Vigyázz, kész, baba! cikkek

Érzések, amik a pocakkal együtt nőnek

A babavárás időszaka tele van csodás élményekkel, ám arról is beszélni kell, hogy lelki nehézségek is előjöhetnek a terhesség során.

A várandósságot gyakran áldott állapotként is emlegetjük – nem véletlenül. Hiszen a természet adta csoda, hogy a pocakunkban kelhetnek életre a gyerekeink, hogy általunk fejlődnek és hogy hosszú hónapokon át bennünk laknak, annyira felemelő érzés, hogy bizony a világ egyik, hanem a legszebb megélésének tekinthetjük. Ám ahogyan az éremnek két oldala van, úgy a gyermekáldás is tartogat számtalan nehézséget, terhet. Így amikor terhességről beszélünk, bizony minden anya tudja, hogy miért hívhatjuk így az állapotot.

A várandósság első trimeszterében, miután megfogant a baba, a hormonok hatására olyan változások indulnak meg a szervezetben, amelyek befolyással vannak a közérzetre. Számtalan kellemetlen tünet jelentkezik a gyomorégéstől a fáradékonyságon át a gyakori vizelésig. Aztán ahogy telnek a hetek és a kismamákat egyre jobban gyötrik a tünetek, szinte feloldozásnak tűnik a második trimeszter nyugalma. Akkor a kellemetlenségek nagy része és a fáradékonyság is eltűnik, így kinyílik a világ az anyáknak. Azoknak, akik eddig a fizikai nehézségekkel voltak elfoglalva, a saját gondolataikra több idejük jut. A felemelő érzések mellett a legtöbb kismamánál a bizonytalanság és a kétségbeesés is felszínre tör. Ekkor tudatosul igazán bennük, hogy a szervezetük mennyire változik és hogy néhány hónapon belül a világ legnagyobb felelőssége szakad a nyakukba.

Érzések, amik a pocakkal együtt nőnek

A változás és a felelősség hozta érzelmek, az újtól való félelem teljesen természetes dolgok. Vannak olyan nők is, akik szorongani kezdenek, vagy depresszióba esnek. Minden tizedik terhest komolyan érint ez a probléma. A várandósok kilencven százalékánál pedig ugyan nem kórosan, de előjönnek negatív gondolatok, bizonytalanságok, amelyek a terhesség előrehaladtával, na meg a pocakkal együtt nőnek. Akik ezt tapasztalják, nyugodjanak meg, nincsenek egyedül a problémájukkal. Számtalan oka lehet annak, hogy nehezen élik meg a kismamák a test és a hétköznapok változásait. Sokféle élethelyzet adhat okot az aggódásra, de az önbizalomvesztés is hozzájárul a folyamathoz. A védőnők ismerik a problémát és sok jó tanáccsal látják el azokat, akik megbeszélik velük a gondolataikat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top