Dekor

7+1 tipp ajándékcsomagolásra

Az ajándékcsomagolás lehet ugyanolyan stressz, mint az ajándékvásárlás, főleg, ha kevés csomagolópapírt vásároltunk. Kipróbáltuk, hogy az otthon fellelhető "maradékokból" mit lehet ügyeskedni.

1. Barokkos elegancia

Hozzávalók: sütőpapír, egy csík barokkos, textilhatású csomagolópapír és ezüstzsinór

Egy fél könyvre elegendő csomagolópapír maradt csak? No para, irány a konyha, és elő a sütőpapírral. A sütőpapír nagyon vékony, ezért legalább kétszer-háromszor bele kell tekerni az ajándékot. Nekem elég nagy darab maradt a textilhatású csomagolópapírból, ezért széles övet tettem a könyvre, de csinos vékonyabbal is. A zsinór és a masni akár el is hagyható, de én ragaszkodom hozzá, mert az ajándékbontogatás legjobb része a csomóbogozás. (A második legjobb az agyoncelluxozott csomagolópapír.)

 

 

2. Rendes háztartásban legyen sok szalag

Hozzávalók: alufólia, zöld szatén és lila organzaszalag

Szalagot mániákusan vásárolok, mert szépek, és bármikor jól jöhetnek. Szerencsére léha szenvedélyem már sokszor kihúzott a csávából. Egy szép szalaggal és masnival „mindent el lehet adni”, de legalábbis ünnepivé tenni. Még a legegyszerűbb csomagolópapír ellenére is nagyszerű költeményt alkothatok. Ha pedig nincs papír sem, akkor éljen az alufólia, amely szépen csillog, és szalagokkal nagyon hatásos, mintha nem is a kényszer, hanem a kreativitás szülte volna.

 

 

3. Fahéjillatú karácsony

Hozzávalók: újrahasznosított papírból készült csomagolópapír, fahéjrúd, ezüstzsinór

Az illatos csomagolás nagyszerű találmány, és amióta szép darab fahéjakat itthon is lehet kapni, nem lehetetlen küldetés. Már csak azt kell kitalálni, hogyan rögzítsük a csomaghoz. Én az egyszerűség mellett döntöttem – ezüstös zsinórral a csomaghoz szorítottam a fahéjrudakat. A csomagolópapír tulajdonképpen bármilyen lehetne, de a természetesség jegyében újrahasznosított papírból készült csomagolót választottam. Tudom, akkor lett volna tökéletes, ha zsinór helyett rafiát használok, de az éppen nem akadt itthon.

 

 

4. Masniprobléma

Hozzávalók: kék csomagolópapír, vékony kék szalag és vékony szürke szalag

A csomagolás ügyén többször idegeskedhetünk. Mert ha van csomagolópapír, és elég is, és van szalag bőségesen, csak éppen túl vékonyat vagy vastagot szereztünk be, akkor a következő probléma a masni. Szép masnit kötni nem egyszerű, a virágkötők és a hivatásos csomagolók is tanulják, de kicselezhetünk mindent és mindenkit. Kétféle vékony szalagból úgy készíthetünk díszt, hogy a szalagokat külön-külön a hüvelyk- és mutatóujjunk között feltekerjük, majd egymás mellé tesszük és összekötjük. Egyszerűbb a dolgunk, ha először az egyiket tesszük a helyére, megcsomózzuk, és utána jön a másik szín. Használhatunk három-négy szalagot is, csomagolópapírtól függően, viszont a keresztben futtatott szalagok helyett elegánsabbak az átlós szalagcsíkok.

 

 

5. Hagyomány és meglepetés

Hozzávalók: kockás flanel, vastag és vékony piros szalag

A piros, a zöld és a fehér klasszikus karácsonyi színek. Az viszont kicsit sem szokványos, hogy puha kockás flanelbe csomagoltam az ajándékot, amelyet keresztben egy vastag, hosszában egy vékony piros szalaggal kötöttem át. Mivel a bolyhos anyagon a cellux nem használható, ezért célszerű néhány öltéssel megerősíteni a csomagolást. Ha nincs otthon kockás flanel, akkor szerezzünk be, mert így karácsony tájékán sokféleképpen használható, de ha éppen ehhez nincs kedvünk, akkor más, karácsonyi vagy karácsonyinak magyarázható anyagdarabba is csomagolhatunk.

 

 

6. Karácsonyi origami

Hozzávalók: csillogó piros csomagolópapír, kockás szalag

Több, mindenféle alakú ajándékot igen macerás becsomagolni, egyszerűbb, ha csomagolópapírból „kosárkát” hajtogatunk nekik. Az origamis könyv nevezi kosárkának, szerintem szatyor. A hajtogatott táska erős, egészen sok ajándékot elbír, teherbírásának szűk keresztmetszete csupán a füle, ahol a legvékonyabb a papír. Nehezebb ajándékoknál érdemes megerősíteni. Többféle méretben elkészíthető, egy szabályos négyzet az alapja, és néhány egyszerű hajtogatási művelettel elkészíthető. Mivel karácsonykor a szalag elmaradhatatlan, ezért egy kockásat választottam a csillogó piros papírhoz.

 

7. Gömbök a papírtáskán

Hozzávalók: papírtáska, csíkos és organzaszalag, karácsonyfadísz

Az egyszerű papír ajándéktáska igazi jolly joker. Különböző alkalmakra különböző módokon lehet díszíteni. „Csizmával” vagány Mikulás-zacskó, szalaggal és gömbökkel karácsonyi csomagoló. Természetesen nemcsak gömbökkel készíthető, hanem bármilyen karácsonyfadísszel, akár angyalkákkal is. A papírtáska dekorálásának menete igen egyszerű. A felső harmadban a fülek között, szimmetrikusan két bevágást kell ejteni, úgy 3-4 cm-est, attól függően, milyen vastag a szalag. Először a zöld organzaszalagot fűztem be, vágtam méretre, és kötöttem a végére gömböket. Másodjára a vastagabb szalag következett, és masnit kötöttem. Nem baj, ha a szalag vastagabb, mint a vágott nyílás, mert akkor biztos, hogy nem fog „lötyögni”, és jól mutat a masni. Célszerű olyan szalagot választani, amelynek két szélén dróterősítés fut, mert jobb a tartása, és könnyen alakítható csinosra.

 

 

+1 tipp

Idén az IKEA karácsonyiajándék-csomagoló táskái nemcsak trendik, de igen sokoldalúan használhatók. Illik karácsonyra, és a maradékot később bármilyen ünnepre „el lehet sütni”. Sőt, ezek a táskák nagyon jól mutatnak a divatos feketével.

 

Karácsony.lap.hu »
Dekoráció.lap.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top