Mézeskalács

Gesztenyés pulykamell

Alice Waters az amerikai gasztronómia szeretett, tisztelt élharcosa: a párizsi Sorbonne-on tanult, aztán hazament, és úgy döntött, ideje véget vetni hazájában a vacak gyorséttermi álkaják egyeduralmának. Kezdjenek el a honfitársai is friss, szezonális alapanyagokból készült ételeket enni.

Mindez a hippikorszak végén történt, és Waters étterme, a kaliforniai Chez Panisse azóta fogalommá vált. Itt kóstoltam egy zseniális gesztenyés pulykát, és annyira ízlett, hogy kifejlesztettem belőle egy gyorsított, házi körülményekre adaptált változatot.

Hozzávalók:

 

  • 80 dkg pulykamellfilé
  • só és frissen őrölt bors
  • 3 evőkanál olaj
  • 5 dkg vaj

A töltelékhez:

  • 5 dkg mazsola
  • 1 vöröshagyma
  • 25 dkg mélyhűtött, felolvasztott gesztenyemassza (natúr!)
  • ½ dl olaj
  • 1 evőkanál morzsolt majoránna
  • só és frissen őrölt bors

A mártáshoz:

  • 1 csokor újhagyma
  • 1 narancs
  • 2 citrom
  • ½ dl portói bor
  • 10 dkg málnalekvár
  • 5 dkg vaj

♦ a tepsi kikenéséhez kevés vaj

1. Előmelegítjük a sütőt 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat), és kivajazunk egy 30×40 cm-es tepsit. A pulykatekercsek rögzítéséhez vízbe áztatunk kb. 10 darab fogpiszkálót.

2.
A töltelékhez a mazsolát annyi vízben felforraljuk, amennyi ellepi, aztán leszűrjük, apróra vágjuk. A vöröshagymát megpucoljuk, szintén apróra vágjuk. Ezután az összes hozzávalót összekeverjük és sózzuk-borsozzuk.

3. A húst kb. 1 cm vékonyan felszeleteljük, a szeleteket kiklopfoljuk, sózzuk-borsozzuk, és megtöltjük fél-fél evőkanál töltelékkel. Szorosan felcsavarjuk őket, és összetűzzük a fogpiszkálókkal.

4.
Az olajat nagy lángon megforrósítjuk egy 30 cm átmérőjű serpenyőben, és a hústekercseket kb. 3 perc alatt jól körbepirítjuk rajta. Azonnal átpakoljuk mindet a tepsibe, a serpenyőt félretesszük, majd a húsra morzsoljuk a vajat, köré öntünk 1 dl vizet, és alufóliával lefedve 25 perc alatt megsütjük.

5.
Amíg sül a hús, a mártással foglalkozunk. A vajat felkockázzuk, az újhagyma fehér szárát felaprítjuk, a narancs és a citrom héját megreszeljük. A húshoz használt serpenyőt nagy lángra tesszük, hátrébb lépünk tőle, és óvatosan beleöntjük a portói bort. Fakanállal kb. fél percig kavargatunk, hogy feloldjuk a lesült húspörköket, aztán a serpenyőben mérsékelt tűzön megfonnyasztjuk az újhagymát. Hozzáadjuk a málnalekvárt, fél dl vizet, 1-1 evőkanál narancs- és citromhéjat, sózzuk-borsozzuk, és 3 perc alatt, néha megkeverve az egészet összefőzzük. Levesszük a tűzről, apránként elvegyítjük benne a vajkockákat, és tálaláskor a megsült pulykatekercsek köré kanalazzuk.

Négy adag lesz belőle.

Stahl Judit: Gyors húsos ételek

Stahl Judit ebben a könyvében azokra az elfoglalt háziasszonyokra gondolt, akik húsos ételekkel szeretnék megörvendeztetni családjukat, vendégeiket. A receptek ezúttal is pontokba szedett, jól követhető, praktikus leírások, amelyek mindig garantálják a sikert.

A sorozat további darabjai:

Gyors muffinok
Gyors, házias ételek
Kulinária Kiadó, 2008

www.stahl.hu

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top