Utazás

Ezért leszel rosszul, ha az autóban olvasol

Az agyad űz veled csúf tréfát akkor, amikor az autóban, vagy éppen repülőn, hajón ülve folyton rosszul leszel – ezt állapították meg brit tudósok. Ha pedig olvasol is közben, akkor még valószínűbb, hogy elővesz az émelygés. De pontosan mi is történik veled ilyenkor? Ha tisztában vagy ezzel, sokkal könnyebben küzdeted le az utazási betegséget.

Meg sem mozdulsz, mégis mozogsz – ez az, amit az agy nehezen tud feldolgozni utazás közben, és szó szerint kiakad tőle, és arra utasítja a szervezetet, hogy mielőbb tegye meg a szükséges válaszlépéseket. A legrosszabb esetben ez egy kiadós hányást jelent. De miért pont így próbálja meg a helyzetet kezelni? 

Ezért leszel rosszul, ha az autóban olvasol

 

Mérgezésnek hiszi 

Az a tény, hogy az izmaid nyugalmi állapotban pihennek, a tested pedig mégis ide-oda mozdul, nem éppen természetes dolog, és az agy számára meglehetősen ellentmondásos jelenség. Van, akinek nem is tudja helyesen feldogozni ezt az idegrendszere, és arra a “következtetésre” jut végül, hogy valami idegméreg kerülhetett a szervezetbe, és az okozza ezt a furcsa, hallucináció szerű állapotot. Ha pedig mérgezés történt, az ellen nagyon gyorsan tenni kell – a leghatékonyabb módszere a szervezetnek erre az, hogy rövid úton kiüríti a gyomor tartalmát. Magyarul hánysz egyet, éppen úgy, mint amikor valami romlott, mérgezett ételt vagy a szervezeted számára fel nem dolgozható táplálékot eszel meg. 

Mégsem mozog a föld? 

Különösen könnyen összezavarodik az agy akkor, ha úgy észleli a mozgást, hogy közben az izmok receptorai mellett még a szem is azt a tájékoztatást adja neki, hogy nyugalmi helyzetben vagy. Pontosan ez történik, amikor az autóban ülve lefelé nézel, mert egy könyvet olvasol az öledben vagy a telefonod képernyőjét figyeled. A látómeződből ilyenkor kikerül a mozgó, elsuhanó táj képe, márpedig éppen ez a látvány az, ami “logikus magyarázatot” adhatna az agyadnak arra, hogy mi is történik vele éppen. Ez a legtöbb ember agyának már túl sok feldolgozhatatlan ellentmondást jelent, és még azoknak is felkavarodik a gyomra tőle, akik egyébként jól bírják az utazással jár zötykölődést. Ha az olvasás szenvedélyed, és a kocsiban sem akarsz lemondani róla, akkor megoldás az, hogy gyakran felpillantasz, és kinézel az ablakon – ez ugyanis azt üzeni az agynak: “nyugi, minden rendben van, csak utazunk”.  

Ezért leszel rosszul, ha az autóban olvasol

 

 

Ezekre érdemes még odafigyelned utazáskor: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top