Tuti Tippek

Készülődés gyerekkel – 5 tipp a meghitt ünnepért

Még egy hónap van karácsonyig! Az üzletekben már megindult a vásárlási láz, ami bennünket is évről évre beszippant. Közben pedig pontosan lényeg veszik el: a készülődés, az ünnepvárás, ami a gyerekekkel együtt lehet igazán teljes.

A hagyomány szerint a karácsony előtti adventi időszak a lélek felkészítéséről kell hogy szóljon. A hetenkénti gyertyagyújtás, a meghitt esték azt szolgálják, hogy ráhangolódjunk az ünneplésre. Igyekezzünk ne az ajándékok hajkurászásával tölteni az adventet. Figyeljünk egymásra és a gyerekeinkre!

1. Készítsünk adventi naptárat!

Manapság nagy divatja van az adventi naptáraknak. A különféle meseszerű kis dobozokból naponta újabb apróság kerülhet elő, ami fokozhatja a gyerekek izgalmát, a várakozás örömét.

  • Mindig ugyanabban az időszakban nyissuk ki a következő „ablakot”! Ez lehet este vagy reggel: a gyermek türelmetlenül várja majd ezt az órát!
  • Amikor kinyílik egy ablak, mindig meséljünk a gyermeknek: a Mikulásról, az ünnepről, az ajándékozási szokásokról.

2. Vond be a készülődésbe!

Bár valószínűleg egyedül gyorsabban és hatékonyabban tudunk készülődni készülődni, takarítani, rakodni, lakást díszíteni. De a nagyobbacska gyerek már kaphat testre szabott feladatokat, be lehet vonni a készülődésbe! Segíthet a lakás feldíszítésében, a saját szobáját ki is takaríthatja, de apró díszítések készítésében is kiveheti részét! A lányok pedig a sütésben lehetnek segítségünkre!

Készülődés gyerekkel - 5 tipp a meghitt ünnepért

 

3. Esténként mesélj!

A felnőtteknek is szükségük van a mesékre! Esténként beszéljünk sokat az ünnep szereplőiről, vegyünk elő Mikulás-történeteket, meséljünk karácsonyi meséket, mondjunk verseket, és énekeljünk közösen!

4. Törekedj a meghittségre!

Igyekezzünk minél több időt együtt tölteni. Nézegethetünk régi fotókat, mesélhetünk karácsonyi történeteket a saját gyermekkorunkból – a gyerekek szívesen hallgatják azokat a sztorikat, ami a hozzátartozójukkal történt. Az adventi gyertyagyújtásnak is legyen egy kis családi szertartása, ahol akár énekelhetünk vagy mondókázhatunk is.

Készülődés gyerekkel - 5 tipp a meghitt ünnepért


5. Legyen vidám az ünnep!

Az advent nem a szomorúság időszaka, bár kétségtelen, hogy néha a sok utolsó pillanatra hagyott vásárlás, az ünnepi menü összerakása, a lakásdíszítés mind-mind stresszes. Próbáljunk a nehézségeken sok humorral úrrá lenni. A közös nevetések, az együtt töltött vidám percek teszik igazán széppé ezeket a napokat!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top