Dekor

Még nincs itt a karácsony, de Róma karácsonyfája már el is pusztult

Karácsonyfájukat siratják Róma lakosai: a 21 méter magas vörösfenyő, amelynek december végéig kellene ékesítenie a Piazza Veneziát, már az ünnepek előtt elpusztult.

A fenyőfát az észak-olaszországi Val di Fiemme ajándékozta az olasz fővárosnak, de Róma önkormányzata több mint 40 ezer eurót fizetett azért, hogy a fővárosba szállítsák és felállítsák. Egyes feltevések szerint a gyönyörű fenyőfa a szállítás közben sérülhetett meg, „ágai szánalmasan csüngenek” – írja az MTI. Ezért a közösségi oldalakon egyesek hatalmas vécékeféhez hasonlítják a fát, mások Spelacchiónak, ütött-kopottnak nevezték. Spelacchiónak már saját Twitter-oldala is van mintegy háromezer követővel.

A rómaiak ellenpéldaként hozzák fel a Vatikán karácsonyfáját, a 28 méter magas vörösfenyő Lengyelországból érkezett. A Codacons fogyasztóvédelmi szervezet a római karácsonyfa azonnali eltávolítását követeli. „Ez a beteg fa a világ szégyenét hozza Róma városára” – írták közleményükben. Pinuccia Montanari, a római önkormányzat környezetvédelmi tanácsosa azonban megvédte a fenyőfát, mondván, „elegáns és egyszerű”, és megfelel a legmagasabb környezetvédelmi előírásoknak.

Nem ez az első karácsonyfa-fiaskó Rómában, Virginia Raggi polgármester már tavaly is heves bírálatokat kapott az akkori fenyőfa állapota miatt. 2011-ben pedig Gianni Alemano akkori polgármesternek a felállítása után néhány órával le kellett bontatnia azt az órási, fehér papírmasé karácsonyfát, amelyet a városlakók rossz ízlésűnek tartottak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top