Dekor

3 ötletes adventi naptár

Sok gyerek számára az adventi kalendárium nyitogatása a karácsonyt megelőző időszak legszebb, legkedvesebb részét jelenti. Te is örömtelibbé varázsolhatod ezt az időszakot saját készítésű naptár segítségével.

Régebben az adventi kalendáriumok kartonpapírból készültek, kinyitható ablakocskái mögött színes képek beszélték el a karácsonyi történetet, középpontjában a gyermek Jézus megszületésével. Napjainkban az ünnepvárás egyik kedves szimbóluma az adventi naptár, amelynek huszonnégy számozott rekeszében minden reggel új meglepetés várja az apróságokat. Mára az adventi naptáraknak a legkülönfélébb változatai fordulnak elő, és rendszerint édességeket vagy apró játékokat rejtenek magukban, így a kicsik mintegy ízelítőt kapnak a szentestén rájuk váró örömből és ajándéközönből.

Üvegbe zárva

Ehhez a típusú adventi naptárhoz most különösen jól jöhetnek az éléskamra polcain ácsingózó üres befőttesüvegek. Gyűjts össze 24 darab, nagyjából azonos méretűt belőlük. Ha ennyi nincs otthon, akkor vond be a gyűjtögetésbe barátnőidet is.

 

Amire szükséged lesz:

24 db kisebb méretű befőttesüveg

Színes fotókarton (pl. barna, sárga, lila stb.)

Olló

Puha és kemény ceruza

Pauszpapír

Fekete filctoll

Univerzális ragasztó

Csillámos toll

Selyempapír

Rafiaszalag

Az elkészítés menete:

Elsőként tisztítsd meg a befőttesüveget kívül-belül.
Az üveget díszítő figurák elkészítése: a pauszpapírt helyezd a kiválasztott mintára – a minta kiválasztása a fantáziádra van bízva –, majd puha ceruzával rajzold körbe. Ezután vedd le a pauszpapírt a mintáról, és fektesd megfordítva a megfelelő színű kartonpapírra. A színek kiválasztásánál bátran hagyatkozz saját ízlésedre. Hajtsd félbe a kiválasztott színű kartont, és ha szükséges, a pauszpapírt ragasztószalaggal rögzítsd a kartonra. Ezután minden egyes vonalat húzz át hegyes, kemény ceruzával, így a pauszpapír másik oldaláról a minta átnyomódik a kartonpapírra. Lépésről lépésre haladj, hogy ne maradjon ki egyetlen vonal sem.

Rénszarvas: A szemeket, orrot fekete filctollal rajzold meg. A kis sálakat szintén a fenti módszerrel készítsd el, vágd ki, majd ragasztóval rögzítsd a szarvasok nyakába.

Fenyőfa, hóember: A fenyőfára csillámos tollal rajzolj apró díszeket, a hóembernek pedig rajzolj szemet, orrot, gombokat. Mielőtt betennéd őket az üvegbe, várd meg, míg megszárad a festés, nehogy szétkenődjenek a minták.

A kihajtott mintát állítsd bele a befőttesüvegbe, majd jöhetnek a meglepetések. Csavard a tetőt az üvegre, és rafiaszalaggal kösd az üveg tetejére a színes selyempapírt. A számokat olyan formájú kartonra írd, amilyet az üvegbe rejtettél (pl. a hóemberkés üveg tetején hóemberkére írd a számot). Végül a kartonból kivágott és számozott mintákat ragaszd a fedélen lévő selyempapírra. A kis üvegeket helyezd az ablakpárkányra vagy egy komód tetejére.

Színes tölcsérek

Az adventi naptár házilag elkészíthető, és ráadásul akár újra fel is használható változata a falécre erősített kartontölcsérek sora. Ezt a vidám adventi naptárt bárki pillanatok alatt elkészítheti – különösebb kézügyességet nem igényel, viszont nagyon mutatós, és a kicsik élvezettel fogják leemelgetni a kis csomagokat.

Amire szükséged lesz:

Színes (rózsaszín, ciklámen, lila stb.)

kartonpapír

Selyempapír

Színes rafiaszalag (10 mm széles)
Vonalzó

Grafitceruza

Olló

Iratlyukasztó

Csillámos toll

Tűzőgép

Rajzszög

Kb. két méter hosszú faléc

Az elkészítés menete:

Rajzolj meg egy tetszőleges méretű “A” alakzatot (szétterített legyezőre emlékeztessen, ha elkészült), amelynek a két szárát összekötő kissé ívelt legyen. Ezt a sablont helyezd a színes kartonra, rajzold körbe, majd vágd ki. Ügyelj rá, hogy hagyj rá egy keskeny szélt, ahol össze lehet ragasztani a kartontölcsért. Egyszerre több kartont is egymás alá helyezhetsz, így gyorsabban elkészül a 24 tölcsérforma.

