nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

A kávé illata
Kávé-kisokos: mindent a jó kávéról

Kávé-kisokos: mindent a jó kávéról

A jó kávé olyan, mint a jól megérdemelt fürdő egy fárasztó nap után: miközben élvezed, megnyugszol, az élmény pedig feltölt, és megújít.
NLCafé
f Ajánlom

 

Hogy mit is jelent egy-egy hosszú nap közepén meginni egy csésze finom kávét, azt csak azok tudhatják, akik szerelmesei a kesernyés italnak. A kávézás ugyanis minden túlzás nélkül életérzés. Olyan kikapcsolódás és feltöltődés, ami érzelmi függőséget okoz. Bár kultúránként eltérő a kávézás köré fonódó szokásrendszer, a legtöbben azért megengedik maguknak, hogy az öröm és nyugalom percei járják át a kávézással töltött időt. Mindehhez viszont az kell, hogy a kávé valódi élvezetet okozzon. Ezért fontos, hogy jó kávét igyunk – legyen szó a reggeli felüdülésről vagy egy kellemes délutáni sziesztáról a barátokkal.

A jó kávé nem csak az alapanyagtól függ, de természetesen az is meghatározza a minőséget. Sokan a drágább arabicára esküsznek, nem véletlenül. A kávé fajtája mellett a pörkölése a befolyásolja az ital ízét. A pörkölés módja és az őrölt kávé tárolása is nagyban hozzájárul a kávé minőségéhez. A tárolás kapcsán azt javasolják a hozzáértők, hogy a legtöbb, amit tehetünk, hogy az eredeti csomagolásában tartjuk a kávét, és mindig visszazárjuk, mégpedig légmentesen – utóbbira nagy hangsúlyt kell fektetni. Ugyanis nem tesz jót sem a szemes kávénak, sem az őrleménynek, ha oxigénnel találkozik vagy ha átjárja a levegő páratartalma. Akik rendszeres kávéfogyasztók, biztosan tudják már, hogy mennyi fogy általában. Ennek kapcsán érdemes kis adagban gondolkodni és úgy használni a kávét, hogy a lehető legrövidebb idő alatt felhasználjuk a bontott csomagok tartalmát.

A kávé fajtája, szüretelése, pörkölése, őrlése és tárolása mellett az elkészítésnek van nagy szerepe az ízvilág alakításában. Alapjáraton az őrölt kávé finomsága határozza meg, hogy mennyire forró víz szükséges az ideális íz eléréséhez. Az a lényeg, hogy olyan harmonikus aromák oldódjanak ki a kávéból, amelyek garantálják a páratlan ízeket, illatokat. Az elkészítés módjának is van szerepe abban, hogy milyen minőségű kávé születik, ám közel sem olyan nagy, mint azt sokan gondolnák. Persze a kávégépek között is nagy a különbség, ám alapvetően nem azok határozzák meg az italok zamatát.

A kávéházi hangulat otthon is könnyen megteremthető

A kávézókban a profi baristák által készített kávé valahogy mindig finomabb, mint az otthoni, ami általában erősebb és kesernyésebb. Az ízbeli különbség abban rejlik, hogy a baristák a lágyabb pörkölésű, kifinomultabb ízvilágot képviselő arabica kávéfajta hozzáadásával készítik remekműveiket. Az OMNIA éppen azért dobta piacra legújabb 100% tiszta arabicát tartalmazó OMNIA Barista termékét, hogy bárki élvezhesse a kávéházi minőséget egy otthoni kávézás során is. A termék bevezetését egy új weboldallal is támogatják, ahol az elérhető áron kapható prémium kávé iránt érdeklődők mindent megtudhatnak az arabicáról, különleges kávérecepteket találhatnak, sőt, elleshetnek egy-két latte art készítési trükköt is. Az oldalon indított OMNIA Baristaképző nyereményjáték kurzusain a játékos kedvű fogyasztók megtanulhatják, hogy csinálhatnak otthonukban is kávéházat!

Szponzorált tartalom
Megosztás Facebookon