Tuti Tippek

Öld játékba az összes pénzedet!

Elvan a gyerek, ha játszik, különösen ha drága játékkal. Elmerültem a világ egyik legnagyobb és legismertebb játékáruháza, a londoni Hamleys választékában, ahol félmillió forintos játék autót és százötvenezer forintos sakktáblát is találtam.

Játékok bármi áron

Oké, a gyereknek karácsonyi ajándék kell. De nem ám olyan legóvár, ami a padtárs Jancsikának is lehet, vagy olyan snassz játék maci, amit a szomszéd plázában is lehet kapni nyolcezerért. Magyarországon úgyis nagyítóval kell keresni az igazán drága játékokat. Londonban viszont nem aprópénzekkel gurigáznak. Elmentem hát a patinás Regent Streeten található sokemeletes Hamleys játékáruházba, hogy meglessem, miből válogathat az, aki igazán fényűző ajándékokat akar becsempészni a karácsonyfa alá.

Öld játékba az összes pénzedet!

Csak gyerekkel ne!

Bármilyen furcsán hangzik, a Hamleysben tett látogatás túléléséhez elengedhetetlen, hogy ne gyerekkel menjünk. Már a bejáratnál plüssfigurának öltözött emberke álldogál, bent pedig minden ötödik méteren beleütközhetsz egy fülig érő mosolyú hamleyses eladóba, akik mind olyanok, mintha megetettek volna velük egy kilónyi Vigyorexet. Egy percre se hervad le a mosoly az arcukról, és mind ki akar próbáltatni velünk egy vadonatúj vagy éppen akciós játékot. Már ha gyerekkel vagyunk. Ha egyedül bóklászunk, még az is lehetséges, hogy egyetlen leszólítás nélkül végignézhetjük a teljes 5000 négyzetméteren (!) elterített választékot, ami még így se könnyű menet.

Öld játékba az összes pénzedet!Tisztázzuk a játékszabályokat!

Ha már idáig eljöttem drága játékokat kutatni, nem választhatok akármit. A szabály: tizenötezer forintos ár alatt rá se nézek semmire, és minden osztályon (van pár: társasjátékok, építőjátékok, modellek, plüssök…) megpróbálom megtalálni a legpofátlanabb árú terméket. Mivel a bejárat közelében rögtön a plüssállatok állnak halmokban, elsőre errefelé veszem az irányt. Bevallom, kezdő vagyok. Elsőre nem tudom megállapítani, hogy két, nagyjából azonos méretű (durván 30-40 cm) plüssmedve között hogyan lehet százezer forintnyi árkülönbség. A plüssosztályon egyetlen fontos szabályt kell megjegyezni: ami vitrin mögött van, az rohadt drága! A standard plüssállatkák között sem kell sokat keresgélni egy-egy 15-20 ezer forintos darabért, de amikor megláttam egy 125 ezer forintos példányt, elkerekedett a szemem. A hasában drágakövet rejtettek el? Aranyszálas cérnával varrták össze? Vagy mi?

A társasjáték és az építőjátékok nem pálya

A közhiedelem szerint a társasjátékok drága mulatságnak számítanak, és átlagosan tényleg belekerülnek 10-12 ezer forintba, de ha szórni akarjuk a pénzt, ezen az osztályon feleslegesen pazaroljuk az időnket. A legtöbb játék ára megáll nagyjából húszezer forintnál, márpedig az ilyen ár még nem számít rongyrázásnak burzsujéknál. Ugyanez a helyzet az építőjátékokkal is, ahol a legó és társai nem sűrűn merészkednek túl a 25 ezer forintos tartományon. Oké, ennyiből ki lehet hozni a teljes karácsonyi ajándékozást a menüvel együtt, de most képzeletbeli pénzt szórunk, vagy mifene.

