Mézeskalács

Drágul a bárányhús karácsonyig

Karácsony közeledtével a külpiaci és a belföldi kereslet is emelkedik, így az év végéig magasabb árakra kell számítanunk, ha báránysültet szeretnénk az ünnepi asztalra.

Az év második felében emelkedett a bárányhús ára, ezt a folyamatot pedig tovább erősíti a közeledő ünnepkör, amikor külföldön és itthon egyaránt megnő a kereslet a bárányhús iránt, így karácsonyig további drágulás várható – írja a Magyar Idők.

Az év elejétől november végéig az úgynevezett könnyű bárány ára 10, a nehéz bárányé 7 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

A karácsonyi időszak egyébként is kedvez a hazai eladásnak, ugyanis ilyenkor van a legkevesebb bárány az uniós piacon, csak egy-két olyan tagállam van, ahonnan piacképes bárányt tudnak szállítani. Ebben az időszakban egyébként a teljes éves forgalom 15-20 százaléka realizálódik.

Bár a hazai állattartók döntő többsége külföldre szállít, a karácsony előtti időszakban a belföldi kereslet is megélénkül, ezért az ünnep közeledtével még tovább emelkedhetnek a piaci árak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top