Védd magad - Önvédelem

Vedd kezedbe az életed! – 5 önfejlesztő könyv

Az önfejlesztés a legtöbb embernek sokáig kerülgetett, rengeteg, esetenként kellemetlen múltbéli élmény, hitrendszer boncolgatásával, akár fájdalmas szembenézéssel jár. Megnéztük a területet gazdagító, segítő szándékkal írt izgalmas olvasmányokat, amely közül most öt, színes, változatos indulót mutatunk be.

Győzd le a múltad! – Vedd kezedbe az életed az EMDR-terápia önsegítő módszereivel! – Francine Shapiro

„Francine Shapiro olyan ajándékot adott a világnak, amely valamennyiünk életét megváltoztathatja: kidolgozott egy tudományosan alátámasztott módszert, amely enyhítheti életünk kisebb-nagyobb traumáiból származó szenvedését.” – írják a sokak szemében pedig ikonikusnak számító a szerzőről. Alaposan felépített ütemben, lépésről lépésre rendezi össze az évek során összegubancolódott szálainkat, kitérve az elménkre, a belső működéseinkre, ki nem hagyva a rejtett tájainkat. Erőssége, hogy praktikus megközelítéssel segít, esettanulmányok felvonultatásával, a benne megfogalmazott instrukciók pedig világosak, könnyen emészthetőek.  „Élményeinket egymáshoz kapcsolódó idegi mintázatok hálózatai őrzik, és ezek később nem elég adaptív gondolkodást, érzéseket és viselkedést válthatnak ki, olyan automatizmusokra kényszeríthetnek, amelyeket megváltoztathatatlannak vélünk. Pedig az elme összpontosításának módja akár az agy szerkezetét is átalakíthatja. Csak az a fontos, hogy tudjuk, hogyan használhatjuk tudatosságunkat e fontos gyógyulási folyamat elindításához.”

Tanulj meg ÉLNI! – Egy könyv, ami megváltoztatja az életed! – Mats és Susan Billmark

Nagyon sokan küzdünk az agyunkban néha suttogó, máskor tébolyultan ordítozó „kis hanggal”. Az agyalás, a dübörgő áramlásban sodródó gondolataink néha keserves napok okozói, a kis hang pedig, ha kell ítélkezik, összehasonlítgat, gyalázkodik. „Ezek a gondolatok stresszt, alacsony önbecsülést, boldogtalanságot és csalódást eredményezhetnek.Az értelmünk és a gondolataink emberként a legnagyobb érdemünk, de ha a zaj a fejünkben átveszi az irányítást, és emiatt nem tudjuk élvezni a pillanatot, akkor a gondolatok teherré válnak. Valódi örömöt csak a jelenben tapasztalhatunk meg, hiszen a jelenben élünk – csak nagyon ritkán figyelünk oda rá.” Mats és Susan Billmarks szerzőpárosának könyve az odabent folyó zajt kezeli, és segít rendet rakni. Inspiráló olvasmány, amely megmutatja, hogyan kezelhetjük hatásosan a hétköznapok stresszhelyzeteit, szorongásait és félelmeit. A szerzők saját tapasztalataikon keresztül mutatják be, miért is olyan fontos, hogy megéljük a jelen pillanatait. Mindezt a nyugodt jelenért, boldog, harmonikus életért, és az optimálisan működő párkapcsolatért. 

Fotó: Thinkstock

Egészséges életmód 21 nap alatt – Szigeti-Kovács Eszter

„Miért éppen 21 nap? Mindennapjainkat és életmódunkat gyakran ismételt szokásaink irányítják. A megfigyelések szerint egy új szokás kialakításához csupán 21-szer kell azt ismételni, így rögzülni tud. Ezzel a módszerrel akár régi, rossz szokások is megváltoztathatók.” Ebben a kiadványban ahhoz találunk segítséget, hogy a testünkhöz és az egészségünkhöz kapcsolódó szokásinkat feltérképezzük, és úgy változtassuk meg, hogy az nekünk, és a szervezetünknek is csupa áldásos hatást hozzon. A 3 hetes olvasási turnusban az egészséges életmód szokásának kialakítása 21, jól megtervezett, egészséges napból áll, a kiadványban pedig minden egyes nap egy-egy fejezetet jelent, úgy, mint Az éltető víz, Színes egészség vagy Reggelizz, mint egy király.  

Erőszakmentes kommunikáció – Amikor a zsiráf a sakállal táncol – Serena Rust

Az önismeret része, hogy a saját érdekünkben megtanulunk úgy komunikálni, hogy se a másiknak, se pedig a másik által kiprovokált válasszal magunknak ne okozzunk „kárt”. „A szerző a Marshall Rosenberg által kidolgozott erőszakmentes kommunikációra építve, annak két jelképes figuráját, a zsiráfot és a sakált alkalmazva mutatja be, hogy igen, létezik ilyen. Ehhez csupán a zsiráf stratégiáját kell követnünk: együttérzéssel közeledjünk önmagunk és a társunk felé, azaz tudatosítsuk érzéseinket és a szükségleteinket, és igyekezzünk felmérni társunkéit is, ahelyett hogy sakálként a véleményünket és elvárásainkat ismételgetnénk. Párbeszédünk ily módon ide-oda lépegető tánccá válik aközött, amit tapasztalunk, érzünk, igénylünk, és kérünk, és aközött, amit a másik fél tapasztal, érez, igényel és kér.” A módszer tényleg hatásos, kulcs ahhoz, hogy egyes helyzetekben úgy fejezzük ki magunkat, hogy a másik fél nem veszi támadásnak a szavainkat, tiszta, indulatmentes jövőbeni párbeszédek lehetőségét felcsillantva. 

Lagom – A svéd életstílus, amely kiegyensúlyozottá tesz – Linnea Dunne

Lagom, azaz „nem túl kevés, nem túl sok – éppen elég”. Az északi országok lakóit övező boldogságképet sokan megirigyelhetik szerte a világban, a svédek egyre szélesebb körben ismert lagom életérzését pedig mostantól akár a saját életünkbe is beilleszthetjük. Az anyagi világon túllépve a jelentés egyre kifinomultabbá válik, a társas viszonyok szabályainak tökélyre fejlesztésére is utal. Lagom az, ha elfogadjuk egy barátunk meghívását, hogy nála töltsük a hétvégét, de ágyneműt viszünk magunkkal, hogy praktikus autót veszünk, nem pedig a legmenőbbet, vagy hogy pusztán a maradékokból ütjük össze a vacsorát, mivel a pazarlás bűn… – írják a könyvajánlóban, mi pedig azonnal kedvet kapunk az életmód adaptáláshoz, saját magunk megfigyeléséhez és az újdonságok befogadásához. Öveket becsatolni, a szerethető olvasmány lapjain olyan izgalmas fejezeteket dolgoz fel praktikus megközelítésben, mint környezettudatosság a hétköznapokban,  egészségesebb egyensúly a munka és szabadidő között, megszabadulás az otthonodat ellepő felesleges holmiktól, szeretetteljesebb emberi kapcsolatok kiépítése.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top