Tuti Tippek

Arcszesz, gobelin, álomcsapda: 15 filléres DIY-ajándék

A karácsonyi ajándékkínálat legkreatívabb szekciójába sok szép és izgalmas dolog belefér. Mi most 15-féle, kézzel készített ajándékot mutatunk be, főként az Instagramról – a do it yourself mozgalom jegyében.

Csináld magad gyümölcsös likőr

A kötődésünket és szeretetünket leginkább kifejező, házi készítésű italok közül következzék a zamatos, narancsos, almás, fahéjas likőr házilag! 

Kiszerelés: 1 liter
Előkészület: 5 perc
Elkészítés: 5 perc
Hozzávalók:  1 liter (vagy négy pohár) jó minőségű vodka, 2 egész narancs szépen leszelt héja, 1 fej alma, 3 fahéjrúd, negyed csésze fehér cukor, 1 teáskanál szegfűszeg

Elkészítés:
Válasszunk ki két érett, lehetőség szerint hibátlan narancsot. Mossuk alaposan meg, majd hosszú körszeletekben hámozzuk meg. A szintén megmosott almát vágjuk fel szeletekre, eltávolítva a belsejét, de meghagyva a héját. Ekkor öntsük bele a vodkát egy már előzetesen bekészített, szélesebb szájú üvegedénybe, hozzáadva a felvágott almaszeleteket és a narancshéjat, utána pedig következhet a három fahéjrúd, a szegfűszeg és a cukor, amit gondosan keverjünk össze. Fontos, hogy az összetevőket ellepje az alkohol, ezzel megelőzve a penészedést. Lehetőleg sötét helyen tároljuk, néha keverjük össze, és fogyasztás előtt minél hosszabban, akár több hétig hagyjuk összeérni az ízeket. Végül egy szűrő segítségével szűrjük le, és öntsük át egy vékony szájú üvegbe. Kész is van a tökéletes ajándék!

Boroscímke saját felirattal

A képen látható felhasználó egy tanároknak szánt címkeverzióival lelkesít és buzdít arra, hogy a borkedvelő ismerősöknek csavarjunk egyet a karácsonyi ajándékán. Akár egy jó minőségi bor megvásárlásával is nekiláthatunk a mutatványnak, elég csak leáztatnunk az eredeti címkét, és új, vicces vagy megható feliratú sajátot készítenünk.

Gobelinőrület

A gobelin reneszánszát éli, hosszú évek óta gyarapszik ismét a rajongói köre, de ha nem érezzük magunkban a türelmet az apró, precíz mozdulatok kivitelezéséhez, akár a neten is kereshetünk kreatív, személyre szabott grafikánkhoz, feliratunkhoz kivitelezőt.

Fürdősó – cuki és illatos

A fürdősó az egyik legmenőbb kategória a DIY, vagyis a csináld magad műfajban. Színes-szagos kreatív ajándék, amivel tényleg személyre szabottan szerezhetünk örömet. Puhatoljuk ki, hogy a megajándékozni kívánt szerettünknek melyek is a kedvenc illatai, szerezzünk be egy csinos kis üveget aranyos karácsonyi szalaggal, és kezdődhet is az otthoni barkácsolás. A receptért kattints ide!

Kézi készítésű gyertya

Ha tudjuk, hogy a megajándékozni kívánt személy szereti a gyertyákat, mi pedig szívesen vágjuk hasonlóan kreatív alkotói folyamatba a fejszénket, a házi készítésű gyertya jó választás. A zen jegyében készítsünk jótékony összetevőkkel dúsított verziót esszenciális olajokkal (mirha, levendula vagy akár patcsuli hozzáadásával), kristályokkal és gyógyfüvekkel. Ha nem tudod, hogyan készül a gyertya, egy korábbi bejegyzésünkből megtudhatod

Stílusos álomcsapda

Letisztult és egészen szofisztikált mestermű lehet a saját készítésű álomcsapdánk, amelyhez egy rézkarika, jó minőségű, vajszínű vastag fonal és gyöngyházszínű gyöngyök kellenek, de persze készíthetjük jellegzetes karácsonyi színekben is, így piros és zöld kombinálásával.