A kiterített minta közepére színes csillámfestékkel rajzold meg a számokat, és várj egy kicsit, amíg megszáradnak.

Formálj tölcsért az A alakzatokból, és a tölcsér egymásra hajló széleit ragaszd össze. Egy kis ideig tartsd összenyomva a ragasztott részt, hogy a tölcsér egyben maradjon. Felül a biztonság kedvéért még tűzőgéppel is összetűzheted.

Egy iratlyukasztó segítségével lyukaszd ki a tölcsér mindkét oldalát, és húzd át rajta a rafiaszalagot, ezzel tudod majd felakasztani őket. Minden egyes tölcsérbe gyűrködj bele a karton színével ellentétes színű selyempapírt, úgy, hogy felül egy kicsivel túllógjon a tölcséren a széle, végezetül töltsd meg a tölcsér belsejét apró édességekkel, és rajzszög segítségével tűzd fel őket a falécre. A falécre köss egy-két ág örökzöldet is.

 

+ 1 tipp: Táncoló hóemberek

 

Elkészítés:

1. A feszített vásznat fessük kékre. Száradás után rögzítsük a hátoldalára a képakasztót.

 

2. A csipeszeket rögzítsük nyolcasával három sorban, egyforma távolságra egymástól a vászonra. A csipeszeket fessük fehérre.

 

3. A szalagokat vágjuk méretre a pohár szájának átmérőjének megfelelően, majd ragasszuk a poharakra. A szalagokat irodai tűzőgéppel is rögzíthetjük.

 

 

4. A számokat embossing bélyegzőtechnikával vigyük fel a poharakra (lásd a leírást!).

 

5. Minden egyes pohárhoz egy szalvétát hajtogassunk szét, majd vágjuk félbe. A szalvétacsíkokat ragasszuk a pohár felső pereme köré belülről, ahol ezüstszínű szalaggal vagy zsinórral kössük át. A poharat csíptessük a vászonra.

 

6. A mintaív alapján készítsünk csillagokat aranysárga fotókartonból, majd a kép alapján rögzítsük a vászonra. A filc hópelyheket ragasszuk a vászonra vagy csipeszre.

 

Anyagok:

• Feszített vászon, 50×70 cm

• 24 db facsipesz, 72 mm-es

• 19 db fehér papírpohár, 2 dl-es

• Fehér, piros, világoskék és kék szalvéta

• Hóemberes szalag drótszegéllyel

• Ezüstszínű szalag, 3 mm-es

• Ezüstszínű zsinór

• Hópihés filcbordűr

• Aranysárga fotókarton

• Képakasztó, 14 mm

• Hófehér és bajorkék akrilfesték

• Szilikonbélyegző, számok

• Műanyag kockakészlet (fogantyúnak a szilikonbélyegzőhöz)

• Ezüstszínű pecsétpárna

• Ezüstszínű embossingpor

• Hőlégfúvó

• 3D-ragasztólap

• Ragasztószalag

 

Embosszing bélyegzőtechnika leírása

Számok és motívumok pecsételése papírra

1. A bélyegzőt nyomjuk a bélyegzőpárnára (egyenletesen nedvesítsük meg), majd pecsételjük a motívumot a papírra, pohárra stb.

2. Az embosszingport szórjuk a lenyomatra.

3. A felesleges port rázzuk le egy félbehajtott papírívre. A felesleg eltávolításához esetleg ecsetet is használhatunk.

4. A felesleges port szórjuk vissza az üvegbe, később újra felhasználhatjuk.

5. A beszórt motívumot melegítsük hőlégfúvóval. Mivel a hőlégfúvó nagyon forró levegőt fúj, a motívumot csipesszel fogjuk. A forró levegő hatására a minta kidomborodik.

Jó tanács: Hajszárító nem jó erre a célra, mert nem fúj elég meleg levegőt, a finom port viszont azonnal szétfújja.

A Táncoló hóemberek a Cser Kiadó gondozásában megjelent Adventi naptárak című könyv alapján készült.
Szerző: Erika Bock
A könyv ára: 995 Ft

 

Advent.lap.hu »

Karácsony.lap.hu »

Mikulás.lap.hu »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top