Védd magad – Egészségvédelem

Keserű pirula – így vedd be a rossz ízű gyógyszereket

Gyógyszert szedni sosem nagy öröm, ráadásul sokaknak még fizikailag is kellemtelen, mert egyszerűen képtelenek lenyelni a pirulákat, vagy az ízüktől viszolyognak. A gyerekekre különösen jellemző ez, így aztán nekik orvosságot beadni külön tortúra – bár talán ma már kicsit könnyebb a helyzete a szülőknek, hiszen külön odafigyelnek a gyártók arra, hogy egyes készítményeik „gyerekbarát” verzióban is megjelenjenek. De mi van akkor, ha még sincs jóízű szirup, vagy kellemesen rágható, cukorka formába „öntött” változat abból a gyógyszerből, amit előírt nekünk az orvos?

Vannak gyógyszerek és gyógyhatású készítmények, amit egy felnőtt viszonylag gyakran szed be, egy gyengébb immunrendszerű gyermek számára pedig szinte nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy ne betegedjen le folyton. Nem valami jó dolog, ha ezek szedése kifejezetten rossz élmény – egy felnőtt még csak túlteszi magát ezen, de egy gyereknek nehéz megmagyarázni, hogy annak ellenére is vegye be az orvosságot, ha azt utálja. Szerencsére vannak komfortosabb „tervezésű” készítmények is, amiket gond nélkül szedhet be bárki (ilyen például némelyik teljesen íz-, illat- és színsemleges, folyékony állagú probiotikum, amelynek nagyon fontos szerep jut abban, hogy a szervezet védelmi képessége megőrizze vagy visszanyerje az egyensúlyát), de sok gyógyszer és gyógyhatású készítmény még ma is kifejezetten rossz ízű és nehezen beszedhető. Íme néhány trükk, amivel könnyebbé tehetjük magunknak a gyógyszerszedést, és amivel rábírhatjuk a gyerekünket is, hogy fintorgás nélkül nyelje le a keserű pirulát.

A gyógyszer beadását egy-két trükkel sokkal egyszerűbbé is tehetjük

A legjobb trükk egy gyereknél: kezeld felnőttként

Egy anya azt mesélte valamelyik internetes fórumon, hogy a gyerekébe úgy kellett beletuszkolni minden alkalommal a gyógyszert. Mindaddig közelharcot kellett vívniuk az eredményért, amíg rá nem jött, mit is akar a gyerek: ő maga szeretné bevenni az orvosságot! Egy másik anyukának a három éves lánya nem szerette a kanalas orvosság, és mindig hiszti kerekedett abból, ha ilyet kellett bevennie. Az anya egy idő után taktikát váltott, és erőszakoskodás helyett leült a kicsivel, és nyugodt, határozott hangon közölte vele, hogy a doktor bácsi azt üzeni, hogy ez gyógyszer, és ha tetszik, ha nem, be kell venni. Azóta beveszi. A két példa jól mutatja, hogy sokszor ott hibáznak a szülők, hogy nem bíznak a gyermekükben, és ahelyett, hogy az együttműködésre képes társat látnák bennük, inkább eleve egy ellenkező „hisztizsákként” kezelik a csemetéket, és erőszakkal próbálják megoldani vele a gyógyszer kérdést.

Nem jó íz íze? Csomagold valami édesbe

Felnőttnél és gyereknél is jó módszer, ha a keserű pirula beszedését némi ravaszsággal oldjuk meg: egy rutinos anyuka például összetörheti a gyógyszert és egy kanál nutellával, folyékony csokoládéval, juharsziruppal vagy mézzel adhatja be a gyermekének vagy akár magának is, ha így jobban esik neki. Ez a módszer szinte mindig működik, viszont vigyázni kell rá, hogy ne nagy mennyiségű ételbe rakjuk bele az orvosságot, mert akkor lehet, hogy nem fogy el, és úgy nem jut hozzá a szervezet a megfelelő mennyiségű hatóanyaghoz. Figyeljünk arra is a gyógyszerek beadásakor, hogy mit ír a gyártó, mert van olyan kapszula, amit szét lehet szedni, és így beleönthető a tartalma valami fonom csokis dologba, de van olyan (általában filmbevonatú) tabletta is, amit nem szabad szétszedni. Továbbá van olyan szer, amelyet étkezés előtt, és van olyan, amit utána kell beadni, némelyik szirupot pedig csak desztillált vízzel lehet hígítani – ezekre mindig figyeljünk oda!

Válassz megfelelő formátumot!

Sokszor nem is kellene különösebb trükkökhöz folyamodni, hanem elég lenne csak kicsit körültekintőbben megválasztani a beadandó gyógyszer formátumát. Ugyanis ma már egyes gyógyszerek több, különféle „csomagolásban” érhetők el, és megvehetjük őket kapszulaként vagy tabletta formájában, sőt a gyerekek által is könnyen bevehető, színtelen, szagtalan és íz-semleges szuszpenzióként is – ráadásul ez utóbbit minden gond nélkül összekeverhetjük a gyermek reggeli kedvenc italával. Érdemes ezért a patikában tájékozódni vásárlás előtt, és rákérdezni, hogy milyen kiszerelésben érhető el a szükséges gyógyszer vagy gyógyhatású készítmény.

Hogy ne kelljen annyi gyógyszer, figyeljünk oda a belekre

Egy gyermek immunrendszere a születéskor még gyakorlatilag nem is létezik, és utána közel három év kell hozzá, hogy kialakuljon, és hatékony védelmet nyújtson. A felnőtté válásig ez a védelem továbbra is sérülékeny marad, mert a bélflórájuk – amely az immunrendszer működésének jelentős hányadáért felelős – sokkal kevésbé változatos, mint egy felnőtté, vagyis kevesebb hasznos baktériumfaj lakik az ő emésztőrendszerükben. Ezt a sérülékeny bélflórát nem csak különféle antibiotikum kúrával járó betegségek esetén érdemes kezelni, hanem nagyobb utazást megelőzően vagy nyár után, az iskolakezdéskor, amikor egy közösségben mindenki megfertőzi egymást, és ezáltal könnyebben felborul a bélflóra egyensúlya. Ez a felnőttekre is érvényes, bár az ő bélflórájuk ellenállóbb, és nehezebben veszíti el az egyensúlyát. De ha ez mégis bekövetkezik, akkor probiotikus kezelés nélkül sokkal tovább tart, míg helyreáll, és nagyobb a veszélye annak, is, hogy szövődmények alakulnak ki.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top