Tuti Tippek

Miért éljük meg traumaként a karácsonyt?

Te is kipurcansz szentestére, sőt szinte alig tudsz kikapcsolódni a fáradtságtól? Sajnos a legtöbben túlpörögjük az ünnepeket, aztán csodálkozunk, hogy nem is tudjuk élvezni a karácsonyt.
Stresszmentes karácsonyt!
Stresszmentes karácsonyt!
Fotó: dailymail.co.uk

Az ünnepek közeledtével egyre nagyobb a stressz, amire a fokozott kalóriabevitel még rátesz egy lapáttal. A karácsonyi hormonok sokszor nem kedveznek a közérzetünknek, sőt irracionális gondolatokhoz és viselkedéshez is vezethetnek a szakemberek szerint. Mindez kihozhatja belőlünk a legjobbat, de akár a legrosszabbat is: vannak, akik szinte traumaként élik meg az ünnepeket.

Az öröm, a stressz és a gyors evés a szerotonin, a kortizol és a dopamin hormonok szintjét befolyásolják a szervezetünkben, és ezek különböző arányú keveréke feltűnő hangulatingadozásokhoz, túlevéshez, magas vérnyomáshoz vezethet. Nem véletlen az sem, hogy az emberek nagy része előre fél a karácsonytól: az amerikai pszichológusok szövetségének felmérése alapján például az amerikaiak 70 százaléka kimerült ilyenkor.

Egy másik kutatásból ugyanakkor az derült ki, hogy a résztvevők 80 százalékából pozitív érzelmeket hoznak elő az ünnepek. A szakemberek szerint mindenesetre a legjobb, amit tehetünk, hogy jó társaságban töltjük az időt, és örülünk annak, amink van. A pénznek és a dőzsölésnek ugyanis nem sok köze van a boldogsághoz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top