Tuti Tippek

Stresszmentes karácsony: Így készülj az ünnepekre, hogy ne ússz el teljesen – 4. rész

Cikksorozatunkban a lehetetlenre vállalkozunk: olyan időbeosztást javasolni az ünnepek előtti pár hétre, hogy a Szenteste és az azt megelőző néhány nap ne őrültekháza, hanem valóban meghitt családi ünnep legyen, ahol az idegbaj helyett inkább egymásra figyelünk. A negyedik részben december harmadik hetének teendőire koncentrálunk.

Cikksorozatunk utolsó részében egy kicsit csalunk, mivel nem csak a december harmadik hetét soroljuk ide, hanem az utána következő néhány napot is, egészen december 24-ig. Ha idáig mindent megcsináltunk, már bírni fogjuk a hajrát is, bár kétségtelen, hogy még így is ez az időszak lesz a legnehezebb. A könnyebbség kedvéért sorrendben írtuk a teendőket az elsőtől az utolsóig.

Stresszmentes karácsony: Így készülj az ünnepekre, hogy ne ússz el teljesen – 4. rész

Karácsonyfa-beszerzés

Ha akad otthon garázs, pince vagy padlás, akár már tíz nappal karácsony előtt is megvásárolható egy jó, az igényeinknek méretben és fajtában is megfelelő karácsonyfa, ugyanis a tárolás nem okoz problémát, ám ha csak a nappali közepére tudjuk beállítani, várjunk vele úgy 19-20-ig. Ha időben vásárolunk, a legszebb darabok közül válogathatunk, és amúgy is kevés stresszesebb dolog van annál, hogy 23-án azon kapjuk magunkat, hogy még mindig nincs karácsonyfánk. Műfenyő esetében ezt a pontot természetesen átugorjuk.

A karácsonyfa feldíszítése

Ha már csak néhányat kell aludni a Jézuskáig, fel lehet állítani a karácsonyfát, előszedni az égőket, díszeket és szaloncukrokat, és nekiállni a díszítésnek. Ha egyedül csinálod, idegőrlő és lassú meló, de ha a család más tagjai is segítenek, akár még jól is szórakozhattok közben. Kisgyerekes családoknál persze felmerül a kérdés, hogy Jézuska csak 24-én hozza-e a karácsonyfát és az ajándékokat? Szép dolog a hagyomány, de a stresszmentes karácsonyozást nem igazán segíti.

Stresszmentes karácsony: Így készülj az ünnepekre, hogy ne ússz el teljesen – 4. rész

Karácsonyi nagytakarítás

Ezt érdemes úgy három-négy nappal karácsony előttre időzíteni, mert egy tíznapos portörlés vagy porszívózás az eltelt idő alatt igencsak sokat veszít a hatásából. A profik azt tanácsolják, hogy amennyiben túlságosan elúsztál az egyéb dolgaiddal, akkor a takarításban csak a közösségi terekre – konyha, nappali – koncentrálj, meg persze azokra a helyiségekre – fürdőszoba, előszoba – , ahol a vendégeid biztosan meg fognak fordulni. A háló, a dolgozószoba és a gyerekszoba tisztasága ilyenkor kevésbé fontos.

A friss élelmiszerek beszerzése

Ha már csak alig két-három nap van hátra az ünnepig, érdemes nekivágni a karácsonyi menübe való friss, romlandó élelmiszerek beszerzésének. A kenyér, a hal, a különféle húsok és persze a gyümölcsök és zöldségek is ilyenkor kerüljenek a kosárba. Ilyenkor már garantált az iszonytató tömegnyomor a boltokban, amit maximum csak azzal tudsz elviselhetőbbé tenni, ha szokatlan időpontban – mondjuk késő este vagy rögtön nyitáskor – mész vásárolni.

Sütés-főzés

Aranyszabály: December 24-re maximum a karácsonyi vacsora frissensültjeit szabad hagyni, és azokkal is úgy tervezz, hogy maximum kora délután mindennel készen legyél. A többit – halászlé, sütemények – hasznosabb egy nappal korábban, már 23-án elkészíteni, mivel egy hűtőben töltött naptól még semmi bajuk sem lesz.

Relax

Elérkezett december 24-ének délutánja, és míg másokat ilyenkor őrületbe kerget a karácsonyi készülődés okozta stressz, te már csak olyan apróságokkal vagy elfoglalva, mint a tányérok és evőeszközök kipakolása az ebédlőasztalra, valamint a felöltözés, szépítkezés. Ha mindent jól csináltál, vacsoráig még arra is lesz időd, hogy a tévében nézd a jó kis karácsonyi filmeket lelki felkészülésként.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top