Barbie-t csak Barbie-házzal

Barbie minden kislány kedvence, csakhogy Barbie-ból még a legdrágább változatok ára (a beszélő példányok tartoznak ebbe a díszes társaságba) is megáll úgy tizenötezer forint környékén. Viszont ha Barbie-hoz nemcsak Kent, hanem egy komplett Barbie-palotát is veszünk, már dobálhatjuk a kezünkből a tízezreseket marokszámra, hiszen nem ritkák a 40–90 ezer forint közötti darabok sem. Ha már témánál vagyok, muszáj megemlítenem a One Direction zenekart ábrázoló babákat is, amik ugyan nem kiemelten drágák, de ennél nagyobb marhaságot nehezen találhatunk manapság játékfronton. A Hello Kitty!-szekciónál valamiért mélyen elrejtették az árakat, pedig én próbálkoztam, és miután feladtam az árkeresési küzdelmet, átmentem a távirányítós kütyük birodalmába.

Öld játékba az összes pénzedet!

 

Ha van hozzá távirányítója, rámegy a gatyád is!

Ha valami nemcsak úgy gurul, hogy meglököd, az drága lesz. Ezt a szabályt már régóta tudom, hiszen gyerekkoromban eleget rinyáltam távirányítós versenyautóért, egy esetet kivéve mindhiába. Azt viszont nem tudtam, hogy ennyire! A Hamleys távirányítós szekciójában gyakorlatilag mindenféle autómárka szerelmese megtalálja a maga kis kedvencét, és hát nem ritkák az 50–100 ezer forintba kerülő darabok sem. A kategória legdrágább darabja 110 ezer forintot kóstált, de ehhez legalább járt egy épített játék versenypálya és három kocsi is.

Öld játékba az összes pénzedet!

 

Harry Potter és A Gyűrűk Ura aranyárban

Úgy tűnik, a népszerű filmekkel igazán jól lehet játékokat eladni, ugyanis a legdrágább játékok egyértelműen ezekhez kötődnek. Amikor Batman gumimaszkját megláttam 140 ezer forintért a kirakatban, bevallom, bennem is megállt az ütő, pedig én csak képzeletbeli pénzzel burzsujkodom. A Bosszúállók repülő bázisáért laza 40 ezer forintot kértek, de ez legalább jó nagy dobozban volt. Már akinek a méret a lényeg… A kedvencemet egyértelműen A Gyűrűk Urá-s sakktábla jelentette, ami közel 160 ezer forintot kóstált. Persze gyalogok helyett nyilván orkokat kapunk, de ez talán akkor is sok. Lehet, hogy valahol benne van aranyból az Egy Gyűrű? Aragorn királyi koronájáért is szemrebbenés nélkül elkérnek 60 ezer forintot, és ha a Potter-filmek varázspálcáival szeretnénk otthon valakire csúnya átkokat szórni, körülbelül egy húszasunkba fog fájni.

Öld játékba az összes pénzedet!

 

Játék vonatok és modellautók mindenekfelett!

Az egyszer összerakható, majd aztán éveken át a polcon porosodó, méretarányos és élethű játék autók, játék vonatok és játék repülők lényegét sosem értettem, ugyanis szerintem egy játék arra való, hogy játsszanak vele, de lehet, csak én vagyok túl konzervatív. A MÁV mifelénk már sok gyereket ábrándított ki a vonatozásból, de Angliában úgy fest, még mindig divatos, hiszen enélkül hogyan is adhatnának el 60-80 ezer forintot kóstáló játékszerelvényeket? Hasonló árkategóriában találtam egy frankó játék tankot is, azzal a különbséggel, hogy ehhez még katonákat is lehetett venni, darabját csekély 16 ezer forintért. Az árdobogó képzeletbeli legfelső fokára azonban egyértelműen egy kb. 25-30 centis Lamborghini játék autó került, amiért szemrebbenés nélkül elkértek 550 ezer forintot. Sebaj, ez kell a gyereknek, a játszótéren meg majd testőrt is bérelünk mellé!

Öld játékba az összes pénzedet!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top