Imádni való folyékony potpuri

A kézi készítésű potpurihoz nem kell más, mint egy helyes kis üveg meg persze a belevalók: vagyis 1 kanál szegfűszeg, két vaníliarúd és két mandarin szeletekre bontva. A hozzávalókat egy serpenyőben felhevítjük, majd az üvegbe öntjük, és a szobákat máris mesés „karácsonyillat” lengi be.

Névre szóló karácsonyfadísz

A karácsonyfadíszek „csináld magad” lehetőségeinek csakis a fantáziánk, a türelmünk és az eszköztárunk szabhat határt. Készíthetünk például feliratos, csillámos verziókat, amelyek elkészítéséhez a kedvenc színünkben, árnyalatunkban szikrázó csillámpor, ragasztó (ecsettel felvihető vagy tubusos) szükséges. A gömbökre kerülhet évszám, a megajándékozott neve, de természetesen készülhetnek komolyabb művészeti alkotások is!

Bohém ajtódísz

Ez az ajándék azoknak lehet kiváló, akiknek a szeme belefáradt a tökéletes, letisztult adventi kiegészítők látványába, és stílusukhoz a bohém, az etno vagy a woodstock életérzést közvetítő trendek állnak közel. A képen látható ajtódíszen vibráló neonszínekkel lefújt papírdíszek és színes apróságok, rojtok, bojtok egész sora kapott helyett. Imádjuk!

A nagy szappankaland

Az internet tele van jobbnál jobb házi készítésű szappanreceptekkel, amelyek nagymamáknak, de recepttől függően a bioösszetevőkre esküdő barátnőknek is szuper ajándék lehetnek. Ha kell a recept, kattints át egy korábbi cikkünkre

Ötletes tányérok

Szuper kerámiák és kerámiafestékek sora áll ma már rendelkezésre a hobbiművészeket és a krafting rajongóit kiszolgáló boltokban, elég csak kiválasztanunk egy megfelelő méretű tányért vagy bögrét és a felhasználni kívánt színeket. Ezt követően jöhetnek ecsettel a vicces feliratok, megható karácsonyi idézetek vagy a sütikért érkező Mikulásnak szánt üzenetek.

Villantsunk adventi hajcsatot!

Az egyik legkreatívabb csináld magad karácsonyi ajándékötlet a hajtrendek világába belecsempészett adventi életérzés. Nem kell hozzá más, mint két arany- vagy rézszínű hajcsat, amire pillanatragasztóval 3-3 apró textilgolyót és 2-2 levélkét applikálunk fel.

Rénszarvast könnyen

Amennyiben a karácsonyi ajándékgyártásba kiskorúakat is bevonnánk, akkor ez a vidám, könnyen elkészíthető rénszarvasfigura lehet a legjobb választás. Nem kell hozzá más, mint pár parafadugó, 2 apró szemecske, egy piros gyöngy, 2 gomb a fülekhez és némi vastagabb spárga a szarvakhoz…

Hobbicukrászok üvegkosara

Ha a kekszkészítés a mi asztalunk, könnyen előfordulhat, hogy ezzel szerezzük a legtöbb örömet karácsony tájékán. Készítsük el legfinomabb, akár adventre hangolt összetevőkkel kombinált, kerek formájú házi kekszeinket, majd kihűlés után helyezzük egymásra egy megfelelő méretű üvegben. 

DIY-arcszesz

Az arcszesz pont olyan műfaj, mint a szappan vagy a fürdősó: otthon elkészíthető változata is van. A képen látható zöld szeszhez nem kell más, mint 375 ml rum, 2-3 teáskanál szegfűbors, 3 teáskanál szegfűszeg, 1 kisebb rúd fahéj, 20 csepp európainemesbabér-olaj. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top