Aktuális

Tilos a magánéletről beszélni a munkahelyen

Egy brit kisváros önkormányzati dolgozóinak megtiltották, hogy munkaidőben családról, gyerekekről és szabadidőről beszéljenek. Különvélemény Winkler Nórától.
Tilos a magánéletről beszélni a munkahelyenMunkahelyi sikerek a fengsuj segítségével

A hír:
A brit Carlisle városka vezetése egy szokatlan és meglehetősen bizarr szabályozással szeretné rávenni a város alkalmazottait arra, hogy még hatékonyabban dolgozzanak. Megtiltották ugyanis, hogy munkaidőben olyan dolgokról beszélgessenek egymás között, mint az időjárás, a család vagy a nyaralás: ha valaki ilyesmiről szeretne csevegni, annak ki kell blokkolnia, hogy a csevej még csak véletlenül se számítson bele a munkaidőbe.

winkler kv Különvélemény Winkler Nórától
Reálisnak hangzik, már elsőre. Eleve egy angolnak megtiltani, hogy az időjárásról beszéljen, olyan, mintha valaki annak futna neki, ne lehessen focimeccseken kiabálni vagy Edda-koncerten öngyújtózni. Ezenfelül az emberek zöme számára a munkahelye nem egy steril feladatszoba, hogy bemosakszik, majd belép, és ötig csinálja, hanem szociális terep, az élet egyik fontos színtere, kapcsolatok, kommunikáció, részvétel.
Értem persze a célját, sőt azt is mondhatnám, hogy üdvözlöm, mert ki ne ácsorgott már ügyintézés során, kasszánál, tértivevény feladásánál, akárhol, mert Manci még befejezte Editkének, hogy a gyerek a hétvégén háromszor is repetázott a rakott palacsintából, pedig amúgy nem valami nagy étvágyú. Mi meg kabátban izzadva várjuk, mikor jön már a slusszpoén és a kiáltás, hogy „következőt”. És ez csak az ügyfelekkel közvetlenül is érintkező munkakör, sokkal több van az olyan terekből, ahol zajlik az adminisztráció, és ilyen értelemben senki kívülről nem zavarja meg a szobát. Nézzünk körül munkahelyünkön! Vegyük sorra mennyi személyes tárgy, fénykép, újság, bögre, mobiltartó figura uralkodik el az egyenszürke asztalokon. Ezek jó része átmászik az ablakokra is, otthon gyártott karácsonyi minták, díszek, matricák formájában. Mindet az a szándék vezérli, hogy a munkahely otthonná váljon, jó esetben másodikká. Eredményesség szempontjából jó lenne, ha a magánbeszélgetések kizárólag ebédszünetben zajlanának, de sok esetben a folyamatos dumcsizgatás olyan erős belső igény, amit nehéz lesz kordában tartani. Ki tudná ellenőrizni? Visszajönnek majd a teniszmeccsekhez hasonló, emelvényes székek, ahol egy teremfelügyelő járatja szigorú tekintetét a lent gépelő irodistákon? Ez speciel akár új munkahelyeket is szülhet. Ha ennél modernebb megoldásokat kell igénybe venni, az új megbízásokat jelenthet a környék vállalkozóinak.
Ezt gazdaságösztönzőnek is vehetjük, és felfoghatják Carlisle városi alkalmazottai úgy is ezt a helyzetet, hogy a családról való nem beszéddel voltaképpen lerövidítik a válság idejét. Csak sajnos ezt nem tudják bent átbeszélni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top