Tuti Tippek

Kerüld el az ünnepi zabálást!

A táplálkozás szemszögéből több "buktatót" is tartogatnak az ünnepek számunkra – tudatosság, valamint fizikai-lelki felkészülés szükséges ahhoz, hogy kipihenve, fitten térjünk vissza az ünnepnapokról.

1. Szervezz meg mindent! Érdemes jó előre átgondolni az ünnepi menüt, így kevesebb stresszel jár majd a hozzávalók beszerzése és a vacsora elkészítése után sem esel össze.

Ha mégis valami kimaradt, kérd meg valamelyik családtagodat, hogy ugorjon le megvenni.
Ha mégis valami kimaradt, kérd meg valamelyik családtagodat.
Biztosan segíteni fognak.

Tipp:
Készítsünk listát az alapanyagokról, nehogy valami kimaradjon és már a készítés közben kelljen rohangálni a lemaradt dolgokért. Ha fontos, hogy gazdaságosan jöjjünk ki, akkor válasszuk inkább a nagyobb szupermarketeket, és ott vásároljunk be minden hozzávalót!

2. Nem kell mindent megkóstolni! Az étel készítése közben sokan esnek abba a hibába, hogy úton-útfélen bekapnak egy-két falatot. Az ünnepek egyébként is a nagy kajálásokról szólnak, jobb a csipegetést kihagyni, ha nem szeretnénk, hogy túl sok legyen a bevitt kalória. Egyébként pedig az emésztőrendszert sem szabad túlterhelni.

Tipp:
Amikor elkészítettünk egy ételt, még véletlenül se hagyjuk szem előtt, mert nehezen álljuk majd meg, hogy ne együnk belőle. Csak akkor szedjük elő, ha a vendégek jönnek, vagy ha mi magunk éhesek vagyunk!

3. Ne hat családnak készíts ételt! Ünnepekkor gyakran esünk abba a hibába, hogy sokkal többet készítünk egy-egy ételből, mint amennyien végül enni fognak belőle. Aztán vagy mi esszük meg – mondván, ne menjen kárba – vagy kidobjuk, mert két nap múlva már nem ehető.

Tipp: Ügyeljünk az elkészített étkek megfelelő mennyiségére! Számoljuk ki, hogy hányan vagyunk a családban/mennyi vendéget várunk és mennyi étkezésre szánjuk az ételeket! Így elkerülhető a felesleges ételmennyiség „termelése”.

Kerüld el az ünnepi zabálást!4. Nem csak a zsíros és cukros ételek finomak! Egyszer van karácsony, de nem mindegy, hogyan vészeljük át. Ilyenkor hajlamosak vagyunk „kirúgni a hámból”, vagyis az egyszer élünk jeligére olyan ételeket készítünk, amelyek zsírosabbak és édesebbek, mint az év többi napján készítettek.

Tipp:
A húsokat sütőben süssük – sütőzacskóban, fóliában – olaj helyett és panír helyett inkább fűszerezzük. Válasszunk fehér húsokat (csirke, pulyka) vagy halat, ha mégis ragaszkodunk a vörös húsokhoz, igyekezzünk a soványabb részét fogyasztani.

A rizs és burgonya köret helyett válasszunk zöldségeket. Ezeket párolva készítsük el, válasszunk idénynek megfelelően: például cékla, sárgarépa, padlizsán, sütőtök közül bármelyiket. Ezek vitamin-, antioxidáns- és ásványianyag-tartalma sem elhanyagolható. A salátákhoz használjuk olajokat öntetként és mellőzzük a majonézes változatokat.

A sütemények közül ragaszkodjunk a gyümölcsöshöz, vagy használhatunk olajos magvakat: mandula, dió tökmag – ezek többsége rostokban és antioxidánsokban gazdag.

5. Mértékkel koccints! Ünnepekkor általában több alkoholt fogyasztunk. Amellett, hogy az alkohol bővelkedik kalóriában, ha nem vigyázunk és túlzásokba esünk, az emésztőrendszerre és az idegrendszerre is rossz hatással van.

Tipp:
Ha koccintani márpedig szeretnénk, válasszunk vörösbort és poharunkat ne csordultig töltsük. A vörösbor mérsékelt mennyiségben jó hatással van a szív- és érrendszerre. Ne feledkezzünk meg mellé vizet inni!

6. Ilyenkor is lehet, sőt kell is mozogni! Azért, mert ünnep van, még nem jelenti azt, hogy a tévé előtt kell feküdni naphosszat. Ha nem szeretnél aktívan sportolni, legalább sétálj a jó levegőn, annyi mozgás nem fog megártani és lazításnak is jó. Egyébként pedig az aktív pihenés jobban feltölt energiával, mint a semmittevés!

Kerüld el az ünnepi zabálást!

Tipp:
Szervezzünk a családdal/barátokkal kirándulásokat, vagy menjünk el a környékre sétálni – így két legyet üthetünk egycsapásra! Mozgunk és társaságban is vagyunk!

+1 tipp:
Figyelj a mértékre! Ne habzsolj, egyél lassan és mértékkel, mert a telítettség érzése csak evés után 15-20 perccel jelentkezik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top