Vigyázz, kész, baba! cikkek

Mindent a növekedési ugrásról

A fejlődési ugrás nemcsak a babák, hanem az anyák napjait is fenekestől fordítja fel. Ha felismered a jeleket, megkímélheted magad a stressztől és tudatosan kezelheted a helyzetet.

Alig hogy az újdonsült édesanya kezdi megismerni a babája szokásait, az első két-három hét után megváltozik az élet. Sőt ugyanez történik a hatodik hét környékén, a harmadik és a hatodik hónap után. Vannak kismamák, akik nem tudnak mit kezdeni a fordulatokkal: azzal, hogy a kicsinek átalakulnak az étkezési szokásai és látványosan több tejet vagy tápszert kíván, mint amennyit korábban bármikor. Ez azért van, mert a babáknak hirtelen megnő az energia igényük és az állandó étkezéssel tartják fenn a megfelelő szintet. Növekedési ugrásnak nevezzük ezeket az időszakokat.

Azok az anyák, akik szoptatják a gyermeküket, érthetően megijednek ilyenkor, hogy nincs elég anyatejük. Ám mivel a szervezet annyi tejet termel, amennyire a babának szüksége van, néhány nap után az anya szervezete is alkalmazkodni fog a kihíváshoz és az igény szerinti szoptatással nemcsak a kicsi étvágya csillapítható, hanem fokozódik az anyatej termelés is. Ha a gyakori mellre rakás nem lenne elég, fejéssel is lehet serkenteni a tejmennyiséget.

A növekedési ugrással tarkított időszakban nemcsak a csecsemőknek, hanem az anyáknak is több energiára van szükségük. Sokat kell pihenniük és inniuk, vitaminokkal és egészséges táplálkozással támogatniuk a testüket. Ám ez sajnos nem mindig sikerül, hiszen a csecsemők ilyenkor gyakrabban ébrednek és nyűgösebbek is. A tapasztalatok szerint a növekedési ugrás előtt a babák feltűnően sokat alszanak. Ám ha már benne vannak, keveset pihennek érdemben és sokszor felébrednek, mert éhesek és nem tudnak betelni a táplálékkal.

Mindent a növekedési ugrásról

Azoknál a babáknál, akik tápszert kapnak, ugyancsak megfigyelhető a növekedési ugrás. A jelek hasonlóak: a kicsi gyakrabban kér enni és úgy tűnik, nem elég neki az étel. A szakemberek azt javasolják, hogy ilyenkor ne emeljenek sokat az adagoláson, a csomagoláson feltüntetett útmutatót betartva szabad táplálni a babákat. A legcélszerűbb védőnővel vagy az orvossal konzultálni arról, hogy mennyivel emelhetjük az adagot. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top