Programok

Ahol örökké karácsony van! – karácsonyi üzletek Európában és Magyarországon

Idén az adventi vásárok már hetekkel hamarabb nyitottak, mint szoktak, sőt a londoni Selfridges 143 nappal karácsony előtt, azaz augusztus eleje óta a teljes negyedik emeleten ünnepi árucikkekkel várja vásárlóit. Az igazi látványosságot azonban továbbra is azok az áruházak és üzletek jelentik a látogatóknak és vásárlóknak, amelyek árukészlete kizárólag az esztendő utolsó hónapjára szól, és egész évben nyitva tartanak.

Käthe Wohlfahrt, Németország

Ahol örökké karácsony van! - Karácsonyi üzletek Európában és Magyarországon

A családi üzlet ötlete 1964-ben vetődött fel, amikor a Wohlfahrtékhoz februárban ellátogató amerikai barátjuk számára hiába szerettek volna hagyományos német karácsonyi díszt vásárolni. Végül sikerült beszerezni az áhított holmit – csak sajnos 10 darabos kiszerelésben, így a feleslegtől igyekeztek gyorsan megszabadulni. Ez olyan jól ment, hogy rájöttek, egész esztendőben van kereslet a karácsonyi árucikkekre, hiszen a Németországba látogató turisták szuvenirként szeretnének magukkal vinni valamit a fájukra. A legszebb és legnagyobb áruházat a majdnem tökéletesen épen maradt középkori városmaggal büszkélkedhető Rothenburgban alakították ki, több mint 30 ezer különböző tradicionális német karácsonyi árucikket kínál, és látogatók milliói keresik fel; itt van a cég központja is, de találunk üzletet Nürnbergben, Bambergben, Oberammergauban, Garmisch-Partenkirchenben, Heidelbergben, Rüdeshem am Rheinben, sőt a francia Riquewihrben, a belga Bruges-ben és az amerikai Stillwaterben is. A cég folyamatosan gyártja a szebbnél szebb karácsonyi díszeket, dekorációs kellékeket, állandóan bővíti a kínálatot, és kizárólag a családtagok és barátok által vezetett üzletekben és csomagküldő szolgálata segítségével árusít.

Hubay-ház, Karácsony Kiállítás és Szalon, Szentendre

Ahol örökké karácsony van! - Karácsonyi üzletek Európában és Magyarországon

Fotók: Horváth Dávid

Nem kell külföldre utaznunk, ha az év bármely időszakában szeretnénk élvezni a hamisítatlan karácsonyi hangulatot. Hubay Éva varázslatos karácsonyi üzletében már egy gombóc fagyi áráért vásárolhatunk különleges díszt a fánkra, de az sem számít főbenjáró bűnnek, ha csak nézegetni szeretnénk a több mint 4000 árucikket vagy meghallgatni valamelyik különleges zenélődoboz muzsikáját. Ötletek gyűjtésére is kiválóan alkalmas a különleges ízléssel és folyton cserélődő árukínálattal kialakított üzlet és karácsonyi múzeum, amelyet – túlzás nélkül állíthatjuk – ma már Szentendre egyik nevezetességeként emlegetnek.

Tregarden Karácsonyi Ház és Postahivatal, Norvégia

Ahol örökké karácsony van! - Karácsonyi üzletek Európában és Magyarországon

fotó: visitoslo.com

Bár hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy az igazi Mikulás Finnországban él, a Sarkkörön túl, a norvég gyerekek ezt másképp tudják! Julenissen háza ugyanis az Oslótól 35 kilométerre fekvő kisvárosban, Drøbakban található, ahogy alépten-nyomon “Mikulás-veszélyt” jelző táblák is mutatják. Itt nemcsak számtalan karácsonyi díszt és ajándéktárgyat vásárolhatunk egész esztendőben, de megtekinthetjük a Mikulás 250 ezer képeslapból és levélből álló kiállítását is, monden darabját a gyerekektől kapta.

Sean Byron karácsonyi üzlete, Ausztrália

Társa elvesztése indította arra az ausztrál férfit, hogy egész évben nyitva tartó karácsonyi boltot nyisson az ausztráliai Toodyay városkában. Mivel ez egy alig 1000 lakosú település, a terv általános meghökkenést váltott ki, a bankok sem adtak hitelt az üzlet kialakításához és beindításához. Ennek ellenére a 600 négyzetméteres bolt elkészült – sőt ez lett a kontinens második legnagyobbja –, és a rengeteg turista azóta is folyamatosan áramlik ide.

The Spirit of Christmas, Kanada

Ahol örökké karácsony van! - Karácsonyi üzletek Európában és Magyarországon

Az üzlet már 25 éve fogadja a vásárlókat és látogatókat Banff városában. Kanada legnagyobb karácsonyi boltja – “a Karácsony szelleme” – közel 500 négyzetméternyi területen kínál a legkiválóbb minőségben karácsonyi, húsvéti, halloweeni és speciálisan kanadai – jávorszarvas, fekete medve és grizzly, valamint a Sziklás-hegység képével díszített –ajándéktárgyakat és dekorációs elemeket. Különleges helyiségek sorakoznak itt különleges árukínálattal és hangulattal, mint a Dickens-falu, Északi-sark, Hólepte falu, Karácsony a városban vagy a Halloween-falu. A személyre szabott díszek jelentik az üzlet egyik leghíresebb specialitását: a baba első karácsonyának, egy különleges évnek, egy különleges napnak vagy egy különleges pillanatnak az alkalmából.

Christmas House, USA

Ahol örökké karácsony van! - Karácsonyi üzletek Európában és Magyarországon

fotó: thechristmashouse

Tammy Miller, a Karácsony Ház tulajdonosa anyósának köszönheti a személyes inspirációt, aki heteken át dolgozott a házuk díszítésén. A rendkívül gazdag és hangulatos szokásos karácsonyi dekoráció annyira hiányzott neki az év többi részében, hogy nyitott egy üzletet a nyugat-virginiai Wheelingben, ahol él, így egész esztendőben élvezheti a különleges hangulatot. Nemcsak helyi darabokat árusítanak a 2013-ban megnyitott boltban, hanem többek között Németországból, Olaszországból és Oroszországból is érkeznek ide ajándéktárgyak és karácsonyi díszek.

Selfridges, Anglia

Ahol örökké karácsony van! - Karácsonyi üzletek Európában és Magyarországon

A közel 300 négyzetméteren augusztusban megnyílt “Téli Varázs” a turisták növekvő érdeklődésének köszönheti létrehozását. Az áruház vezetői ugyanis észrevették, hogy a Londonba látogatók szívesen vinnének haza nemcsak az angol főváros nevezetességeivel díszített ajándéktárgyakat, hanem ízléses díszeket a fájukra, valamint apróbb ajándékokat a család minden tagjának. Folyamatosan növelték az őszi időszak alatt a karácsonyi árukínálatot, és úgy tűnik, anyagilag – mindenki teljes elégedettségére – bejött a számítás. Az aprólékos és kiváló ízléssel feldíszített műfenyők, az óriási cukorka díszek, adventi koszorúk és személyre szabott ajándékötletek (többek között: névvel hímzett és pomponnal díszített harisnyák) a londoniak körében is határozott érdeklődést váltottak ki, úgyhogy a “világ leghamarabb nyitó karácsonyi részlege” nagy valószínűséggel jövőre is korán megkezdi működését.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top