Utazás

Balaton, Tisza-tó és a többiek – 10 szabad strand Magyarországon

Kiscsaláddal, nagycsaláddal vagy haverokkal, a cél, hogy olcsón és jót pancsoljunk. A Velencei-tótól Tokajig feltérképeztük az ország legjobb szabad strandjait. A belépés ingyenes, büfé van, de elmondjuk azt is, hogy mit vigyél magaddal.

1. Buli és sportlehetőség a Balatonnál

A Balaton nyitott partszakaszain jobbnál jobb szabad strandokat találni. A Balatonfenyvesi Nagyszabadstrand egyike a legnagyobbaknak. Fiataloknak és családosoknak egyaránt megfelelő kikapcsolódást nyújt. Ingyenesen használhatóak a játszóterek, a WC, az öltöző és a zuhanyzó. Számos büfével és üzlettel várja a nyaralókat.
Előnye: Központi helyen van és könnyen megközelíthető. Emellett napközben strandfelügyelő szolgálat is működik.
Hátránya: Turistacélpont, így amellett, hogy sokan vannak, a büfé árai is magasabbak.

Nézd meg ezen a térképen az összes szabad strandot a Balatonnál!

2. Csendes kikapcsolódás Keszthelyen

A keszthelyi déli szabad strand kifejezetten a csendes strandolós közeget keresők számára ideális választás. Nem annyira kiépített turistaközpont, mint az előző, de ingyenes WC-használattal, büfékínálattal és a szocializmus retrós bájával várja a pihenni vágyókat.
Előnye: Nem annyira népes partszakasz, mindig lehet találni árnyékos helyet.
Hátránya: A kevesebb ember miatt kevésbé felkészültek a szolgáltatások. Érdemes magunkkal vinnünk mindent, ami a nyugodt strandoláshoz szükséges.

Ezt már olvastad? – Ezek a legjobb strandok a Balatonon

3. Holdfény sétány Gárdonyban

A Velencei-tó egyik legjobb strandja belépődíjmentes. A vasútállomás majdnem közvetlen közelében található, kocsival is könnyen megközelíthető, és ingyenes parkolási lehetőséget is nyújt. A partszakasz nagy és kényelmes, és található itt egy nagy büfé, fizetős WC és számos öltöző is. A sportolni vágyók vízibiciklit kölcsönözhetnek, de röplabdapálya használatára is van lehetőség.
Előnye: A gyerekek a sekély vizű öbölben a legnagyobb biztonságban pancsolhatnak.
Hátránya: Itt is nagy nyüzsgésre és kevés árnyékra lehet számítani.

A 10 legjobb szabad strand Magyarországon

4. Nyugalom a tó másik oldalán

A Velencei-tónál is elmenekülhetünk a világ elől, ha a velencei Cserje utcai szabad strandot választjuk. A belépés ingyenes, de a szolgáltatásokért (WC, parkoló) fizetni kell, ellenben garantáltan csendre és kevés emberre számíthatunk. Vízibiciklit és kajakot lehet kölcsönözni, és két büfé kínálatából válogathatunk.
Előnye: Itt nyugodtan lehet pihenni.
Hátránya: Drága és kevés a parkolási lehetőség, szegényes az ételkínálat.

5. A mozgalmas Tisza-tó

Abádszalók a tiszafüredi kistérségben található a Tisza-tó partján. Rengetegféle vízi sportra van lehetőség, bérelhető kenu, vízi banán, jet-ski, a foci- és strandröplabdapályán pedig ingyen rohangászhatunk. Jól felszerelt szabad strand, így amit a belépőjegyen spórolunk, nyugodtan elkölthetjük a büfében, cserébe egész nyáron tartó programsorozattal lepnek meg.
Előnye: Rengeteg lehetőség az aktív időtöltésre.
Hátránya: Gyerekes családdal kevésbé kényelmes pihenésre lehet számítani, főszezonban kifejezetten zsúfolt.

