nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Mézeskalács
Ami nélkül nincs karácsony: sós ropogtatnivalók

Ami nélkül nincs karácsony: sós ropogtatnivalók

A karácsonyi sós sütikben az a jó, hogy a legtöbb recept a kezdőkön sem fog ki. Ezekre ez különösen igaz, a szezámos rúd pedig abbahagyhatatlan.
Avatar
Ízbolygó
f Ajánlom

Szezámmagos juhtúrós rudak

Hozzávalók:

  • 25 dkg liszt
  • 1 teáskanál só
  • 15 dkg túró
  • 1 db tojás
  • 25 dkg vaj
  • szóráshoz szezámmag
  • 20 dkg juhtúró
Kategóriadesszert
Elkészítési idő40 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A tésztát összeállítjuk, majd lisztezett felületen 2 cm vastagra nyújtjuk. Késsel 1,5 cm széles csíkokat vágunk belőle, majd sütőpapírral bélelt sütőlemezre fektetjük, lekenjük felvert tojással és szezámmaggal szórjuk meg a tetejét. 180 fokos sütőben 15-20 perc alatt aranyszínűre sütjük.

 

 

Füstölt sajtos pogácsa

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 1 evőkanál só
  • 2,5 dl tejföl
  • 1 db (kenéshez) tojássárgája
  • 2 dkg (2 evőkanál tejben feloldva) élesztő
  • fél teáskanál szódabikarbóna
  • 5 dkg (reszelve) + 2 dkg (szóráshoz) füstölt sajt
  • 15 dkg kacsazsír
Kategóriadesszert
Elkészítési idő90 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

 

A tésztát összeállítjuk, majd fóliába csomagoljuk, és 1 órát pihentetjük. Lisztezett felületen 2 cm vastagra nyújtjuk, majd pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt sütőlemezre fektetjük, lekenjük felvert tojással és reszelt füstölt sajttal szórjuk meg a tetejét. 180 fokos sütőben 20 perc alatt aranyszínűre sütjük.

Olívás zöldséges lepény

Hozzávalók:

  • 1 db paradicsom
  • 1 evőkanál feta
  • 5 dkg reszelt sajt
  • 3 evőkanál krémsajt
  • 275 g leveles tészta
  • 4 szelet fekete erdei sonka
  • 10 dkg olívabogyó
Kategóriadesszert
Elkészítési idő45 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A leveles tésztát kitekerjük, sajtkrémmel megkenjük. A paradicsomot keresztben felszeleteljük és a tésztára fektetjük, a sonkát apró cafatokban a tésztára szórjuk. Az olívabogyókat félbe vágjuk, majd a tészára szórjuk. A fetát a paradicsomszeletekre morzsoljuk. Sajtot reszelünk rá és 180 fokon pirosra sütjük.

 

 

Megosztás Facebookon