Tuti Tippek

Ilyen a karácsonyi dekoráció a svédeknél

Így ünneplik a svédek a karácsonyt.

Kíváncsiak voltunk arra, milyen a karácsonyi szezon Svédországban, és találtunk néhány érdekes hagyományt, amit akár mi is átvehetnénk tőlük. 

Advent

Bár a hangsúly a svédeknél is a karácsonyestén van, a felkészülés és a várakozás legalább annyira izgalmas. Az advent náluk is népszerű, karácsony előtt négy héttel, vasárnap ott is gyertya világít, jelezve, hogy az ünnepi visszaszámlálás megkezdődött. Ilyenkor sokan fogyasztanak glöggöt, ami nálunk forralt bor néven ismert, és mézeskalácsot. A forgatókönyv minden adventi vasárnap ugyanez.

Finom dekoráció

Talán ez nem meglepő, a svédek természetes és rusztikus dekorációban utaznak főleg, nem jellemző a csillogás. Koszorúkat, finom növényeket helyeznek el otthon, éppen hogy csak jelzésértékük van ezeknek.

Miután lemegy a nap

A svédeknél az a hagyomány, hogy karácsony napján megvárják, míg lemegy a nap, és csak utána esnek neki az ajándékok bontogatásának. Északi ország lévén ez olyan délután kettőkor történik náluk…

Csomagolás

Nincs nagy extrázás, bonyolult csomagolás vagy ajándékkártya, a hangsúly itt is az egyszerűségen van. Ami viszont nagyon is jellemző, hogy a svédek gyakran csatolnak az ajándékokhoz vicces, abszurd versikéket, melyekben a becsomagolt dologra utalnak.

Donald kacsa

Nincs karácsony Kalle Anka, vagyis a jó öreg Donald kacsa nélkül. Ez olyan tradíció, mint nálunk a Reszkessetek, betörők a tévében, csak sokkal jobb. Pontosan délután 3 órakor leül a család, és megnézi a sorozat részeit az ötvenes évektől kezdve. 

Forrás: comics.org

Menü

Hogy mi kerül az asztalra karácsonykor? Sok hal, például füstölt lazac, pácolt hering, de sonkából, kolbászból, káposztából és krumpliból sincs hiány. 

Az ünnepi szezon január 13-ig tart

Az ünneplés Szent Knut napján ér véget. A családok ilyenkor leveszik a karácsonyi díszeket, de azért kicsit még táncolnak a fa körül, majd kidobják az ablakon. Végül elfogyasztják a megmaradt karácsonyi ételeket, és minden visszaáll szépen a jól megszokott rendbe.

PureWow

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top