Advent nyereményjáték
Szponzorált tartalom

Eva’s chililand

Az Eva’s chililand különleges chilis szószválogatásokat kínál az adventi játékunkon.

Adventi játékunkon megnyerheted az isteni 8 db-os Éva’s Chililand szósz-csomagot!

 

Magyar Éva Rábacsécsényen él, ott álmodta meg Chiliföldét. Eva’s chililand néven készíti és árusítja chiliszószait, lekvárjait, savanyúságait.

Ő mesél a Chililand születéséről:

2012- ben kezdődött különleges, színes paradicsomokkal, fűszernövényekkel, kukoricákkal. Sok magot ajándékba kaptam, és sokat csereberéltem a közösségi oldalakon. Így jutottam hozzá végül az első chilipaprika magokhoz is. Nagyon tetszett, hogy színesek, sokfélék, és persze pokolian erősek. Kezdtem kutatni, tanulni, olvasni, milyen fajták léteznek, és hogyan lehetne ezeket a legjobb módon termeszteni és felhasználni. Eleinte nem nagyon tudtam, mit kezdjek a terméssel, de évről évre egyre több volt, így muszáj volt kitalálni valamit, hogy ne menjen kárba. Természetesen itt is az internet volt segítségemre, az első recepteket, ötleteket különböző fórumokon és weboldalakon találtam, valamint kapcsolatba léptem más chilipaprika termesztőkkel, akiktől sok jó tanácsot kaptam. Így születtek az első szószaim.

Chililand salsa szósz

Nem könnyű és nem olcsó hobbinak indult, ekkor még nem is gondoltam az értékesítésre. Az erősebb fajtákat már január-február környékén el kell vetni, kell nekik a meleg és sok-sok fény. Napi 12-14 óra megvilágítást kapnak és velem élnek a házban, hogy megfelelő legyen nekik a hőmérséklet is. Május közepén ültetem ki őket, addigra persze már nagyon szűkös lesz a hely bent. A palánták kezdetben nagyon érzékenyek a napfényre, szoktatni kell őket, nehogy megégjenek. Szabadföldön van az ültetvény, nincs fóliasátor, így ki van téve az időjárás szeszélyeinek. Július-augusztus környékén, ha minden jól megy, indul a szüret és a feldolgozás. Vannak már jól bejáratott receptjeim, de minden évben kitalálok valami újat és bővítem a kínálatot. A főzés sem egyszerű, hiszen a világ legerősebb paprikáiról beszélünk. Csak és kizárólag gumikesztyűben ajánlott végezni a feldolgozást, de a tömény szószoknál egy gázálarc is elkél. Egy nagyon pici konyhában készítem a szószokat, így inkább többször főzök keveset. Sokan nem is képzelik, mennyi munka van egy pici üveg szósz mögött, a mag elvetésétől kezdve, amíg az üvegbe kerül.

Minden alapanyagot, amit a termékekhez használok, igyekszem megtermelni. Persze sóbányám nincsen, de dolgozom az ügyön. A kellemesen csípőstől az igencsak izzasztóig mindenféle kategória megtalálható a kínálatban. Készítek lekvárokat is, chilivel vagy egyéb fűszerrel. Ketchup és BBQ szósz is van a termékek között csemege verzióban. Szeretem, ha íze is van a szószoknak, nemcsak a mindent elsöprő erő.

Chililand téli mámor advent nyeremény

2018 volt az első év, hogy főállású őstermelőként próbálkoztam ezzel az egésszel. Nem könnyű, de másban nem is tudnám elképzelni magam. Idén 2000 tő paprikával dolgoztam, jövőre 3000-et szeretnék. Ültettünk gyümölcsfákat és persze lesz még sok minden más is, ami a főzéshez kell.

Egyelőre helyi piacokon és fesztiválokon értékesítem a termékeim, remélem, felfedeznek viszonteladók vagy éttermek, akik látnak fantáziát a szószaimban. Persze minden vállalkozásnak illik több lábon állni. Szeretnék a jövőben a palánta értékesítésre is nagyobb hangsúlyt fektetni és persze chilin kívül mást is ültetni. Régóta foglalkoztat a zöldségdoboz rendszer megvalósítása is, akár több helyi termelővel összefogva.

chililand advent termékek

Pár szóban bemutatnám a termékeket, melyekről képek és leírások a www.facebook.com/evaschililand oldalon is megtalálhatók.

A Salsa szósz az elsők között volt, amit elkészítettem, persze a recept azóta sokat változott és finomodott. Paradicsomos alapú, fűszeres mártogatós, tortilla chipshez, pizzára, szendvicsekre, tésztára. Enyhén csípős, thai chilivel készül.
A Habanero szósz szintén régi motoros, de sokat változtattam rajta az évek során. A legerősebb szószok közé tartozik, orange habanero paprikából készül, hagymával, tv paprikával, nagyon enyhén fűszerezve, így tökéletes akár húslevesbe is.
A Vámpírűző talán a legkedveltebb termékem. Trinidad Scorpion Moruga és Bhut Jolokia chili adja a brutális erőt, kápia paprikával és rengeteg fokhagymával, randi előtt nem igazán ajánlott, egy jó sült oldalashoz viszont annál inkább.
Sárga láz fantázianevű szószom sárgára érő paradicsomból, Trinidad Scorpion Moruga Yellow és Big Yellow Mama paprikából készült, némi bazsalikommal. A sárga paradicsom miatt kicsit édeskés jellegű.
UFO nevet viselő szószom almából és Jalapeno paprikából készült, mézzel, limeal, szerintem nagyon érdekes és egy szelet pizzát vagy egy hamburgert is nagyon fel tud dobni. Közepesen erős kategória.

Ketchupból rögtön 3 félét készítettem, csemege, medium pain és killer tomato nevet viselik. Az alap ketchup természetesen paradicsomból készül, almával, répával van sűrítve, nem annyira fűszeres, mint a Salsa. A mediumban thai chili adja a csípősséget, a killerben pedig füstölt orange habanero, de neve ellenére még mindig az ehető kategóriába tartozik.

BBQ-ból szintén több félét készítettem. Paradicsomos alap, nagyon egyszerű fűszerezés, mézzel és barna cukorral. A csemegében füstölt vöröshagyma adja az igazi BBQ ízt, a csípősben pedig füstölt piros jalapeno.
Jalapeno savanyúságunk egyszerű kapros, ecetes, picit édeskés lében, roppanós, friss, nem túl erős.

 

Ezen kívül szezonálisan készítek lekvárokat, szörpöket is, és vannak tömény szószaim, Kézigránát és Tömegoszlató nevet viselik. Mindenki megtalálhatja kedvencét a kínálatban.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top