Mézeskalács

Jóval drágább az idei karácsonyi menü

Mélyebben a zsebbe kell nyúlnunk a karácsonyi menü elkészítéséhez.

Az idei karácsonyi bevásárlás 6-7 százalékkal kerül többe, mint a tavalyi – derül ki a hvg.hu áruházi körképéből. Ami a lista végösszegét illeti, árcsökkenés az Aldinál és a Sparnál tapasztalható (ez nem annyira az egyes termékek árának csökkenését jelenti, hanem a kisebb háztartások számára kedvezőbb kiszerelést). Ugyanakkor az Aldi az egyetlen olyan lánc, ahol a menüsorhoz szükséges mennyiséget alapul véve is kisebb lett a számla végösszege – a diszkont azonban még így sem számít a legolcsóbbnak.

A mindennapi zöldségekért és gyümölcsökért többet kell fizetni, mint egy évvel ezelőtt. A paradicsomot leszámítva szinte minden termék ára kiemelkedően nőtt, a petrezselyemgyökérért például van, ahol több mint a dupláját kérik el az egy évvel ezelőtti árnak. A burgonya a legtöbb helyen a tavalyi ár másfélszereséért kapható. A mák helyenként több mint kétszer annyiért kapható, mint 2017-ben.

A hvg.hu mindössze két olyan áruházláncot talált, amelynek az áraival (ha vajat veszünk) tízezer forint alatt megússzuk a számlát – tavaly még a többségnél ez lehetséges volt. Átlagos árakkal számolva margarinnal nagyjából 8300 forintból jön ki az ünnepi ebéd vagy vacsora, ha pedig ragaszkodunk ahhoz, hogy a bejglibe vaj kerüljön, csaknem 8700 forintos költséggel kell számolni.

Tavalyhoz képest nagyjából ötszáz forinttal drágult a karácsonyi menü ára, ami jóval több, mint a 3,8 százalékos infláció.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top