Utazás

Az agresszív ausztrál óriás tengeri csillag és az orosz sárkány – Vízi szörnyek szerte a világban

A Loch Ness-i világszerte híres szörnyeteg, becenevén Nessie, annyira leköti a média figyelmét, hogy bárki azt gondolhatja, a skót tó az egyetlen olyan hely, amihez titokzatos és szinte biztosan kitalált lény köthető.

Nessie karrierje 80 évvel ezelőtt kezdődött, amikor egy házaspár bejelentést tett az Inverness Courier-nek, hogy látott egy furcsa lényt úszni a tóban.
Tavi szörnyek mindenhol vannak. Íme, a tíz legérdekesebb, amelyek nagy része könnyen megközelíthető tavakban él, így mindenki saját expedíciót indíthat.

Nessie ír rokona

Nessie mellett Írország is követel magának egy kis dicsőséget. 2013 májusában ír egyetemisták kis csoportja filmet forgatott a halászatról, amikor felbukkant egy gyorsan haladó, a vízből olykor kibukkanó sötét test. A Lough Foyle nevű tóban (Donegal megye) tanyázó teremtményről megoszlanak a vélemények: egyesek szerint ügyes kitaláció, hogy odacsődítse a turistákat, mások szerint lehet, hogy Nessie rokona él a mély állóvízben.

Az orosz sárkány, aki a levegőből szedte le a Luftwaffe repülőgépét

Van természetesen egy sárkány Oroszországban is, méghozzá a Brosno-tóban. Állítólag egyszer elpusztította a mongol inváziós sereget, és ha ez nem lenne elég, a legendák szerint a hazafias sárkány a második világháborúban egyenesen a levegőből kapott el egy Luftwaffe-repülőgépet. A megannyi “meggyőző érv” ellenére nem mindenki hisz a hazafias sárkányban, a hitetlenkedők szerint valójában egy óriási mutáns hód él a vízben.

Az agresszív ausztrál óriás tengeri csillag, és az orosz sárkány - Vízi szörnyek szerte a világban

Norvég–amerikai tavi/tengeri kígyó?

Európa újabb szörnyetege Norvégiában bukkant fel a kontinens legmélyebb tavában, a Hornindalsvatnetben.  Most úgy tűnik, a felderítetlen vizek mélyén a tudomány számára ismeretlen lény ütött tanyát. A Fjordingen nevű helyi újságban jelent meg a hír, miszerint három férfi a partról készített egy fotót, amelyen egy óriási, kígyószerű lény látható (a test látható felülete két vagy három hurok a víz felett). Érdekes módon a neten találhatunk egy képet, melyen egy hasonló kígyó tűnik fel Cape Anne területén, Massachusettsben, méghozzá 1639-ből.

Az agresszív ausztrál óriás tengeri csillag, és az orosz sárkány - Vízi szörnyek szerte a világban

Svédeknek is van büszkeségük

Svédországnak is van természetesen saját vízi szörnye, méghozzá egy 13. századi kastély, Varberg dicsekedhet vele. Állítólag a különleges lény a várárokban lakik, és 2006-ban látták őt többen is.

Az agresszív ausztrál óriás tengeri csillag, és az orosz sárkány - Vízi szörnyek szerte a világban

300 méteres izlandi szörny

Izland a legendák földje, sokan az itt élők közül még mindig hisznek a trollok és más természetfeletti lények létezésében, így nem meglepő, hogy akad egy tavi szörnyük is. A jeges vizű Lagarfljótban lakó furcsa lény állítólag több mint 300 méter hosszú. Első írásos említése 1345-ben történt, és a vízből kiemelkedő, jól látható púp mutatja jelenlétét. 

Amerikai katonák találkozása a japán tavi szörnnyel

Isshii, Japán leghíresebb tavi szörnye az Ikeda-tóban él, és már számos alkalommal látni vélték az elmúlt harminc évben. A Pink Tentacle weboldal szerint szupergyorsan úszik, és egyszer az amerikai hadsereg is rábukkant. A történet úgy szól, hogy 1961-ben egy amerikai repülőgép lezuhant a tó környékén. A hadsereg szonárt használt a kereséshez; megláttak egy nagy tárgyat mozogni a víz alatt, a felderítőútra induló búvárok pedig a tó fenekén észrevettek egy lényt, ami majdnem megtámadta őket. Bár az is lehet, hogy csak a sok szaké ártott meg.

Az agresszív ausztrál óriás tengeri csillag, és az orosz sárkány - Vízi szörnyek szerte a világban

Az agresszív ausztrál tengeri csillag

Az ausztrál bennszülöttek szerint a Bunyip megtalálható egész Ausztráliában. Mindenféle vízben eléldegél, nem csak a tavakban, és meglehetősen agresszív. Leírták már óriási kutyának és hatalmas tengeri csillagnak is.

Az agresszív ausztrál óriás tengeri csillag, és az orosz sárkány - Vízi szörnyek szerte a világban

Az amerikai démon

Bennszülött amerikaiak azt mondják, Okanagan-tóban él egy igazi démon, és ugyanúgy néz ki, mint Nessie. Akárcsak a híres skót szörnyeteg, ekörül is jókora turizmus alakult ki. A szörny hullámosan haladva jön ki a vízből, azt mondják, hogy körülbelül 50 méter hosszú.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top