Vizes VB

Vizes VB 2017: Olasz Anna 8. lett 10 kilométeren

Aurélie Muller győzött a nyíltvízi úszók női 10 kilométeres versenyében. Olasz Anna a 8., Sömenek Onon Katalin a 27. helyen végzett.

A címvédő francia Aurélie Muller győzött a nyíltvízi úszók női 10 kilométeres versenyében a vizes világbajnokság vasárnapi döntőjében, Balatonfüreden. Olasz Anna a 8. helyen zárt.

Ragyogó napsütésben, szélcsendben, 22 fokban vágott neki a viadalnak a 62 fős mezőny, benne két magyar indulóval, a két éve 25 kilométeren ezüstérmes Olasz Annával, illetve a tavalyi junior kontinensbajnokságon ötödik Sömenek Onon Katalinnal. A tíz órai rajtnál vízbe ugrott Muller mellett az olimpiai bajnok holland Sharon van Rouwendaal és a háromszoros győztes német Angela Maurer is.

A rajt után az amerikai Ashley Twichell állt az élre, a másfél kilométeres fordulóponthoz már Muller vezetésével ért a mezőny, amelyben Sömenek ekkor a 18., míg Olasz a 30. helyen állt. Az első, két és fél kilométeres kör végén Olasz a 13., Sömenek változatlanul a 18. pozícióban volt. A kör végi frissítés miatt elnyúlt a mezőny, Muller mögé Van Rouwendaal zárkózott másodiknak. Féltávhoz érkezve is ők ketten vezették az élbolyt, Olasz 10., míg Sömenek közel fél perces hátránnyal a 27. helyen úszott át az időmérő pont alatt, a nézők hangos bíztatása mellett.

Olasz Anna (j) és a német Finnia Wunram 17. vizes világbajnokság női, 10 kilométeres nyíltvízi úszás versenyszámának döntője végén Balatonfüreden 2017. július 16-án. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Olasz Anna (j) és a német Finnia Wunram (b) – MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A mezőnyben egyre nagyobb küzdelem zajlott – egy kínai versenyző figyelmeztetést is kapott a zsűritől -, ám ez az élen állókat, köztük a hat és fél kilométerhez kilencedikként érkezett Olaszt kevésbé érintette, Sömenek változatlanul a középmezőnyben haladt.

Az utolsó körre fordulva a 18-19 fős élmezőny alakult ki, az olasz Arianna Bridi mögött közvetlenül Muller és Van Rouwendaal úszott, Olasz 13 másodperccel lemaradva a 8. volt ekkor. A nagy tempójú utolsó két kilométerre az olimpiai bajnok leszakadt, egy tízes csoport – benne Olasz Annával – küzdött a dobogós helyekért. A befutót Muller bírta a legjobban, mögötte másodikként az ecuadori Samantha Arevalo ért célba. A bronzérmet holtversenyben a brazil Ana Marcela Cunha, illetve Bridi érdemelte ki. Olasz 14,7 másodperces hátránnyal nyolcadikként ért célba, míg Sömenek 27. lett.

A 25 kilométert terveztem inkább, de ezen a távon is szerettem volna tízbe kerülni, úgy éreztem, ott a helyem. A nyolcadik hellyel nagyon boldog vagyok” – értékelt Olasz Anna. Felidézte, a végén közel került a hatodik pozíció megszerzéséhez, de így sem lehet elégedetlen. “Nagyon jó formában vagyok, ebben a sűrű mezőnyben nagy dolog, hogy a legjobb tízben vagyok, egymás hegyén-hátán voltak az emberek.”

Remekül kezdődött a verseny, a magyarok itt a helyszínen nagyon szurkoltak nekünk, és ezt már a rajtnál is jól lehetett hallani, ez nagyon feldobott” – mondta Sömenek Onon Katalin. Kifejtette, jónak érezte az úszást, mely sokkal keményebb volt, mint egy Európa-kupa vagy világkupa. Hangsúlyozta, élete első felnőtt világversenyén elégedett a 27. hellyel, és bízik benne, hogy a 25 kilométer még ennél is jobban sikerül a számára.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top