Mézeskalács

Gesztenyés bejgli receptje

Ha már unalmas a hagyományos mákos és diós bejgli, idén készíts valami egészen más és különleges tölteléket. Mennyei gesztenyés bejgli receptjét osztjuk meg veled, amit ha kipróbálsz, nem csalódsz majd az ízekben. És még csak nem is bonyolultabb, mint a megszokott bejgli készítése. Bátran megpróbálkozhatsz vele, hogy sikered lesz, nem is kérdéses. A bejglit az ünnepek előtt is megsütheted, műanyag fóliába csomagolva napokig friss marad.

Gesztenyés bejgli

Hozzávalók:

A tésztához

  • 25 dkg liszt
  • 10 dkg vaj vagy margarin
  • 5 dkg cukor
  • fél dl tej
  • 1 + 1 tojás
  • 1,5 dkg élesztő
  • csipetnyi só

A gesztenyés töltelékhez

  • 25 dkg mélyhűtött gesztenyemassza
  • 5 dkg cukor
  • 1 dl tej
  • 1 rúd fahéj
  • 2 ek. narancslekvár
  • fél citrom reszelt héja
  • 5 dkg aszalt szilva (elmaradhat)

Így készül a gesztenyés bejgli

A langyos tejben keverd el az élesztőt és egy kiskanál cukrot. Meleg helyen hagyd felfutni. A lisztet kelesztő edénybe mérd ki, keverd hozzá a sót, a cukrot, a puha vajat és a villával felvert tojást. Végül a felfutott élesztőt is add a bejgli tésztájához, majd jó alaposan keverd össze. A legfinomabb bejgli meggyúrt tésztáját meleg helyen 1 órán át keleszd.

Közben készítsd el a gesztenyés tölteléket. Ehhez az aszalt szilvát áztasd vízbe. A kiolvasztott gesztenyemasszát villával törd át, majd add hozzá a tejhez. Tűzálló edényben forrald fel a fahéjjal és a reszelt citromhéjjal együtt. Lassú tűzön folyamatos kevergetés mellett főzd a bejglitölteléket addig, amíg besűrűsödik. Vedd le a tűzről, keverd hozzá a lekvárt és a lecsöpögtetett, kissé összedarabolt aszalt szilvát. Hűtsd ki a tölteléket.

A kipróbált recept szerint készített bejgli megkelt tésztáját lisztezett deszkán alaposan gyúrd át. Felezd meg, majd mindkettőt nyújts vékonyra. Vékonyan simítsd el a tölteléket, hajtogasd vissza a végeket, majd csavard föl a tésztát, és helyezd a sütőpapírral bélelt tepsire. Felvert tojással alaposan kenegesd át, majd villával szurkáld meg a különleges gesztenyés bejglik tetejét.

Melegítsd fel a sütőt 200 fokra. Told a forró sütőbe a süteményt, és legalább 30 percig süsd, hogy szépen megpiruljon a teteje és jól átsüljön a bejgli.

Szeletelve, porcukorral meghintve kínáld.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top