Mézeskalács

Íme a legfinomabb bejgli receptje

Ami nélkül a karácsony elképzelhetetlen, az a bejgli. Többféleképpen is készítik, ki erre esküszik, ki arra. Valójában mindegy, melyik bejglireceptet választod, hiszen alapvetően valamennyi nagyon hasonlóan készül. A hagyományhoz közelítő receptet mutatunk, amelyben azért csöppnyi különlegességet is csempésztünk. Hogy sikert arathatsz vele, nem kétséges, ahogyan az sem, hogy morzsák sem maradnak belőle. A bejglit már az ünnepek előtti napokban, hétvégén is megsütheted, fóliába csomagolva, hűvös helyen tárolva napokig friss marad.

A diós és mákos bejgli hozzávalói

A tésztához

  • 50 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 2 + 1 tojás
  • 5 dkg cukor
  • 1 dl tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • csipet só

A diós töltelékhez

  • 20 dkg darált dió
  • 15 dkg cukor
  • 1 dl tej
  • 5 dkg mazsola
  • 2 ek. sárgabarack vagy narancslekvár

A mákos töltelékhez

  • 20 dkg darált mák
  • 15 dkg cukor
  • 1 dl tej
  • 5 dkg mazsola
  • 2 ek. sárgabarack vagy narancslekvár

Így készül a legfinomabb bejgli

A bejgli egyik titka, hogy a hozzávalókat jó előre ki kell készíteni, így valamennyi szobahőmérsékletre melegedhet.

A tejet langyosítsd fel, keverd el benne az élesztőt és 1 mokkás kanálnyi cukrot. Futtasd fel. Kelesztő tálba mérd ki a lisztet, keverd hozzá a sót, villával a vajat, a két, előzőleg villával kissé felvert tojást, majd a cukrot is add hozzá. Végül a felfutott élesztőt keverd a különlegesen finom bejgli tésztájához, majd alaposan gyúrd össze. Takard le, meleg helyen 1 órán át keleszd.

Közben készítsd el a töltelékeket. Ehhez a mazsolát (ízlés szerint) áztasd vízbe vagy rumba. A tejet öntsd tűzálló edénybe, add hozzá a diót és a cukrot, majd folyamatosan kevergetve, lassú tűzön addig főzd, amíg szépen besűrűsödik. Vedd le a tűzről az edényt, keverd hozzá a lekvárt, végül a lecsöpögtetett mazsolát. Pontosan ugyanígy készítsd el a mákos tölteléket is.

A tökéletes bejgli megkelt tésztáját ismét alaposan gyúrd át. Lisztezett deszkára helyezve válaszd ketté – így két nagyobb bejglit süthetsz, de négybe is választhatod, ez esetben egyszerűbb dolgozni vele –, és bucikat formálj belőle. Vékonyra nyújtsd ki a tésztát, ügyelve arra, hogy azért ne szakadhasson el a föltekeréskor. Simítsd bele a kihűlt tölteléket, majd óvatosan tekerd föl. A végeket hajtogasd vissza.

A felvert tojással alaposan kenegesd át a bejgliket. Óvatosan emeld át a sütőpapírral bélelt tepsire, majd villával kissé szurkáld meg a sütemények tetejét. Hagyd pihenni, amíg a sütőt 200 fokra előmelegíted. Told a sütőbe, majd legalább 30 percig szép pirosra süsd.

Íme a legfinomabb bejgli receptje

Fotók: Thinkstockphotos

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top