Mézeskalács

Lajos Mari tuti mézeskalácsreceptje

A fenyőfa és a fára aggatott mézes puszedli semmihez sem hasonlítható, fűszeres illata szinte pillanatok alatt betölti a lakást, és sokunkban a gyermekkort idézi. Teheti, mert akkor és ott volt valaki, aki megsütötte azt a bizonyos puszedlit...

Hozzávalók kb. 70-80 darabhoz:

  • 50 g vaj/margarin
  • 60 g barna vagy kristálycukor
  • 125 g méz
  • 1 citrom
  • 250 g finomliszt
  • 1 tasak (12 g) sütőpor
  • 1-1 mk. őrölt fahéj
  • szegfűszeg, szerecsendió
  • 1 tojás
  • liszt a formázáshoz

A díszítéshez és a mázhoz:

  • 100 g mogyoró, mandula, dió, pisztácia vegyesen
  • 100 g tortabevonó étcsokoládé
  • 1-2 kk. cukorgyöngy

Elkészítés:

A
B
C.
D.
E.
F.

Tipp:

Kiválasztjuk a legsikerültebb példányokat. Egy vastag tűbe fehér vagy arany fonalat fűzünk, átszúrjuk a mézespuszedliken, és tetszőleges hosszúságban elvágjuk, megcsomózzuk – ezek kerülnek díszként a fenyőfára. A többit jól záródó, selyempapírral bélelt, fém- illetve műanyag dobozba tesszük, vagy csinosan becsomagolva ajándékba adjuk. A csokoládés mézeseket sütőpapírral rétegezzük, mert összemaszatolják egymást! Sokáig eltartható, finom sütemény.

+Reformmézes Lajos Maritól! Katt ide!

1. A vajat/margarint, a barna cukrot és a mézet kisebb lábaskában, mérsékelt tűzön, folyamatosan kevergetve addig forrósítjuk, amíg a cukor teljesen el nem olvad (A).
Az edényt hideg vízbe állítjuk, a mézes keveréket kihűtjük.

2. Közben a citromot forró folyó víz alatt alaposan megmossuk-sikáljuk, hogy a viaszos tartósítóanyagot eltávolítsuk a felületéről, szárazra töröljük. Összekeverjük a lisztet a sütőporral és az őrölt fűszerekkel,majd belereszeljük a citromhéjat.

3. A kihűlt mézes masszához adjuk a tojást, habverővel jól eldolgozzuk, és a fűszeres-sütőporos liszthez öntjük (B), fakanállal összekeverjük.

4. A meglehetősen ragacsos masszát meglisztezett munkalapra szedjük, összegyúrjuk (C), cipót formálunk belőle (D), fóliába csomagoljuk, és legalább 5 órára, még jobb, ha egy egész éjszakára hidegre tesszük.

5. 2-3 nagy tepsit/sütőlapot kibélelünk sütőpapírral. A tésztát lisztezett munkalapon (vagy liszttel meghintett, két sütőpapírlap között) 2-3 mm vékonyra kinyújtjuk, kenőkéssel alányúlunk, fellazítjuk (E).
Lisztbe mártogatott, tetszőleges formákkal kiszúrjuk (F), és nem túl közel egymáshoz a tepsikbe rakosgatjuk. Tetejüket tetszés szerinti finomságokkal díszítjük, némelyiket
„csupaszon” hagyjuk – a „szabáshulladékot” összegyúrjuk, lehűtjük, újra nyújtjuk-szaggatjuk, amíg el nem fogy.

6.
200 °C-ra előmelegített sütôben mindössze 7-8 percig sütjük. A tepsiben hagyjuk langyosra hűlni, leválasztjuk a sütőpapírról, és rácsra téve hagyjuk egészen kihűlni.
A tortabevonó étcsokoládét melegvíz-fürdőben felolvasztjuk, megmártogatjuk benne a díszítetlen alakzatokat, rácsra rakosgatjuk, és megszórjuk színes cukorgyönggyel, hagyjuk teljesen megdermedni.

Elkészítési idő: 1 és 1/2 óra
1 darab: 41 kcal/172 kJ

Lajos Mari–Hemző Károly: 66 karácsonyi édesség

„A karácsony sokunk számára a legfontosabb ünnep az esztendőben, ezért megkülönböztetett figyelemmel készülünk rá. A hagyományok feltámasztása, megőrzése sok munka, de sok öröm forrása is. Tapasztalatom szerint az édes-fűszeres illatok perceken belül a konyhába csalogatják a család apraja-nagyját. A »pepecselős« sütés jó alkalom a meghitt együttlétre, és különösen a gyerekek miatt fontos. Ezeknek az élményeknek hosszú évek múlva is megmarad a lenyomatuk, illatuk” (Lajos Mari).


Ha szeretnéd megrendelni a könyvet, kattints ide! »

Tipp:
Még több karácsonyi finomság »
Advent.lap.hu »
Karácsonyi sütemények.lap.hu »
Karácsony.lap.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top