nlc.hu
Dekor

Szódabikarbónából készült karácsonyi dísz

Így készíthetsz szódabikarbónából karácsonyfadíszeket

A bolti díszek mellett van helye a kézzel készített, házi karácsonyi dekorációknak is. Ezt a pofonegyszerű megoldást a gyerekekkel együtt is megcsinálhatjátok! Aztán csak fel kell majd akasztani a fára!

Idén készítsd el magad a karácsonyfadíszeket. Szódabikarbónából – bármilyen furcsán is hangzik – gyorsan, könnyedén készíthetsz gyönyörű dekorációt. Nem hiszed? Akkor mindenképpen javasoljuk, tégy legalább egy próbát. Kövesd útmutatónkat, majd inspirálódj galériánkból.

A szódabikarbóna karácsonyfadíszek hozzávalói:

  • 1/2 pohár kukoricaliszt
  • 1 pohár szódabikarbóna
  • 3/4 pohár víz

A szódabikarbóna karácsonyfadíszek tésztáját így készítheted el:

Az egy pohárnyi mennyiség nagyjából két és fél deciliternek felel meg. A kimért szódabikarbónát keverd a kukoricaliszthez, majd a vizet töltsd a száraz hozzávalókhoz. A folyékony elegyet folyamatos kevergetés mellett, lassú tűzön kezdd el melegíteni. Néhány perc múlva a tészta lassan besűrűsödik. Amikor gyúrható tésztát kapsz, vedd le az edényt a tűzhelyről, nedves konyharuhával takard be a tésztát, várj, amíg teljesen kihűl.

Szódabikarbónás karácsonyi dísz

Szódabikarbónából is készülhet dísz a fára (fotó: YouTube)

Így lesz a szódabikarbónás tésztából karácsonyfadísz

Amikor kihűlt a tészta, nyújtódeszkán nyújtsd ki 3-4 milliméter vastagságúra. Ha a nyújtás közben még nagyon ragadna, kevés kukoricalisztet keverj hozzá. A kinyújtott tésztából tetszőleges formákat szúrj ki. Hústűvel, levelekkel, nyomdaformákkal dekorálhatod a karácsonyfadíszeket. Az akasztóhoz minden díszt ki kell lyukasztani.

Helyezd a formákat sütőpapírral bélelt tepsibe. 80-100 fokra előmelegített sütőben szárítsd meg. A sütési idő felénél érdemes a formákat átforgatni. A tészta sütés nélkül is megszárad, ez esetben egy napig tedd félre a szódabikarbóna karácsonyfadíszeket, időnként forgasd át, hogy mindkét oldalt érje a levegő.

A megszáradt díszeket vízfestékkel színezheted, vagy filccel írhatsz, rajzolhatsz rájuk, de fehéren a fára akasztva is csodásan mutatnak.

Dekoráljunk!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top