Tuti Tippek

Mikulásbirodalom az északi sarkkörön is túl

Hol lakik az igazi Mikulás? Honnan tudja, ha rosszak voltunk? Megkapja-e az ajándékkérő levelünket, és teljesíti-e kívánságainkat? Hogyan készülnek a játékok a Mikulásgyárban? Vannak szerencsések, akik ezt most már saját szemükkel is láthatják!

Egy kis Mikulás-történelem…

Mindenki tudja, hogy az igazi Mikulás, akit Joulupukkinak hívnak, az északi sarkkörön túl lakik, Finnországban, ahol létezik egy csodálatos hely: Lappföld. Korvatunturinak hívják ezt a varázslatos vidéket, ahol a Fül-hegy is található, melynek belsejében rejtették el a titkos játékgyárat. Maga a hegy kopár, és nyuszifül formája van, ennek segítségével hallgatja a Mikulás, hogy jók voltak-e gyermekek, vagy éppen rosszak. Feleségével és szorgos segítőivel, a manókkal éldegél itt kedvenc rénszarvasai társaságában.

Egyre gyakrabban látogat el azonban Napapiiribe, ami Lappföld fővárosától, Rovaniemitől 9 kilométerre található északra (a Mikulásfaluvá avatott településen halad át az északi sarkkör, amit kék neonfény jelez). Itt saját irodája és postahivatal is van, ahonnan a világ minden tájékáról érkezik levél, valamint számos ajándékbolt és étterem, itt lehet személyesen is találkozni vele, sőt a manók innen figyelik egy távcső segítségével a jó és a rossz gyerekeket.

Megnézem
Összes kép (1)

És kezdetét veszi a nagy kaland…

Hogyan juthatunk el Joulupukkihoz?
Ma már szervezett társasút segítségével utazhatunk 2-3 napra is látogatóba Lappföldre. Három és fél órás repülőút után landol a gép a Mikulás hivatalos repülőterén, Rovaniemiben. Innen autóbuszos transzferrel érkezünk meg Napapiiribe, Mikulásfalvára. Itt személyesen találkozhatunk és fényképezkedhetünk Joulupukkival (25 euróért), megnézhetjük a postahivatalban a manókat, ahogy serényen válogatják a leveleket, de látogatást tehetünk egy rénszarvas- vagy huskyfarmon is. Az éjszakákat pedig igazi finn faházban tölthetjük! S mindezt mennyiért? Fejenként 220 ezer forinttól.

Ha olyan szerencse ér bennünket, hogy látogatóba mehetünk Joulupukkihoz, repülőgépünk Rovaniemiben, a Mikulás hivatalos repülőterén landol, ahonnan néhány perces buszos utazás után megérkezünk a varázslatos hangulatú falucskába. A belépés mindenhová ingyenes, de ha valamilyen szolgáltatást igénybe veszünk, annak már keményen megkérik az árát (a Mikulással fényképezkedni 25 euróért lehet, a házában egyébként tilos a fotózás, az ajándékboltokban pedig az apróságok is nagyon sokba kerülnek). Bekukkanthatunk a postahivatalba, ahol a manók szorgos munkáját is figyelhetjük (Joulupukki ez idáig 16 millió levelet kapott 198 országból, a legtöbben Olaszországból, az Egyesült Királyságból és Lengyelországból írnak neki), kipróbálhatjuk a jégcsúszdákat, vagy sétálgathatunk a hangulatos utcácskákon, miközben szól a karácsonyi
muzsika.

Santapark és a magyar Hókirálynő

Rovaniemi és Napapiiri között található Santapark, ami Joulupukki újabb kedvenc helye, itt is van saját házikója, postahivatala, az étteremben pedig a manók táncát is megcsodálhatjuk. Ha bemerészkedünk a sziklába vájt barlangba, hamarosan elérkezünk a Hókirálynő birodalmába, miután átkeltünk az északi sarkkör alatt. Kisvasúttal bejárhatjuk ezt a mesebeli tájat a szállingózó műhó alatt, beülhetünk a Hókirálynővel a jégből kifaragott, jegesmedvék húzta szánba, sőt koccinthatunk vele a jégpohárba töltött italunkkal. Nagyon örül a magyar szónak, hiszen ő is hazánkfia (ezen már meg sem lepődünk), kedvesen elbeszélget és fotózkodik a gyerekekkel. Santaparkban bárhol és bármikor szabad fényképezni, akár a Mikulást is, aki éppen olyan hatalmas termetű, mint Napapiiriben szolgálatot teljesítő társa, és természetesen éppen olyan öltözéket és szakállt is visel – itt kérem, gondosan ügyelnek arra, hogy ne zavarják össze a kicsiket. A parkot két napra szóló belépővel lehet megtekinteni (a felnőtteké 31 euróba, a gyermekeké 25 euróba kerül), de életre szóló élményt ad az apróságoknak, talán még a felnőtteknek is.

Hova címezzük a Mikulásnak írt levelet?
Santa Claus Napapiiri FIN-96930
Tel. +358-16-362 255 fax +358-16-362 007
E-mail: santa.claus@santaclausoffice.fi
Honlap: www.santaclausoffice.fi

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top