Vigyázz, kész, baba! cikkek

Szex szülés után: nem az idő számít, hanem a tested

Az a legfontosabb, hogy a szülés után a nő érezze, hogy a teste felkészült az együttlétre. Az orvosok 6 hét pihenőt javasolnak.

A legtöbb nő a szülést követő hetekben nem kívánja a szexet, ösztönösen csak a babájára koncentrál. Testileg sincsen felkészülve az együttlétre, ugyanis ilyenkor a hüvely és a méh is még regenerálódik, és gyakori a hüvelyszárazság is. De nemcsak a szervezetnek van szüksége időre a gyerek világra jötte után. Mivel a nők teste nagy változáson esik át a terhesség során, azt is fel kell dolgozni, hogy bizony nem olyan feszes a has, mint amilyen korábban volt és a mell is új alakot öltött a tejtermelés következtében. Gyakori a hízás várandósság idején, ami külön megnehezíti a kismamáknak, hogy elfogadják önmagukat. Akik tudatosak, türelemmel vannak a testük felé, nem stresszelnek azon, hogy az átalakulás maradandó, mert ez csak tovább nehezít a helyzeten. De mondani mindig könnyű, feldolgozni már nem annyira.

“Én egyenesen utáltam a testem szülés után” – mesélt magáról Anna.  “A kilók nem rohantak le rólam az első héten, a melleim olyan nehezek voltak, hogy szinte ki sem tudtam húzni magam. A hasam pedig akkora volt, mintha meg sem szültem volna és a lelkemet is megviselte a szülés körüli feszültség és a kicsi melletti készenlét, na meg a kialvatlanság. Azt nem tudom, hogy az első hetekben a férjemnek hányszor jutott eszébe az együttlét, de egyszer sem utalt még rá sem. Szerintem látta, tudta, érezte, hogy így a jobb. Aztán a 8. hét környékén kezdtem érezni, hogy hiányzik a szex. Bár a lelkem tiltakozott  megváltozott külsőm miatt, a testem egyértelműen tudatta, hogy igénye van. Zavartak ugyan a hurkáim, de mire odáig jutottunk, cseppet sem érdekelt már. De a férjemet sem zavarta, így utólag már látom, hogy butaság volt ennyire beforgatnom magam. Attól kezdve lassan visszakerültünk a régi körforgásba, már amikor jutott időnk egymásra.”

Szex szülés után: nem az idő számít, hanem a tested

A szakemberek a szülés után legalább 6 hét regenerálódást írnak elő a nőknek. A hüvelyszárazság miatt is érdemes kivárni ezt az időt, de persze elsődlegesen a fertőzésveszély miatt ildomos azoknak is önmegtartóztatást gyakorolni, akik már jóval korábban úgy érzik, hogy szívesen lennének együtt a párjukkal. Természetesen ez a 6 hét inkább irányadó, mintsem kötelező. Vannak nők, akik már korábban is késznek érzik magukat az aktusra, míg másoknak több idő kell arra, hogy visszataláljanak a szexhez. Ami fontos, hogy a férfiaknak figyelniük kell a párjuk állapotára és arra, hogy a nő testileg és lelkileg is készen álljon az együttlétre.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top