Vigyázz, kész, baba! cikkek

Együtt várni jobb – bizalmat ad a szülővé érés

A babavárás nemcsak az anya ügye, hanem az apáé is...

Számtalanszor esik szó arról, hogy a nők mit élnek meg a terhesség során és hogy hogyan változik a testük-lelkük a baba érkezésével. Arról viszont méltatlanul keveset beszélünk, hogy a férfiak mit élnek meg a babavárás során és miként érinti őket a szülővé válás és a nagy felelősség, ami a nyakukba szakad ilyenkor. Mivel a nők jelentős része szívesen beszéli meg a párjával a várandóssággal kapcsolatos gondolatait, élményeit, vagy problémáit, mindenkinek az a legjobb, ha a leendő szülők partnerek a kommunikációban és úgy érnek egymás mellett anyává és apává, hogy közben támogatják a másikat.

A hormonszintek változása jelenti az egyik legnagyobb kihívást a terhesség kapcsán. Míg a nőknek nem egyszerű kezelni azt, hogy folyamatosan változnak az érzelmeik és szélsőséges hangulatingadozások tarkítják a hétköznapjaikat, addig a férfiakat az érintheti rosszul, hogy nem tudnak mit kezdeni a párjuk viselkedésével. A legfontosabb, amit a leendő apák tehetnek, az az, hogy biztosítják a kismamát arról, hogy tisztában vannak a hormonok szerepével és tudják, hogy mi zajlik a szervezetükben, sőt és segítenek nekik elfogadni a nehézségeket és támogatják őket. Ez nemcsak a nők miatt fontos, hanem így együtt könnyebben felülkerekednek a feszült helyzeteken is. Ilyenkor elég egy szeretettel átszőtt pillantás vagy egy váratlan ölelés, és minden a helyére kerül.

Együtt várni jobb - bizalmat ad a szülővé érés

A férfiak általában ahhoz vannak hozzászokva, hogy nem beszélnek az érzelmeikről. Pedig a gyerekvárás során számtalan olyan kérdés vagy kétség merülhet fel bennük, amelyeket a legjobban úgy tudnának rendezni önmagukban, ha külső segítséget is kapnának. A nőknek így nagy szerepük lehet abban, hogy a párjukat ösztönzik a nyílt beszélgetésekre és arra, hogy tárják fel a gondolataikat és együtt lépjenek túl a nehézségeken. Ugyanis nem az a férfi erős, aki nem beszél a bajairól, hanem aki vállalja azokat és tesz a megoldásokért. Erőltetni természetesen nem lehet az őszinte beszélgetéseket, de a várandósság alatt azzal tehetnek a legtöbbet a társak, ha együtt érnek szülővé. Hosszú távon ez bizalmat és jó alapot ad a kapcsolatnak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top