Tuti Tippek

Ilyen Gombos Edináék kubai karácsonya

Napfény, tenger, latin zene, illetve hó, karácsonyfa és Mennyből az angyal. Nem csak ezek a különbségek a kubai és a magyarországi karácsony között. Egy speciális receptet is találtok a cikk végén!

„Nálunk nem volt ajándékozás”

„Kubában decemberben pompás idő van, ragyog a nap, virágba borulnak a fák és a bokrok, eső alig, hó pedig sohasem nem esik, egyáltalán nincsen az európaiak által ismert karácsonyi hangulat – kezdi Gombos Edina férje, Alberto. – Karácsonyfát azonban mindenhol állítanak, egy kis műfenyőt díszítenek fel a Magyarországon is ismert üveggömbökkel, girlandokkal.

Ilyen Gombos Edináék kubai karácsonya

Európa legszuperebb adventi vásárai!

De a kubaiak nem a szobában a fa körül, hanem a teraszon, a kertben gyűlnek össze. Jelen van az egész család, és a kertben egy egész malacot sütnek nyárson. Ez tipikusan kubai szokás, az év többi napján ilyen nem fordul elő. Egy egzotikus szósszal kenik be, közben söröznek, dominóznak, úsznak a tengerben, majd jöhet a rum. Miután megsült a malac, felszeletelik és babbal, rizzsel, banáncsipsszel tálalják. És persze egyfolytában szól a latin zene. Egy visszagondolva, én még soha nem hallottam, hogy egyházi dalokat énekelnének a kubaiak, és arról sem hallottam, hogy bárki ajándékot adott volna a szerettének karácsonykor.”

Ilyen Gombos Edináék kubai karácsonya

 

„Ahogyan Kubában, karácsonykor itthon is malacot sütünk, igaz, a sütőben és darabokban”

Mindezek után Albertónak igen furcsa volt az, ahogyan a felesége és a családja ünnepelte a karácsonyt. Viszont mára megkedvelte és a magáénak érzi az ünnepet, szereti a Gombos család hagyományait, főleg miután egy kubai karácsonyi szokást ők is átvettek. „Ahogyan Kubában, karácsonykor itthon is malacot sütünk, igaz, a sütőben és darabokban – meséli Alberto. – Valamikor karácsony előtt minden évben disznót vág a család, abból bőven jut az asztalra. Szenteste az anyósoméknál gyűlünk össze, jön Edina nővére és öccse a családjaikkal. Anyósom pedig igazi lakodalmi ételsort készít, még soha nem volt olyan, hogy hétnél kevesebb sütemény legyen az asztalon. Nincs nagy ajándékozás, inkább az unokák kapnak ezt-azt. Tulajdonképpen a kubai és a magyar karácsony is a családról szól, csak az a baj, hogy nem lehet mindenki körülöttem. De szerencsére ott van az internet, így legalább látjuk és halljuk egymást.”

Ilyen Gombos Edináék kubai karácsonya

 

Ilyen Gombos Edináék kubai karácsonyaAlberto karácsonyi malacreceptje

Omlós malacsült mojoszószban

Hozzávalók:
(4-6 főre)
• 1 kiló bőrös malachús
• 1-2 csésze mojo criollo szósz (lásd alább)
• 1 közepes fej vöröshagyma
• 1 teáskanál római kömény
• 3 babérlevél
• 1 dl száraz fehérbor
• szemes bors
• zsiradék

Elkészítés:

Készíts mojo criollo szószt egy nagyobb tálban! Reszeld bele a vöröshagymát, majd add hozzá a köményt, és löttyintsd bele a bort. Keverd jól össze! A húst mosd meg és töröld szárazra papírtörlővel, tedd egy tepsibe, és öntsd rá, jól dörzsöld bele a szószt. Úgy a legjobb, ha lefedve hűtőbe teszed egy éjszakára.
A pácolt malachúst sütés előtt újra forgasd át jól a pácban, majd önts alá kevés vizet! A tepsibe dobj mellé pár szemes borsot és babérlevelet, tegyél rá fóliát és így párold legalább egy órát a 200 fokra előmelegített sütőben. Amikor már puha a hús, a sütőt állítsd grillezésre, légkeverésre. A fóliát középen bontsd meg (sátorszerű legyen), és hagyd barnára pirulni a malacot. Adj hozzá egy kis vizet vagy mojo criollo szószt, ha kezd kiszáradni.
Tipp: A páclébe lehet tenni kevés csípős paprikát, például, szárított chilit, és egy teáskanál őrölt koriandert. A maradék húst ne dobd ki, mert remek szendvicseket lehet belőle készíteni.

Mojo criollo szósz

Hozzávalók:
• 10-12 gerezd fokhagyma
• 2 dl frissen facsart citruslé
• 1 dl olaj
• só (ízlés szerint)

A kubaiak tudják a hosszú és boldog élet titkát, és ezeket a praktikákat most mind megosztja velünk a műsorvezető és férje, hiszen az A mi Kubánk, a mi konyhánk című szakácskönyvükben sokat mesélnek az országról.

Elkészítés:
Egy serpenyőbe öntsd bele az olajat, közepes hőfokon kezd el pirítani rajta a zúzott fokhagymát, sózd meg, és folyamatosan kevergesd, nehogy megégjen! Amikor már aranybarna a fokhagyma, húzd le a serpenyőt a tűzről.
Egy tálban keverd össze a citrusok levét. Ez lehet csak citrom facsart leve, de citrom és zöld citrom levének keveréke, sőt, citrom- és narancslé keveréke is. Ezt add hozzá az olajos, pirított fokhagymához, majd jól keverd össze.
Tipp: Van, aki a szószt őrölt oregánóval is ízesíti.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top