Tuti Tippek

Adventi vásárok itthon és külföldön

Szeretjük a fahéj és a szegfűszeg illatát, a karácsonyi vásárok gyetyafényes hangulatát. Hol érdemes körülnézni itthon és külföldön?

Adventi vásárok itthon és külföldön   Bécs

Európa legnagyobb és legrégebbi karácsonyi vására karnyújtásnyira van tőlünk, csak Bécsig kell menni. A vásár este a legszebb, amikor a díszfénybe burkolózó bécsi városháza előtti téren megcsillannak a fények az üveggömbökön, a fákon pedig több száz világító kis csomagocska jelzi, tényleg nemsokára karácsony. A gyerekek kézműveskedhetnek, és csodálhatják a karácsonyi fényeket. Nagyon sok magyar szót hallani ilyenkor a kis bódék között.

Hol? Bécs
Mikor? November 17. – december 24.
Mennyi? Belépő nincs

Adventi vásárok itthon és külföldön   Vörösmarty tér


A klasszikus, hamisítatlan karácsonyillat advent idején hát persze hogy a fővárosi Vörösmarty téren van. Mézeskalácsot majszoló gyerekek, forralt bort kortyolgató felnőttek, és persze sok csudaszép kézműves holmi. A színpadon pedig zenészek húzzák, a bábosok báboznak, és még táncház is lesz. Biztosan nincs olyan fővárosi, aki legalább egyszer ne menne ki a Vörösmarty téri adventre. Barátnőkkel találkozni is a legjobb hely ilyenkor.

Hol? Budapest
Mikor?  November 16. – december 23.
Mennyi? Amennyit szánsz

Adventi vásárok itthon és külföldön   Pozsony


Idén a spórolás jegyében takarékos izzók égnek a hatalmas karácsonyfán, az égők felkapcsolásakor az áramot néhány szobabiciklire szerelt áramfejlesztő segítségével termelték az ország legismertebb sportolói. A szlovák fővárosban 1993-ban rendezték meg először az adventi vásárt, most már három teret töltenek meg a kézműves árusok. Forralt bor mellett grogot lehet csürcsölgetni, de káposztaleves és lokse is van, ami a palacsintához hasonló, természetesen szintén káposztával töltött étel.

Hol? Pozsony
Mikor? November 23. – december 23.
Mennyi? Amennyit elköltesz

Adventi vásárok itthon és külföldön   Adventi örömök


A Balatonhoz közeli Nagyvázsonyban életnagyságú szalmafigurák és aranyos báránykák várják a karácsonyi hangulatra vágyókat. Ajándékokat és díszeket is lehet készíteni, nemcsak gyerekeknek. Lehet karácsonyi süteményrecepteket csereberélni, előtte kóstolni. A nagyvázsonyi dalárda és az ő vendégeik énekelnek majd, és jótékonysági koncert is lesz.

Hol? Nagyvázsony
Mikor? December 2–23.
Mennyi? Amennyi forralt bort iszol

Adventi vásárok itthon és külföldön   Karinthia


Ha esetleg éppen Ausztria Karinthia tartományába sodor bennünket az élet, például arra síelünk így karácsony előtt, ne hagyjuk ki Klagenfurt, Villach vagy Velden adventi vásárát. Hatalmas fenyőfa áll mindegyik főtéren, és hasonlóan a bécsi adventi vásárhoz, itt is minden csilivili. Kis mesevároskákba sétálhatunk be a forraltbor-illatú utcácskákban, ahol a komolyzenei és dzsesszkoncertektől kezdve karácsonyi sütisütésig, gyerekjátékvásárig és betlehemi élőképekig minden lesz.

Hol? Ausztria, Karinthia tartomány
Mikor? November 24. – december 24.
Mennyi? Nincs belépő

Adventi vásárok itthon és külföldön   Kisnána

„Kik messze voltak, most mind összejönnek, a percet édes szóval ütni el” – ez a Kosztolányi Dezső-idézet a mottója a kisnánai lélekmelegítőnek. Ezúttal nem egy karácsonyi vásárt ajánlunk, hanem egy karácsony délutáni programot. Addigra már túl leszünk az ajándékozáson, és csak annyi lesz a feladat, hogy legyünk együtt. Kisnánán a falu együtt ünnepel, máglyákat gyújtanak, és forralt bor és forró tea mellett összejönnek. Vendégeket is szívesen látnak, hogy együtt zárják a napot egy betlehemes játékkal, majd egy tűzijátékkal.

Hol? Kisnána
Mikor? December 25.

keretes cikk - vak
ADVENT A NŐK LAPJA CAFÉN!

Hangolódj rá a karácsonyra a Nők Lapja Café adventi különszámával! Tesztekkel, receptekkel, programajánlatokkal és ajándéktippekkel várunk. És persze minden napra jut valami meglepetés is!

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top