Tuti Tippek

Töltött húsok karácsonyra

Ha már unod az egészben sütött húsokat, jöhetnek a klasszikus töltött megoldások és szokatlan kombinációk.

Töltött húsok karácsonyraMandulával és aszalt barackkal töltött csirkemell

Hozzávalók 4 személyre:

• 60 dkg csirkemellfilé
• só
• vaj
• 15 dkg aszalt sárgabarack
• 15 dkg durvára vágott hámozott mandula
• 2 evőkanál méz
• 1 dl száraz fehérbor

A csirkemellet kinyitjuk, kicsit kiklopfoljuk, besózzuk, vajjal megkent alufóliára fektetjük.
Az aszalt barackot kockára vágjuk, majd a mézzel és a borral felfőzzük. Összekeverjük a durvára vágott mandulával, elosztjuk a csirkemelleken. Szorosan feltekerjük, az alufólia két végét ráhajtjuk, és 180 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt megsütjük. 10 percig még a fóliában hagyjuk, majd felszeleteljük. Burgonyapürével tálaljuk.

Töltött húsok karácsonyraKacsamájjal töltött sertéskaraj sült zöldségekkel

Hozzávalók 4 személyre:

• 60 dkg sertéskaraj
• 30 dkg kacsamáj
• só, frissen őrölt fekete bors, majoránna
• olaj

A körethez:
• 2 szál sárgarépa
• 2 szál fehérrépa
• 1 darab jégcsapretek
• 1 darab karalábé
• só
• 2-2 evőkanál olívaolaj és vaj

A kacsamájat apró kockára vágjuk, ízesítjük sóval, borssal, majoránnával. A karajból négy nyitott szeletet vágunk: levágunk egy ujjnyi vastag szeletet, de nem vágjuk végig, majd a következőt teljesen végigvágjuk, így kapunk egy nyitott szeletet. Kiklopfoljuk, sózzuk, a szeletek közepére halmozunk egy-egy adag májat, a hosszanti két végét behajtjuk, feltekerjük. Olajjal megkent alufóliába csomagoljuk, 160 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt megsütjük.

A körethez a zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk, nagyobb darabokra vágjuk. Az olajat a vajjal egy lábasban felmelegítjük, beletesszük a zöldségeket. Fedő alatt 15 percig pároljuk, majd megsózzuk, nagyobb lángon még 2-3 percig pirítjuk.

Töltött húsok karácsonyraIllatos rizzsel és sütőtökkel töltött pulykamell

Hozzávalók 4 személyre:

• 60 dkg pulykamell
• só
• 1 bögre jázmin rizs (2,5 dl)
• 30 dkg sütőtök
• 2 fej lila hagyma
• 1 rúd fahéj
• 4 evőkanál étolaj
• 2 tojássárgája

A rizst a megpucolt, apróra vágott lila hagymával és a kockára vágott sütőtökkel 3 evőkanál olajon megpirítjuk. Felöntjük másfél bögre forró vízzel. Beletesszük a fahéjat, ízesítjük sóval, majd fedő alatt kis lángon 10 perc alatt készre pároljuk. 10 percig a fedő alatt hagyjuk, kidobjuk a fahéjat, majd kihűtjük, és belekeverjük a tojások sárgáját.

A pulykamellből két nagy nyitott szeletet vágunk, kiklopfoljuk, és mindkét oldalán besózzuk. Az egyik szeletet egy olajjal megkent alufóliára fektetjük, és hosszában a közepére tesszük a rizses tölteléket. Szorosan feltekerjük, az alufólia két végét ráhajtjuk, majd elkészítjük a másikat is. Tepsibe tesszük, aláöntünk egy bögre vizet, és 180 fokos sütőben 30 perc alatt megsütjük.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top