nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Tuti Tippek
Csináld magad: mozaikos mécsestartó

Csináld magad: mozaikos mécsestartó

Remek karácsonyi ajándék lehet ez a törött üvegcserepekkel és üveggyöngyökkel díszített<a href="http://www.meska.hu" target="_blank"> kézműves</a> mécsestartó,<br /> ami az arab bazárok hangulatát idézi. A <a href="http://www.meska.hu/Shop/index/9" target="_blank">Meska egyik alkotója, Kreativmano</a> megmutatja, hogyan készítheted el te is a saját, egyedi darabodat!
Avatar
Hídvégi Borbála/Meska
f Ajánlom

Amire szükséged lesz:Csináld magad: mozaikos mécsestartó

 • Egy befőttesüveg vagy egyéb üvegedény (Kreativmano egy félbevágott lombikkal dolgozott)
 • Apró törött üvegdarabok (vagy üvegmozaikok) és üveggyöngyök (fontos, hogy csak áttetsző elemekkel dolgozzunk)
 • Mozaikragasztó (F.BS a neve, háztartási és hobbiboltban beszerezhető)
 • Csempefuga (háztartási vagy barkácsboltból)
 • Műanyag tálka
 • Spatula a fugázáshoz
 • Mosogatószivacs vagy törlőrongy

  A hozzávalókat az alkotók boltjában is beszerezheted!

  A lépésekért lapozd végig a képeket!

  8 Fotó megtekintése

  Csináld magad: mozaikos mécses

  Keressünk egy alkalmas befőttesüveget, és tervezzük meg a mintát. A legkönnyebb szimmetrikus mintákkal dolgozni, mint a mandala vagy a virág.
  Még több +
  Kenjük be az üveget egy kisebb területen mozaikragasztóval.
  Még több +
  A minta közepétől haladva illesszük rá az üvegre az egyes elemeket, ügyelve arra, hogy a darabkák közt ne legyen 2 mm-nél nagyobb távolság. Haladjunk körbe az üveg teljes felületén. Az apró gyöngyszemeket fogpiszkálóval tudjuk a helyükre rendezni.
  Még több +
  Ha szeretnénk a mécsestartót később fellógatva is használni, fejjel lefelé fordítva az oldalához hasonlóan díszíthetjük az alját is. Körülbelül 25-30 percig várjunk, hogy a ragasztó megköthessen.
  Még több +
  Keverjük ki a csempefugát egy műanyag edényben. A vizet óvatosan adagolva addig vegyítsük, míg tejföl állagú nem lesz. Tipp: ha nem fehér fugát szeretnénk, hanem színeset, vizes ecsetre vigyünk fel vízfestéket, majd a festékes vizet facsarjuk a fehér fugába. Addig adagoljuk a festéket, míg el nem értük a kívánt árnyalatot.
  Még több +
  Egy műanyag spatulával óvatosan adagoljuk a masszát a mozaikra. Ne aggódjunk, ha elfedi a mintát, a felesleget hamarosan eltávolítjuk. Győződjünk meg róla, hogy a fuga valamennyi kis résbe eljutott.
  Még több +
  Amint elkezd kicsit száradni (már nem csillog annyira), óvatosan töröljük le a felesleges fugát először száraz, majd nedves szivaccsal vagy ronggyal.
  Még több +
  Voilá! Ha teamécsest helyezünk a tartóba, máris gyönyörködhetünk a fantasztikus fényjátékban, de aztán ne felejtsük el becsomagolni! Vagy ha inkább megtartanánk, készítsünk még egyet.
  Még több +


NÉVJEGY

Hídvégi Borbála, a Meskán Kreativmano néven kínálja egyedi lámpagyöngy ékszereit.
Az üveggyöngykészítés alapjait 2004-ben sajátította el, de a tanulás azóta is tart, hiszen szinte hetente kísérletezik újabb formákkal, színösszeállításokkal. Borbála az üveg megszállottja, imádja alakítani, kedve szerint formálni ezt a tűzben vörösen izzó, csodálatos anyagot, az üveggel való munka számára egyfajta aktív meditáció is egyben.

A gyöngyökhöz legszívesebben kiváló minőségű, muránói üveget használ, melyet gázlámpán olvaszt meg, majd eltérő színű üvegekkel, nemesfémekkel, ritkábban üvegporral dekorál. Az elkészült gyöngyöket valódi ezüst alkatrészekkel kombinálja. Ékszereit 2005-ben zsűriztette, 2010-ben pedig Móró Barbarával közösen könyvet adtak ki a lámpagyöngykészítésről. 

Megosztás Facebookon