkat a szenafuvek.hu/blog oldalon. #szenafuvek #lucanap #nephagyomany #jovore #ferjhezmegyek #eskuvomlesz

15 Likes, 1 Comments - Szénafüvek Párnamanufaktúra (@szenafuvek) on Instagram: "Lányok, ma megtudhatjátok jövendőbelitek nevét! Hogyan? Olvassátok el a mai, Luca-napi..."

Luca-széke

Az adventi időszak várakozással és készülődéssel teli hangulatát, manapság is megidézhetjük őseink szellemében. Ők régen háromlábú széket faragtak, aminek december 24-re kellett elkészülnie, mi viszont elmehetünk a legközelebbi kézműves- és hobbiboltba, hogy beszerezzük a DIY karácsonyi ajándékok vagy otthoni díszek kellékeit. Karácsonyfadíszek, kézzel készített ajándékok, vagy akár minijászol a fa alá, mind-mind elkészülhet december 24-ig, ha Luca-napján nekikezdünk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top