Vigyázz, kész, baba! cikkek

Megmozdul a baba – mikortól várjuk és mit fogunk érezni?

Az egyik legszebb pillanat a kismamák életében az, amikor először megérzik, hogy megmozdul a pocakjukban a baba. A legtöbben a 16 hét után tapasztalják.

A két csík a terhességi teszten, az első szívdobbanások az ultrahangon, na és a pillanat, amikor először megmozdul a baba – ezek azok a csodák, amik örökre emlékezetesek maradnak a szülőknek. Az első időszakon után, a túláradó örömöt követően a legtöbb édesanya már nagyon várja, hogy a magzat érezhető jeleket adjon és megtapasztalja, hogy ott a szíve alatt, a saját testében bizony egy csodás kis élet fejlődik. Sokan érthetően türelmetlenek és annyira szeretnék érezni a kicsit, hogy minden apró belső mozgásról azt gondolják, hogy bizony a baba jelzett. Míg vannak, akik el sem akarják hinni, hogy tényleg a magzatuk ficánkol.

A szakirodalom szerint az édesanyák általában már a 16. héten tapasztalhatják a magzatmozgásokat. Akik nem az első gyerekükkel várandósak, bizony hamarabb is megfigyelhetik azt, míg azok, akik először terhesek és fogalmuk sincsen, hogy milyen érzés, ha mocorog a magzat, akár a 20. hétig is várhatnak, mire biztosra veszik, hogy a pocaklakó aktív. Persze a babák ekkor már hetek óta mozgásban vannak, a 16. hét környékén annyi változik csupán, hogy olyan méretűek lesznek, hogy az anyák is felfigyelnek rájuk. A legtöbben úgy írják le az élményt, hogy azt érezték, mintha pillangók repdesnének a pocakjukban vagy apró buborékok táncolnának benne. Aztán ahogyan megszokják a baba mozgását, azt is számon tudják tartani, mikor van ébren és mikor alszik a kicsi.

Megmozdul a baba – mikortól várjuk és mit fogunk érezni

Persze ahány ember, annyi féle tapasztalat. Mindenki más időpontban kezdi érezni a várva-várt mocorgást, így egyáltalán nem szabad elkeseredniük azoknak, akik csak a 20. hét környékén tapasztalják meg a jeleket. Ahhoz, hogy tudatosítsuk, hogy bizony tényleg mindenki másképpen éli meg az időszakot, segítségül hívtuk az internet világát és szétnéztünk a fórumokon, ahol kismamák írták le a tapasztalataikat:

  • Az első mozdulatok olyanok, mintha lepkeszárnyak érintenék a pocakodat, legalábbis az én lánykámnál ilyen volt.
  • A 16. héttől minden nap bejelentkezik, először csak este vagy éjjel éreztem, de a 18. héttől felkeléstől lefekvésig érintgetett.
  • Én 18. héten éreztem először, olyan volt, mint ha egy kis bogár mászott volna a bőrőm alatt. Csikis is volt.
  • 17 hetesen éreztem a babámat először, és én is valami olyasmit éreztem, mintha belülröl nyomkodnának, mert ezt még rugdosásnak nem mondhatnám
  • 16 hetesen olyan volt ,mintha valami fel-le úszkálna bennem. 18 hetesen már a kezemmel is éreztem.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top