Vigyázz, kész, baba! cikkek

Szabálytalan szabályok: ezeket tartsd be szülés előtt

Nincs kőbe vésve, mit és hogyan érdemes csinálni a kismamáknak a szülés előtt. Azonban vannak szabályok, amiket érdemes betartani. Mutatjuk.

Bármennyire hívogató a puha ágy és a kényelmes kanapé, hidd el, akkor teszel a legtöbbet az egészségedért, ha veszed a fáradtságot és egy keveset mozogsz. Elég egy könnyű séta ahhoz, hogy átmozgasd az izmaidat. A testedre és a lelkedre is jó hatással lesz, ha a 24 órából legalább 15 percig nem játszol mormotásat. A pocaksétáltatás jó móka, már ha elég humora van a kismamának ahhoz, hogy ne sírjon, hanem nevessen a nehézségeken. Mindezt csak azoknak ajánljuk, akiket nem parancsolt az orvos ágynyugalomra.

Ha a szülés előtt kezdenél nagytakarításba, ne tedd. Ugyanis az aktív tevékenységeket sem szabad túlzásba vinni szülés előtt, hacsak egy mód van rá. Ha megerőlteted magad, nemcsak a testednek árthatsz, hanem a babának is. A legjobb, hogy a megfelelő mennyiségű mozgást letudva mást sem csinálsz, csak pihensz. Nézz csöpögős sorozatokat, olvass lányregényeket, élvezd, hogy a tied a világ – addig, amíg lehet. Ugyanis ha megszületik a baba, olyan önkéntes rabszolgává válsz, akinek nem lesz megállás. Nem hiszed el? Majd gondolj vissza erre. Mi szóltunk!

Szabálytalan szabályok: ezeket tartsd be szülés előtt

Ne, de tényleg ne olvass rémtörténeteket a szülésről. Hidd el, attól nem lesz a könnyebb neked, ha jól behergeled magad és csak a legrosszabbra számítasz. Az tényleg igaz, hogy a szülés nagy fájdalmakkal jár, de ha még nem próbáltad, ne mások tapasztalataira hagyatkozz! Hiszen mindenki egészen másképp éli meg azt és vannak, akik tényleg könnyen szülnek. Lehet, hogy te is közéjük tartozol. Na ugye! Aztán ha mégsem, legalább megkímélted magad az állandó idegeskedéstől.

A legtöbb kismama, akit csak egy-két hét vagy néhány nap választ el a szüléstől, teljesen meg van győződve arról, hogy annál rosszabb, mint ami a terhesség utolsó időszakában megéltek, már nem lehet. De sajnos mindenkit, aki ebben hisz, ki kell ábrándítnunk: a kialvatlanságtól kába első hónapoktól kimerítőbb és fárasztóbb élethelyzet ugyanis nem sok akad. Ezért senki se várjon csodát a szülés utáni napoktól és ha van rá mód, mindenki fogadjon el segítséget a családtól, barátoktól, szomszédtól. Bárkitől…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top