Aktuális

“Ha nagy leszek, biztos itt fogok dolgozni”

Ki gondolná, hogy a futószalag melletti munka lehet az álmok netovábbja egy gyerek számára? Pedig ilyen is van, és a 33 kívánság nem félt valóra váltani.

További fotókért kattints a képre.
További fotókért kattints a képre!

Tényi Zsolt komoly dolgot kért a 33 kívánság akcióban: megnézné, hogyan kezelik a szelektív hulladékot. „Tényleg engem is kiválasztottak? Már azt hittem, elfelejtettek!”  Így kezdődött a kapcsolatfelvétel Zsolttal, akinek aztán az ASCO Hungária Kft. csapata meg is szervezte a napot. Zsoltról már a telephelyig vezető úton kiderült, hogy a környezetvédelem minden területe érdekli. Az út során beszámolt a csomagolóanyagokkal kapcsolatos ismereteiről, miközben az autó károsanyag-kibocsátásától tartott.

A telephelyen már az egész csapat várta Zsoltot. Rövid irodai kalauzzal kezdődött a telephelyi program, mert akármilyen érdekes a sok gép, van bőven papírmunka is. Itt kiderült, még egy iroda is lehet érdekes egy gyereknek (Zsoltnak legalábbis), hisz néhány papír sok országon keresztül utazik. Az iroda egyik asztalát a „szelektív papírból” kimentett hetven-kilencven éves újságoldalak díszítik, egy másik újságdarab pedig a telephelyen régen működött papírgyár történetéről szól.
Zsolti óvatosan kezdte az üzemi sétát, bátortalanul vette szemügyre a modern kamiont. Ez a bátortalanság persze csak pár pillanatig tartott, a beavatott kolléga azonnal elvitte őt a kamionnal egy  rövid próbakörre, s az út végén még a konténert is mozgathatta.

Ezután következett a legélvezetesebb rész: a szalagsori válogatás. Önként és elszántan állt be a palackválogató-szalag mellé, alig akarta abbahagyni. Az újdonsült „kolléga” gyorsan felvette a ritmust, és már záporoztatta is kérdéseit: honnan jönnek az üvegek, hová kerül, mire kell figyelni…

További fotókért kattints a képre.
További fotókért kattints a képre!

A sok új információ ellenére apróságokat is észrevett a telepen, például hamar kiderítette, hogyan lehet anélkül tudni egy teherautóról, milyen hulladékot szállít, hogy kinyitnák (a szerelvényen elhelyezett A vagy B jelzés alapján – tudtuk meg a szakiktól), illetve hogyan osztályozza ránézésre a papírt egy vérbeli szelektíves. Minden markoló, professzionális kisgép, konténer és autó magával ragadta a srácot, mint a fiúkat általában, de ő ezek után is a válogatószalag mellé vágyott vissza a legjobban.

A visszaúton Zsolt megígérte, ezentúl jól fog tanulni, hogy ha felnő, környezetvédelemmel foglalkozhasson. Folyamatosan az egyik ajándékba kapott csecsebecséjét tanulmányozta: egy kis hengert, ami a műanyag-feldolgozás résztermékeit mutatja be. A búcsú is szépre sikerült, hálából megmutatta a vendéglátóinak az osztálytermét, és ő is végigkalauzolta őket a saját birodalmán.  „Mindenkinek nagyon sokat adott ez a nap” – mondta nekünk S. Borbély Anikó, az alkalom főszervezője.

Nézd meg azt is, hogyan teljesült a többi kívánság!
Itt mindent elolvashatsz a 33 kívánság akcióról!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top