nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Mézeskalács
Svéd keksz és habcsók – Sütik a fára

Svéd keksz és habcsók – Sütik a fára

Ha már úgyis beindult a sütigyártás, miért is ne gyárthatnánk sütiből a karácsonyfadíszeket is?
NLCafé
f Ajánlom

A legegyszerűbb persze, ha a szokásos éves mézeskalács-mennyiséget egy kicsit megnöveljük, és egy tepsivel többet sütünk belőle, amit aztán szépen feldíszítve a fára akasztunk. Lehet azonban a mézeskalácson túl más sütiket is akasztani a karácsonyfára, arra kell csak figyelni, hogy nehogy elfogyjon, mielőtt a fára kerülne. Mert a többi dísszel ellentétben az ehető díszek képesek a párolgásra. 

Linzerkarikák

Hozzávalók kb. 2-3 tepsihez:

  • 50 dkg liszt
  • 15 dkg cukor
  • 1 csipet só
  • 2 db tojás
  • 25 dkg vaj

A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd folpackba csomagoljuk, és hűtőbe tesszük kb. 1 órára. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, és sütőpapírral bélelünk ki két tepsit. A hűtőből elővett masszát lisztezett gyúródeszkán lisztezett sodrófával több részletben kinyújtjuk, kekszkiszúró formákkal különböző formákat szaggatunk belőle, és tepsire helyezzük őket. Ha megtelt a tepsi, kb. 15 perc alatt készre sütjük. Olvasztott csokival, színes szórócukrokkal díszítjük a kekszeket. 

Svéd fűszeres kekszek

Hozzávalók:

  • 10 dkg vaj
  • 13 dkg porcukor
  • 1 csapott teáskanál őrölt gyömbér 
  • 1 csapott teáskanál őrölt szegfűszeg 
  • 1 csapott teáskanál őrölt kardamom 
  • 1 csapott evőkanál őrölt fahéj 
  • 1 mokkáskanál szódabikarbóna
  • 1 tojás fele
  • 2 evőkanál méz 
  • 70 ml víz
  • 1 csipet só
  • 1 bio citromból nyert citromhéj (reszelt)
  • 1 bio narancsból nyert narancshéj (reszelt)
  • 30 dkg finomliszt

A puha vajat a cukorral egy mély tálban elkeverjük, hozzáadjuk a fűszerekkel összekavart szódabikarbónát. Beleütjük a tojást, hozzácsurgatjuk a mézet és fokozatosan a vizet, majd végül a lisztet. Utólag a reszelt citrushéjakat.
Egy kicsit ragacsos, lágy tésztát kapunk, de ne ijedjünk meg. A masszát kanalazzuk egy folpackba, majd lezárva tegyük a hűtőbe legalább 12 órára. Másnap elővesszük a hűtőből a tésztánkat, és jól lisztezett felületen kb. 2-3 mm vastagra kinyújtjuk a tésztát, és kiszaggatjuk a kiválasztott formánkkal. 
A kiszúrt kekszeket sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, sütésálló csokival díszítjük, majd 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 6-7 perc alatt szép világosbarnára sütjük. 

Habcsók díszek

Hozzávalók:

  • 5 tojásfehérje 
  • 200 g porcukor
  • 1 mokkáskanál citromlé 
  • tetszőleges ételszínezék 
  • fehér cukordara a díszítéshez

A tojásfehérjét keverd el a porcukorral, majd forró vízfürdőben verd kemény habbá. A habot oszd több részre, hogy néhány csepp ételszínezékkel különböző színűre festhesd. Egy adagot fehéren is hagyhatsz. A habcsókmasszát töltsd nyomózsákba, és egy sütőpapírral kibélelt tepsibe formázd meg a habcsókokat. Nyomózsák hiányában a masszából teáskanál segítségével formázz dió nagyságú halmokat. A süteményeket a sütőpapírral a tepsiből kivéve egy sütőrácson hagyd kihűlni. A habcsók díszeket dekorálhatod apró cukorgyöngyökkel, durva kristálycukorral vagy akár színes tortadarával is.

Tipp: Ne feledd, az ehető karácsonyi díszek nem állnak el sokáig, így lehetőleg közvetlenül karácsony előtt készítsd el őket, és ne hagyd fenn a fán túl sokáig.

Egyéb ehető díszek

Szárított almakarikák

Az egyik legkönnyebben elkészíthető karácsonyi dísz a szárított almakarika. Az almákat mosd meg alaposan, majd töröld őket szárazra, és héjastul szeleteld leheletvékony karikákra. A szeleteket terítsd zsírpapírra, és helyezd meleg, száraz, szellős helyre, majd hagyd megszáradni, picit megaszalódni (ehhez kell 3-4 nap). Ezután fűzd fel őket cérnára vagy egy nagyon vékony selyemszalagra.

Citrusok szárítva

Az almához hasonlóan narancsból vagy egyéb citrusféléből is készíthetsz szárított díszeket. Mosd meg, majd töröld szárazra a gyümölcsöket, és egy éles késsel vágd fel őket néhány mm-es szeletekre. A szeleteket terítsd egy zsírpapírral befedett vágódeszkára, szétszórtan rendezgesd el a gyümölcskarikákat, s helyezd a deszkát száraz, jól szellőző helyre, akár a fűtőtestre is teheted, ha megoldható.

Hagyd szikkadni néhány napig, időnként persze fordítgasd meg a szeleteket. Ha kellően megszáradtak, és az összes víztartalmukat elvesztették, a közepükön húzz át egy színes rafiaszalagot, amellyel majd felakaszthatod őket a fára.

A gyümölcsszeletekből girlandot is készíthetsz. Fűzd fel őket egy hosszabb cérnára, és az így kapott füzért rögzítsd a fenyő ágaihoz.

Megosztás Facebookon