Tuti Tippek

Egy üzlet, ahol mindig karácsony van

Bizonyára sokan egyetértenek velem abban, ha azt mondom, hogy Szentendre minden évszakban gyönyörű. A sok látnivaló, kulturális és kulináris élmény mellett azonban van még valami, amit nem szabad kihagyni: ez pedig Hubay Éva egész évben nyitva tartó karácsonyi boltja és múzeuma.

2010-ben nyílt meg a főtér melletti utcácska egyik műemlék jellegű házában, és olyan egyedi lett, olyan magával ragadó és olyan kiváló ízléssel kialakított, amilyennel semmilyen más hasonló jellegű üzlet sem dicsekedhet Európában. Az eredeti ötlet kétségtelenül a német Käthe Wolfarté, aki ma már Franciaországban, Belgiumban és az Amerikai Egyesült Államokban is jelen van, azonban családi vállalkozásról lévén szó, kizárólag családtagok vagy régi barátok kapják meg a lehetőséget, hogy üzletet nyithassanak. Jómagam megcsodálhattam már a rothenburgi és a brugge-i boltokat, és ezek után bátran merem állítani, hogy a szentendrei sokszínűsége és páratlanul gazdag választéka egyedülállóan érdekes és szép.

Fotók: Horváth Dávid
Fotók: Horváth Dávid

De ki is ez a Hubay Éva, aki valóban mert nagyot álmodni, és meg is valósította álmait? “Kicsi koromtól fogva szerettem gyűjtögetni szép tárgyakat – a karácsonyi múzeum egy része családi örökség -, és szerencsére már akkor is sikerült igazán szép csehszlovák üvegdíszeket beszerezni – meséli Éva, aki ma már büszke nagymama. – A családi vállalkozás hagyományát szerettem volna egyfajta küldetésként tovább vinni, s mivel sokáig külkereskedőként dolgoztam, Szentendrére vittem kirándulni a külföldi klienseket. Így esett, hogy már 20 éve ismertem azt a házat is, amit később megvásároltam, ezt alakítottuk át aprólékos, gondos munkával. Az üzlet kínálata folyamatosan változik, de arra változatlanul ügyelünk, hogy aki betér ide, az már egy gombóc fagylalt áráért hazavihessen valamit emlékbe. Ugyanakkor nálunk nem kötelező vásárolni! Lehet bátran nézelődni, fényképeket készíteni, gyönyörködni.”

Megnézem
Összes kép (1)

Igen, itt hagyják a látogatókat szabadon kószálni, válogatni, rácsodálkozni a 4000 árucikk valamelyikére. Nem zaklatják kérdésekkel, nem szólnak rá, ha kezébe vesz valamit, vagy ha beindítja a zenélő dobozt. A számtalan karácsonyi holmi többek között Lengyelországból, Németországból, Svédországból, Szlovákiából és Norvégiából érkezik. A karácsonyi díszek sokfélesége szerencsére nem eredményez ízlészavart (pedig akad itt borsodis, unikumos is, sőt az egyiken maga Elvis lóg). “Arra törekedtem, hogy a mi európaiságunkat, a mi ízlésünket fejezze ki az üzlet, számomra van egy ilyen felelős funkciója is az általunk megalkotott mikrovilágnak. Szeretnénk megőrizni gyermekkorunk varázslatos klasszikus, hagyományos karácsonyának hangulatát – mi, magyarok a német tradíciókat vettük át –, de hozzákapcsoljuk az újabb irányzatokat is.”

Igen, valóban jelen van a polcokon a hagyományos, klasszikus diótörő, adventi naptár, zenélő doboz, szélfogó, ajtótámasz vagy üveggömb, de találunk itt balerina karácsonyfadíszt vagy szörfdeszkát szorongató, napszemüveges, flip-flopos jópofa mikulást is, merthogy számos vásárló érkezik Ausztráliából és Új-Zélandról. Ha pedig átsétálunk a múzeumba, megcsodálhatjuk a múlt század karácsonyainak máig élő emlékeit: a tökéletességig tervezett és gondosan megőrzött képeslapokat, a retró díszeket.

De mi fogja díszíteni idén Éváék karácsonyfáját? Nos, a dédmama által készített horgolt fehér csengők és angyalkák ..

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top