Mézeskalács

Tényleg egy kannibál boszorkánynak köszönheti a világ a mézeskalács házikót

Igen, a világ tényleg a Grimm testvérek Jancsi és Juliskájának, és persze a gonosz boszorkánynak köszönheti a mézeskalács ház hagyományát.

1812-ben adták ki a Grimm testvérek történetét, a Hansel és Gretel című mesét, magyarul a Jancsi és Juliskát. Mindenki tudja, hogy a mesében a gonosz boszorkány a cukorból és süteményből készült mézeskalács házával csalja csapdába a gyerekeket. Persze már a történet megszületése előtt is sütöttek mézeskalács házakat, viszont a Grimm testvérek története tette népszerűvé, és így jutott el például Amerikába is.

The festive season has arrived…. #winterwonderland #London #Putney #festive #instapic #instagram #instagood #gingerbreadhouse

The Lodge Hotel (@the_lodge_hotel_) által közzétett fénykép,

Németországba a gingerbread, ami tükörfordításban gyömbérkenyér, de mi ezt hívjuk mézeskalácsnak, a keresztes hadjáratokkal jutott el Ázsiából Kelet-Európába, onnan pedig Nyugat-Európába is. A mézeskalács ház eredetét pontosan nem tudjuk, de azt igen, hogy a gyömbér Ázsiából származik, és Európában először a németek emelték be a sütési hagyományaikba, akár innen jöhetett a Grimm testvérek ötlete a mézeskalács házról.

A németek aztán nagyon komolyan vették a “lebkuchent”, a mézeskalácsot: Nürnbergben a pékek őrizték a családi recepteket, és oda nem adták volna másnak. A 14. században a helyi szerzetesek sütötték, és egyre népszerűbbek lettek a finom mézeskalácsukkal. Egyébként akkor még csak mézet, gyömbért és kenyérmorzsát tettek bele.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top