Tuti Tippek

Stresszmentes karácsony: így készülj az ünnepekre, hogy ne ússz el teljesen – 2. rész

Cikksorozatunkban a lehetetlenre vállalkozunk: olyan időbeosztást javasolni az ünnepek előtti pár hétre, hogy a Szenteste, és az azt megelőző néhány nap ne egy őrültekháza, hanem valóban meghitt családi ünnep legyen, ahol az idegbaj helyett inkább egymásra figyelünk. A második részben december első hetének teendőire koncentrálunk.

Ha minden jól megy, és túlestünk a karácsonyi készülődés első fázisán, akkor mostanra már van egy használható büdzsénk, összeírtuk, hogy kinek akarunk ajándékot venni, és mennyit szánunk rájuk, megvettük a képeslapokat és a csomagolópapírt, valamint a hozzátartozóinkat is körbekérdeztük arról, milyen ajándékra vágynak. Itt az ideje egy kevésbé praktikus, ám lelki okokból annál hasznosabb tevékenységnek.

Stresszmentes karácsony: Így készülj az ünnepekre, hogy ne ússz el teljesen – 2. rész

Hangolódj rá a karácsonyra!

Heteken át csak készülődsz, járod a boltokat, és hazaérve is ezzel foglalatoskodsz. Adj magadnak egy kis lelki útravalót, hogy ne érezd nyűgnek az egészet: próbálj ráhangolódni egy kicsit a karácsonyra a családdal. Ehhez persze nem kell ötezredszerre is végighallgatni a Last Christmast, egyszerűen válassz ki egy jó karácsonyi könyvet, és esténként olvasd a gyerekeknek, vagy magad is merülj el elalvás előtt egy karácsonyi történetben, netán válasszatok ki együtt egy ünnepekhez illő filmet, és nézzétek meg együtt. Moziban gyerekekkel a Dinó tesót és A kis herceget ajánlom, gyerekek nélkül pedig az Apák és lányaik, a Káosz karácsonyra és a Krampusz tűnik tuti befutónak. Ezzel persze az ünnepi készülődésben nem leszel beljebb, viszont lelki erőt biztosítasz magadnak a hátra lévő hetekre.

A nagy kicsomagolás

Irány a padlás, a pince vagy a szekrény mélye. Eljött a karácsonyi készülődés azon pontja, amikor leporoljuk a bedobozolt, bezsákozott díszeket, égőket és dekorációkat, és megnézzük, mi törött el, mi az, ami nem működik, és mi az, ami pótlásra/cserére szorul. Macerás, időigényes program, de érdemes inkább ilyenkor túlesni rajta, és nem pár nappal karácsony előtt, amikor egy nem működő égősortól a plafonig ugorhat a vérnyomásunk. Ha pedig már amúgy is raktározol, nézd meg azt is, hogy tányérból, pohárból és edényből is megfelelő mennyiség áll-e rendelkezésre a vendégváráshoz.

Stresszmentes karácsony: Így készülj az ünnepekre, hogy ne ússz el teljesen – 2. rész

Ez az online ajándékrendelések ideje

Számtalan webáruház csábítgat bennünket egy-két napon belüli szállítási idővel, raktáron lévő, azonnal szállítható minden földi jóval, de a tapasztalat azt mutatja, hogy főképp az ünnepek előtt a rendelések gyakran nehézkessé és lassúvá válnak, és a raktáron van jelzés csak arra szolgál, hogy megrendeld a cuccot, amit ők aztán egy-két héten belül beszereznek valahogy. Vagy nem. Velem ez utóbbi történt tavaly, amikor egy telefont akartam ajándékozni, és csak a két ünnep között érkezett meg – akkor már nem akartam lemondani –, és kis híján a szívroham kerülgetett. Az online ajándékrendelés csábító, mert ki lehet vele kerülni a boltok és áruházak iszonytató tömegjeleneteit, ugyanakkor csak akkor jelenthet megoldást, ha időben elkezdjük. Legalább három héttel karácsony előtt.

A postázott ajándékok és a képeslapok feladása

Nincs kiábrándítóbb annál, mint amikor egy karácsonyi képeslap január elején landol a postaládánkban. Ezt elkerülendő adjuk fel őket már december elején, és tegyünk ugyanígy azokkal a karácsonyi ajándékokkal is, amiket nem tudunk személyesen átadni, hanem a postára, futárszolgálatra kell bíznunk magunkat. Az átfutási idő decemberben a csomagok esetén meglepően hosszú tud lenni.

Ajándékvásárlás

Karácsonyi ajándékot a boltban az utolsó pillanatban is lehet vásárolni, de nem érdemes. Három héttel az ünnepek előtt ugyan már sokan vásárolgatnak, de az utolsó pillanatos embertömeget azért még el lehet kerülni. A legdivatosabb plázákat ilyenkor azért már érdemes csak távolról figyelni a saját lelki biztonságunk érdekében: a külvárosokban lévőkben is hasonló a választék, csak kicsit kevesebb emberrel kell megküzdenünk érte.

Stresszmentes karácsony: Így készülj az ünnepekre, hogy ne ússz el teljesen – 2. rész

Dekorálj!

Miután megvolt a Mikulás, már senki nem mondhatja, hogy túl korán akarod karácsonyi díszbe borítani a házat, a lakást. Jöhetnek a hangulatos ajtódíszek, a ház köré csavart égők és az asztalokat díszítő fenyőágak és gyertyák. A karácsonyi készülődés egyik sarkalatos pontját ezzel már le is tudtad december első napjaiban.

Stresszmentes karácsony: Így készülj az ünnepekre, hogy ne ússz el teljesen – 2. rész

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top