Utazás

Még az autóban is tengeribeteg vagy? – Tippek utazási betegség ellen

Már előre aggódsz a nyaralás miatt, mert tudod, hogy a hosszú autóúton mindig rosszul vagy? Tengeribetegek lesznek a gyerekeid a buszon már néhány kilométer után? Íme néhány módszer, amivel kellemesebbé teheted az utazást.

Sokan szenvednek úgynevezett utazási betegségtől (tudományosabb néven kinetózistól), és autóban vagy buszon ülve már rövidebb úton is elfogja őket az émelygés, rosszabb esetben pedig még hánynak is. Ez a jelenség a kutatók szerint az idegrendszer válasza az utazás közben koncentráltan beérkező és az agy számára ellentmondásosnak ható információdömpingre, vagyis arra, hogy elvileg egy helyben ülünk, mégis mozgunk. Idővel az agyunk megtanulja ezt feldolgozni, és a legtöbb ember még gyerekkorában kinövi az utazási betegséget, de van, akinél ez felnőtt korban is megmarad. Jó hír az ő számukra, hogy néhány módszerrel csökkenthetik vagy akár teljesen meg is előzhetik annak az esélyét, hogy már a várva várt családi nyaralás legelején, az autóban kidobják a taccsot. 

 

Még az autóban is tengeribeteg vagy? – Tippek utazási betegség ellen

Teli gyomorral ne ülj autóba!

A kinetózis a szervezet vészhelyzetre adott válaszreakciója: amikor az agy egymásnak ellentmondó, feldolgozhatatlannak tűnő információkkal szembesül, arra a következtetésre jut, hogy valamilyen idegméreg került a szervezetbe, ezért azonnal a legkézenfekvőbb módon igyekszik azt eltávolítani: kiüríti a gyomrot. A hányás és a gyomor felkavarodásának esélyét azonban csökkenti, ha utazás előtt nem eszel semmit, vagy csak könnyű ételeket fogyasztasz mértékkel!

Készülj fel fejben

Ha megérted az okát a rosszullétnek és lélekben előre felkészülsz az utazásra, azzal sokat segíthetsz az agyadnak abban, hogy ne “reagáljon túl” egy kis autókázást. Szuggeráld magadnak, hogy ezúttal jól fogod magad érezni a kocsiban, élvezni fogod az utat, és nem hagyod, hogy az érzékeid becsapjanak… 

Válassz jó helyet

A sofőr lesz a legritkábban rosszul a kocsiban, a második legjobb hely pedig az anyósülésen van. Lehet, hogy a te tengeribetegséged legjobb ellenszere az, ha átveszed a volánt időnként. Buszban vagy vonatban a legrosszabb, ha háttal ülünk a menetiránynak: ha csak lehet, ezt kerüld el! 

Még az autóban is tengeribeteg vagy? – Tippek utazási betegség ellen

 

Friss levegő, jó illatok

Ha a rosszullét kerülget, szellőztess kicsit! Engedj be friss levegőt az ablakon, ha pedig már semmi más nem segít, pár percre álljatok meg, hogy kiszállhass, és mélyeket lélegezve megnyugtasd a szervezeted. Fontos, hogy a kocsiban lehetőleg semleges illatok legyenek: nem jó ötlet, ha erős szagú légfrissítő fenyő fityeg a visszapillantón, és az sem, ha utazás előtt jól beparfümözi magát mindenki – mint ahogy az sem, ha izzadságszagtól nehéz a kocsiban a levegő. Utazáskor használjatok semleges golyós dezodort és gyakran szellőztessetek. 

Előre nézz!

A rosszullét esélyét növeli, ha zötykölődő kocsiban lefelé nézel: például könyvet olvasol, térképet böngészel vagy a telefonodat nyomogatod. A legjobb, ha messze előrenézel, és követed a szemeddel az utat, és a tájban gyönyörködve próbálod elterelni a figyelmed minden kellemetlen körülményről. 

Vigyél gyógyszert!

Van, hogy semmi nem segít, és csak gyógyszerrel tudod elviselhetővé tenni az utazást. Vigyél ezért magaddal és tarts a kezed ügyében pár szem rosszullét elleni pirulát, de megpróbálkozhatsz gyógynövényekkel is: a gyömbérgyökér rágcsálása például sokaknál beválik.

 

 

Ezekre érdemes még odafigyelned utazáskor: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top