Mézeskalács

Falatnyi finomságok: aprósütemények az ünnepekre

Bármit megadnánk, hogy a karácsonyi hajtásban legyen egy nyugalmas óránk, amikor békésen kávézgatunk és sütit majszolunk... Ha ez el is marad, sütireceptjeink legalább vannak.

Egy óra kávészünet: karácsonyi aprósüteményekKávékrémes szelet csokoládémázzal és mogyoróval

Hozzávalók 30 darabhoz:

  • 6 tojás
  • 12 dkg cukor
  • 12 dkg liszt
  • 2 evőkanál kakaópor

A krémhez:

  • 1 csomag vaníliás pudingpor (főző)
  • 4 dl tej
  • 12 dkg kristálycukor
  • 1 evőkanál instant kávépor (pl. Nescafe)
  • 25 dkg puha margarin
  • 12 dkg porcukor

A díszítéshez:

  • 5 dkg étcsokoládé, olvasztva
  • 5 dkg pörkölt mogyoró, aprítva

A tészta hozzávalóiból hagyományos módon piskótát készítünk, a kakaóport a liszttel együtt adjuk hozzá. Sütőpapírral bélelt tepsibe 1,5 cm vastag lapot kenünk a masszából. 180 °C-os sütőben 12-15 percig sütjük, amikor kihűlt, lehúzzuk róla a papírt.

A pudingport a tej egy részével simára keverjük, a maradék tejet a kristálycukorral felforraljuk, majd hozzákeverjük az instant kávét, végül a pudingporos résszel besűrítjük. A tűzről levéve hagyjuk kihűlni. A puha margarint a porcukorral kihabosítjuk, majd elkeverjük a kihűlt pudinggal. A krémet egyenletesen a piskótalapra kenjük, majd a hűtőbe tesszük dermedni. Tálalás előtt kis kockákra vágjuk, a tetejét megcsorgatjuk az olvasztott csokoládéval, és megszórjuk a mogyoróval.

Egy óra kávészünet: karácsonyi aprósüteményekAszalt gyümölcsös-diós kosárkák

Hozzávalók 6-8 darabhoz:

  • 15 dkg liszt + a nyújtáshoz
  • 10 dkg margarin
  • 5 dkg porcukor
  • 1 tojás

A töltelékhez:

  • 20 dkg aszalt gyümölcs (aszalt szilva, mazsola, barack stb.)
  • 4 dkg darált dió
  • 1 evőkanál baracklekvár

Az aszalt gyümölcsöket annyi vízzel felfőzzük, amennyi éppen ellepi, majd fóliával letakarva hagyjuk kihűlni. Leszűrjük, elkeverjük a darált dióval és a baracklekvárral. A lisztet a Rama margarinnal és a porcukorral elmorzsoljuk, majd a tojássárgájával tésztává gyúrjuk. (A fehérjét a kenéshez félretesszük.)

A tésztát lisztezett deszkán 3 mm vékonyra nyújtjuk, majd akkora korongokat szaggatunk belőle, amellyel a kis kerek piteformákat (lehetőleg szilikonból) ki tudjuk bélelni. A tölteléket elosztjuk a kosárkákban, majd a maradék tésztából a pitét befedő korongot szaggatunk. A korongok közepét egy kisebb kiszúróval kiszúrjuk, majd a pitére nyomjuk őket. A tojásfehérjével megkenjük, és 180 °C-os sütőben kb. 35 perc alatt készre sütjük.

Egy óra kávészünet: karácsonyi aprósüteményekGesztenyekrémes hókiflik

Hozzávalók 25-30 darabhoz:

  • 40 dkg liszt + a nyújtáshoz
  • 25 dkg margarin
  • 18 dkg tejföl
  • 1 tojás a kenéshez
  • porcukor a forgatáshoz

A töltelékhez:

  • 50 dkg gesztenyemassza
  • 1-1,5 dl tej

A tésztához a lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, majd a tejfölt hozzáadva tésztává gyúrjuk. Fóliába csomagolva kb. 1 órát hűtőben pihentetjük. Lisztezett nyújtódeszkán 2-3 mm vékonyra nyújtjuk, majd 6-8 cm-es csíkokra vágjuk. A töltelékhez a gesztenyét lereszeljük, a tejjel simára keverjük. Nyomózsákból a tészta közepére nyomjuk csíkban, majd a tészta két szélét a felvert tojással megkenjük, és a tölteléken átborítjuk a tésztát, hogy a tojásos részek összetapadjanak. A rudat 6-8 cm-es darabokra vágjuk, majd kifli formára hajlítva sütőpapírozott vagy margarinnal kikent tepsire helyezzük. 180 °C-os sütőben 15-20 percig sütjük. Még melegen porcukorba forgatjuk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top