6. A Duna szerelmeseinek

Bár a Duna vízében megmártózni szigorúan tilos itt a fővárosban, a Duna-kanyar kapujában, Verőcén, község lévén nem tiltja jogszabály a strandolást. Azt ugyan meg kell említeni, hogy fürdésre kijelölt helyet hirdető táblát nem látni, de ez nem riasztja el sem a helybélieket, sem az odalátogató családokat.
Előnye: Gyönyörű, vadregényes környezetben nyugodt pihenésre számíthatunk. Kielégítő büfékínálat és korrekt árak várják a vendégeket.
Hátránya: A Duna kiszámíthatatlan mélységei miatt csak a part közelében érdemes megmártózni. Ezenkívül semmi kivetnivalót nem találtunk a helyen, sőt Verőce számos más látnivalóját is csak ajánlani tudjuk.

7. Nagymarosi tiltott gyümölcs

Az elmúlt évek kánikuláinak köszönhetően egyre több Duna menti településen alakult ki szabad strand, így a nagymarosi partszakaszon is. A fürdés itt elméletileg tilos, egyrészt mert a népszerű terület egy kompkikötő mellett fekszik, másrészt mert városról van szó. Ennek ellenére nagyon népes a környék és rendkívül sok büfés települt ide. Az árak megfizethetőek, a táj pedig lenyűgöző.
Előnye: Verőcéhez hasonlóan gyönyörű a látvány, pezseg az élet, egyre több a fiatal a parton.
Hátránya: Jogszabály szerint a fürdés tilos és veszélyes. De ha arra járunk, a lábujjunkat talán belemárthatjuk a Dunába.

A 10 legjobb szabad strand Magyarországon

8. Hekk és lángos Orfűn

Az Orfűi-tó nemcsak a pécsi egyetemisták, de osztálykirándulások, táborok és többek között családi kiruccanások kedvelt színhelye is. Kicsi szabad területtel büszkélkedhet, de a helybéliek szerint hely akad bőven, mert legtöbben a közeli akvaparkba kirándulnak. A tó vize tiszta és frissítő, a part füves és rendezett. Büfé és mosdó szintén üzemel, de tökéletes a terület piknikezésre is.
Előnye: Főleg a Pécs környékieknek könnyen megközelíthető, de az ország más részéről is érdemes kirándulásokat tervezni ide.
Hátránya: A kisebb befogadóképesség miatt figyeljünk arra is, hogy kora délelőtt ne induljunk el a partra, mert biztosan nem találunk árnyékos helyet.

Ezt már olvastad? – Ilyen állatokat még nem láttál a Balaton-felvidéken

9. Szabad strand és élményfürdő Hévízen

A Hévízi-tó azzal az egyedülálló lehetőséggel csábít, hogy míg maga a tóparti strandolás ingyenes, a strandon belül külön belépőjegy váltható az élményfürdőbe. A partot főleg családok lepik el, a gyerekeknek pedig EU-konform játszóterek és csúszdák biztosítják a szórakozást. A strand szolgáltatásaira nem lehet panasz, rendezett körülményeket biztosítanak.
Előnye: Többféle lehetőség közül választhatunk, a Hévízi-tó pedig legendásan híres a tiszta vizéről.
Hátránya: A büféárak kicsit talán borsosabbak, így otthonról szendviccsel és innivalóval készüljünk.

10. Strandoljunk a borvidéken!

A Tokaji híd túlsó oldalán, a Tisza és Bodrog találkozási pontjánál gyönyörű, parkos környezetben is van egy szabad strand. A közvetlen közelben számos vendégház és étterem található, ha a strand büfékínálata nem lenne meggyőző.
Előnye: Érdekes környezetben, mesés tájakon strandolhatunk, talán kicsit kiszakadva a megszokott magyar “strandvalóságtól”.
Hátránya: Kissé távol esik az ország központi részeitől, így semmiképpen sem egy délutáni programra számítsunk, a tokaji borvidéken is akad látnivaló és program bőven.

A 10 legjobb szabad strand Magyarországon

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top