Mézeskalács

Libamájpástétom hagymalekvárral

Hozzávalók:
• 1,2 kg libamáj
• 1 cl konyak
• 1 cl száraz szamorodni
• 1 kk. só
• 1 kk. kristálycukor és literenként
• 2 dkg só az áztatáshoz

Karácsonyi menü Bereznay TamástólA libamájat négy órára annyi sós vízbe áztatjuk, amennyi teljesen ellepi. Itt nagyon fontosak az arányok, mert a pástétomot utólag nem tudjuk ízesíteni, illetve ha eltérünk a megadott mennyiségtől, könnyen szétesik. 1 liter vízhez pontosan 2 dkg sót kell tenni. Ezután a májat kivesszük, szárazra töröljük, nagyobb darabokra vágjuk, és az összes eret, zsírszövetet kiszedjük belőle. Hozzáadjuk a sót, a cukrot, a konyakot és a száraz szamorodnit. Alaposan összekeverjük. Egy gyümölcskenyérhez való, hosszúkás sütőformát (a bordás erre a célra nem jó!) kibélelünk folpakkal úgy, hogy maradjon bőven, amit majd visszahajtunk a tetejére. Beleöntjük a libamájat, kissé odaütögetjük az asztalhoz, hogy a levegő kijöjjön belőle, majd ráhajtjuk a folpakot, és jól lenyomkodjuk. Egy tepsi aljára másfél ujjnyi vizet öntünk, és beleállítjuk a formát. 60 fokra előmelegített sütőbe tesszük 50 percre. Kivesszük a vízből, megvárjuk, míg lehűl, majd hűtőbe tesszük legalább 12 órára. Vizes késsel szeleteljük, majd kétszersülttel és hagymalekvárral tálaljuk.

A hagymalekvárhoz: 50 dkg lila hagyma, 5 dl könnyű, száraz vörösbor, 1,5 dl balzsamecet, 15 dkg kristálycukor, csipet só

A hagymát meghámozzuk, félbevágjuk, majd vékonyan felszeleteljük. A vörösbort a balzsamecettel, egy csipet sóval és a kristálycukorral felforraljuk. Alacsonyabb hőfokon, gyöngyöző forrással a mennyiség felére visszafőzzük. Ezután beletesszük a felszeletelt hagymát, és állandó kevergetés mellett addig főzzük, míg lekvár sűrűségű-állagú nem lesz (kb. 1 óra).

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top