Vigyázz, kész, baba! cikkek

Amikor lecsap az émelygés: ezt tedd ellene

A citromlé és a gyömbér is enyhülést hozhat az émelygőknek, de az sem mindegy, hogy hogyan, mit és mennyit eszünk.

A terhesség alatt az émelygés az egyik olyan mumus, ami megkeseríti a kismamák életét. A legtöbb esetben az 5-6. hét környékén jelentkeznek panaszok. Előfordul, hogy hányással vagy hányingerrel együtt jelennek meg a tünetek. Ilyenkor szerencsés esetben a 14. hétig el is tűnnek a nehézségek, míg akadok olyanok is, akiknek az egész terhesség alatt meg kell küzdeniük az émelygéssel. Mivel olyan csodaszer nem létezik, ami önmagában megoldaná a problémát, mindenkinek ki kell tapasztalni, mi enyhíti a kellemetlenségeket. Azért senki sincs teljesen magára hagyva a gonddal, ugyanis vannak tippek, praktikák, amik sokaknak enyhülést hoznak. A szakemberek szerint terhes nők szervezetében azért történnek ilyen változások, mert megemelkedik az ösztrogén szintjük. A kismamák ízlelése, szaglása is érzékenyebb lesz és olyan szagok is zavarhatják őket, amelyekkel korábban semmi gondjuk nem volt.

Az émelygés soha véget nem érő kálváriájából kiszállni sajnos nem tudnak a kismamák, de a panaszok enyhítésére több lehetőség is van. A megfelelő táplálkozás az egyik legfontosabb dolog, amit tehetnek. A napi többszöri, kis adagokban történő étkezés megalapozza a gyomor nyugalmát. Érdemes kerülni a nehéz, fűszeres, zsíros ételeket. A terhesség kapcsán a hányingert ugyan a legtöbben elkerülnék, azonban ha odafigyelünk arra, hogy mikor üzen a szervezetünk undorral, megtanuljuk elhagyni a kellemetlenségeket okozó ételeket.

Amikor lecsap az émelygés: ezt tedd ellene

Émelygés ellen az is sokat segít, ha elrágcsálunk néhány száraz kekszet, lehetőleg nem édeset. Az ivással is oldhatunk a kellemetlenségen. Vannak dietetikusok, akik azt javasolják, hogy olyan vacsorát érdemes fogyasztani, amely fehérjedús, mert az is hozzásegít ahhoz, hogy reggel ne émelygésre ébredjünk. Akiket állandóan gyötörnek a tünetek, tartsanak az ágyuk mellett kekszet és hideg vizet és szellőztessenek gyakran. A friss levegő is sokat segít, ha a gyomor zaklatott. Vannak, akiknek néhány csepp citromlé hoz felüdülést, mások a gyömbérre esküsznek.

Ezt teheted émelygés ellen:

  • igyál sokat
  • rágcsálj pirítóst vagy kekszet
  • egyél többször keveset
  • viselj kényelmes ruhákat
  • szellőztess vagy menj friss levegőre

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top