Vigyázz, kész, baba! cikkek

Ezekre a vitaminokra ügyelj, ha babát tervezel

Nemcsak a terhesség idején, hanem már a fogantatás előtt néhány hónappal érdemes pótolni a szervezet vitamin, ásványi anyag és nyomelem készleteit. Nemcsak az édesanyának van szüksége minderre, hanem a magzat fejlődése szempontjából is elengedhetetlen a pótlás.

Már nagyon régen megdőlt az a mondás, hogy a várandós kismamáknak kettő helyett kell enniük. Az viszont igaz, hogy bizonyos ásványi anyagokból, nyomelemekből és vitaminokból a terhesség alatt többre van szüksége a szervezetüknek. Ha minden tökéletes, a testet nem kell felkészíteni a babavárásra. Ám a mai, rohanó, stresszes világban szinte lehetetlen kivédeni ezt. Az optimális az, ha a leendő anya szervezetében már a fogantatást megelőzően is megvannak mindazok az elemek, amelyek hozzájárulnak az egészséghez és megalapozzák a magzati fejlődést.

A folsav az egyik legfontosabb vízben oldódó vitamin. A várandós nőknek azért is nélkülözhetetlen, mert a terhesség korai szakaszában a fejlődő embrió gerincét, a velőcsövet lezáró folyamat a megfelelő mennyiségű folsav megléte esetén biztosított. A folsav pótlását már a terhesség előtt két-három hónappal érdemes megkezdeni. A napi ajánlott mennyiség általában 400 mikrogramm. Emellett a test C és D vitamin készletet is érdemes feltölteni már a terhességet megelőzően. A szakemberek szerint ugyanis a C vitamin csökkenti a vetélés lehetőségét és a terhességek alatt jelentősen romló fogak szuvasodásának esélyét is csökkenti. Növeli az ellenálló képességet és antioxidáns hatású. A D vitamin pedig azért nélkülözhetetlen, mert a magzat sejtfejlődésére is hatással van, ráadásul segíti a kalcium és a foszfor csontokba, fogakba épülését. A vitamin kismamáknak ajánlott adagja 2000 NE.

Ezekre a vitaminokra ügyelj, ha babát tervezel

Ahogyan a vas is nélkülözhetetlen már az első időszakban, a cink és a jód is fontos a magzat megfelelő fejlődése érdekében és az anya kapcsán a hiánybetegségek elkerülése miatt. A vashiány növelheti a koraszülés kockázatát. A jód és a cink a magzat megfelelő növekedését segíti. Az omega 3 zsírsavat is sokan ajánlják a gyermekáldást tervezőknek, mivel az segíti az agyfejlődést segíti. A B6 és a B12 vitaminok sem maradhatnak ki a terhességre készülők étrendjéből. Előbbire az émelygés, hányinger miatt is szükség van, utóbbinak, a B12-nek pedig a vérképzésben van szerepe.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top